Jobhoppen: voordelen & nadelen
Je bent, bedoeld of onbedoeld, vaak van baan veranderd. Een recruiter zal je snel bestempelen als een “jobhopper”. Wat zijn de voordelen en nadelen van een jobhobber? En hoe kan een jobhopper zijn cv aanpassen om zijn kansen op de arbeidsmarkt positief te beïnvloeden? Is jobhoppen schadelijk voor de carrière?
Wat is jobhoppen?
Jobhoppen is een term om aan te geven dat iemand vaak verandert van werk. De motieven zijn een hoger loon, betere arbeidsvoorwaarden of een hogere functie die meer uitdaging biedt.
Jobhoppen: flexwerkers
Flexwerkers, dat wil zeggen uitzendkrachten, gedetacheerden en oproepkrachten, jobhoppen relatief vaak, omdat zij werken op basis van tijdelijke contracten.
Nadelen van jobhobben
Hoewel het fenomeen jobhoppen de Y-generatie niet vreemd is, zijn werkgevers terughoudend om een jobhopper in dienst te nemen. Jobhoppen getuigt namelijk van weinig loyaliteit aan een bedrijf of organisatie. Bijna de helft van de managers noemt jobhoppers opportunisten. Bijna een kwart van de managers neemt geen mensen aan die nergens langer dan twee jaar hebben gewerkt. Dat blijkt uit een onderzoek van Management Team. De jobhopper wordt bovendien minder betrouwbaar gevonden, zowel door zijn werkgever als directe collega’s.Andere typeringen die worden gebruikt voor jobhoppers, zijn “op geld belust” en “wispelturig”.
Voordelen van jobhoppen
Jobhoppen vergroot de arbeidsmobiliteit. Organisaties met veel mobiliteit profiteren van kennisuitwisseling en innovatie. Voor de jobhopper zelf zorgt jobhoppen voor avontuur en geeft prikkels. Bovendien hebben zij vaak salarisverhoging en betere arbeidsvoorwaarden als motief.
Als jobhopper solliciteren
De werkgever zal zich zeker afvragen waarom je zo vaak van baan bent veranderd en hoe lang je bij zijn organisatie zult blijven. Deze vragen worden soms letterlijk gesteld op een sollicitatiegesprek. Laat in je sollicitatiebrief duidelijk merken dat je een bewuste keuze maakt voor de functie en het bedrijf.
Jobhopper cv aanpassen
Als je denkt dat jobhoppen niet erg in de smaak zal vallen bij je potentiële werkgever, dan doe je er goed aan om je cv enigszins aan te passen. Aanpassen betekent overigens niet het weglaten van opleidingen of werkervaring, want dan creëer je een ander probleem, namelijk een gat in je cv. Er zijn verschillende mogelijkheden om een “jobhopper cv” aan te passen:
- Je noemt de korte banen onder één noemer, bijvoorbeeld de kansen op het werk, niet de functietitel
- Maak een vaardigheden-cv in plaats van een standaard cv. Met dit cv leg je het accent op je vaardigheden en verworden competenties.
- Maak duidelijk, indien mogelijk in de sollicitatiebrief of het cv, dat je jezelf hebt willen ontwikkelen. Leg ook verbanden tussen de ervaringen die je hebt opgedaan, zodat je de meerwaarde van het jobhoppen aan kunt passen.
Is jobhoppen schadelijk voor de carrière?
Het zogenaamde jobhoppen beïnvloedt je kansen op werk niet op een positieve manier, over het algemeen. De voordelen van jobhoppen zijn met name voor de werknemer van toepassing: een hoger salaris, meer uitdaging en een breed pakket aan vaardigheden en kennis. De nadelen wegen echter zwaarder dan de voordelen. Zo worden jobhoppers gezien als opportunisten die niet loyaal zijn aan de werkgever. Als je een jobhopper bent, is het dan ook verstandig om je cv aan te passen. Want jobhoppen kan wel degelijk schadelijk zijn voor je carrière.