Standaard cv maken

Standaard cv maken Het chronologisch of standaard cv wordt het meest gebruikt. Hoe kun je een standaard cv maken? In dit artikel: de opbouw en inhoud van een chronologisch cv: personalia, opleidingen, werkervaring, talenkennis, hobby’s en nevenactiviteiten en de volgorde waarin deze rubrieken worden aangegeven in het standaard cv.

Wat is een standaard cv?

Een ander woord voor het standaard cv is het chronologisch cv. Zoals de naam al doet vermoeden, is tijdsvolgorde het uitgangspunt van het chronologisch cv. Het cv is verdeeld in verschillende rubrieken, zoals personalia, werkervaring en opleiding. De onderdelen worden per rubriek in de juiste tijdsvolgorde gezet.

Inhoud standaard cv

Een standaard of chronologisch cv is opgebouwd volgens een bepaalde volgorde en bevat de volgende onderdelen:
  • Personalia
  • Opleiding
  • Werkervaring
  • Talen - en computerkennis
  • Hobby's en nevenactiviteiten

Personalia

  • Naam
  • Adres
  • Telefoonnummer vast
  • Telefoonnummer mobiel
  • E-mailadres
  • Geboortedatum
  • Geboorteplaats

Opleidingen

In deze rubriek noem je de opleidingen die je hebt gevolgd vanaf je middelbare school, met eventuele vakkenpakketten. Je benoemt ook of je je diploma hebt behaald en wat het onderwerp van je scriptie was. Je begint met de meest recente opleiding.

Werkervaring

Alleen het benoemen van de functie, de duur van het arbeidscontract en de werkgever is onvoldoende. Licht je werkzaamheden toe, door de taken en verantwoordelijkheden die bij je functie hoorden, inhoudelijk te beschrijven. Beschrijf dit zo feitelijk mogelijk.

Talenkennis cv

Je kunt ook je talenkennis aangeven in het cv. Hier zijn geen standaard regels aan verbonden. Je kunt bijvoorbeeld per taal specificeren of je de taal zowel mondeling als schriftelijk “matig”, “redelijk”, “goed” of zelfs “uitstekend” beheerst. Overdrijf niet en wees terughoudend met “uitstekend”. Een andere mogelijkheid is om je talenkennis te toetsen aan het Europees referentiekader.

Europees referentiekader talen

Er bestaan zes niveaus:
  • A: Basisgebruiker (onderscheid tussen A1 en A2)
  • B: Onafhankelijk gebruiker (B1 en B2)
  • C: Vaardige gebruiker (C1 en C2)

Hobby’s en nevenactiviteiten

Je hobby’s en nevenactiviteiten kunnen een goed beeld geven van jou als persoon. Misschien zijn bepaalde nevenactiviteiten een pre voor de selecteur. Maar let wel op dat je favoriete vrijetijdsinvulling niet teveel contrasteert met de eigenschappen die je nodig hebt voor de functie. Als je een functie als bodyguard ambieert en als je hobby breien is, komt dat niet geloofwaardig over. Dat kan in je nadeel werken.

Standaard cv opstellen

Moet je een standaard cv opstellen van nieuw naar oud,of juist van oud naar nieuw? Het is gebruikelijk om bij het rangschikken van functies en opleidingen de meest recent genoten opleiding/functie bovenaan te zetten. De selecteur krijgt zo in één oogopslag een beeld van recente werkervaring en opleiding.

Standaard c vmaken

Via Word Sjablonen kun je eenvoudig een standaard cv maken.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaardigheden-cv makenVaardigheden-cv makenIn het vaardigheden-cv leg je de nadruk op je vaardigheden. Het vaardigheden-cv is met name geschikt voor freelancers, m…
Beleidsnota: structuur met inhoud als uitgangspuntBeleidsnota: structuur met inhoud als uitgangspuntWie een omvangrijke tekst schrijft zal zijn tekst op de juiste wijze moeten indelen. Een schrijver van een beleidsnota k…
Voorbeeld CV / hoe schrijf ik een CV / chronologisch CVVoorbeeld CV / hoe schrijf ik een CV / chronologisch CVVoorbeeld CV; hoe schrijf ik een CV; chronologisch CV. Het enige doel dat je met een sollicitatiebrief kunt nastreven is…
Hoe ziet een goed cv er uit?Hoe ziet een goed cv er uit?Als je solliciteert naar een functie, wordt er vaak gevraagd of je je cv kunt opsturen. Je curriculum vitae geeft werkge…

De leukste vakantiebanen in het buitenlandDe leukste vakantiebanen in het buitenlandVeel scholieren en studenten gaan in de zomervakantie op zoek naar een bijbaan om hun vakantie te kunnen bekostigen. Maa…
Overwerk wordt niet zwaarder belastOverwerk wordt niet zwaarder belastWerknemers denken onterecht dat overwerk zwaarder wordt belast dan het regulier inkomen. Op de loonstrook lijkt dit ook…
Bronnen en referenties
  • Carrieretijger
  • Leren.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.