Kranten- of folderwijk: introductiewerk

Ook jongeren willen geld verdienen, en kiezen vaak voor een kranten- of folderwijk. Vroeg in de ochtend, in de middag, of zelfs in de avond een zakcentje bijverdienen vinden veel van de jongeren geen probleem. Maar hoe zit het precies in elkaar, en wat zijn de voor- en nadelen?

Inleiding


Kranten of folders?

Als je geïnteresseerd bent in het bezorgen, zijn er nog keuzes of je de krant of folders wilt bezorgen. Dit zijn de kenmerken van deze 2:

Folders

 • Vaak één of twee dagen in de week per wijk.
 • Je hebt geen vaste tijd voor wanneer het klaar moet zijn, maar hebt de hele dag.
 • Verdient meestal minder dan ochtendkrant

Kranten

 • Vaak elke dag in de week (misschien niet op zondag).
 • Moet vaak voor een bepaalde tijd op de dag, bijvoorbeeld 7 uur s ochtends.
 • Verdient meestal meer dan een folderwijk

Willen beginnen als bezorger

Inschrijven

De eerste klus en misschien wel de langste is het aanmelden bij de bezorgdienst. Als je in de buurt een bedrijf hebt gevonden die folders of kranten laat bezorgen, en je bent in dat bedrijf geïnteresseerd, kan je naar hun website gaan. Deze bedrijven hebben (bijna) altijd een website die makkelijk te vinden is. Vaak kan je jezelf op die site ook aanmelden. Dit gaat vaak met een simpel inschrijfformulier met je gegevens. Vervolgens krijg je een bevestigingsmail. Dan is het wachten en wachten.

Wachten

De wachtlijsten bij de bezorgbedrijven staan vaak bomvol. Het kan soms wel een aantal jaren duren voordat jij eindelijk uitgekozen wordt om te bezorgen. Het kan zijn dat je het dan al lang vergeten bent, en geen interesse meer hebt. Dit wachten is een groot nadeel.

Begonnen

Je bent aan de beurt!

Als je eenmaal opgebeld bent met de vraag of je nog interesse hebt, en je antwoord is ja, komt er vaak een meneer of mevrouw van het bedrijf bij jou thuis langs. Deze geeft alle benodigde informatie over deze baan. Het vaak ook zo dat je een boekje krijgt waar alle informatie er nog eens duidelijk staat vermeld. Om het bezorgen makkelijker te maken is er vaak een fietstas beschikbaar om de folders/kranten in de doen.

Eerste keer en daarna

Als je voor het eerst gaat bezorgen, ben je waarschijnlijk nog niet bekend met alle straten en huizen. Je pakt je kaartje erbij met de straatnamen en huisnummers, en zoekt die vervolgens op met het plattegrondje.
De eerste keer is het allemaal een beetje wennen, en doe je er waarschijnlijk langer over dan de volgende keren. Het wordt een routineloop en je krijgt de folders/kranten steeds sneller in de brievenbus.

Loon

Verschil

De hoeveelheid van het geld wat je krijgt, verschilt enorm. Bij kranten wordt het vaak per uur gerekend, en de hoeveelheid in uren wordt ingeschat door het bedrijf. Bij folders hangt het er vanaf bij hoeveel huizen je moet bezorgen, en hoever deze huizen uit elkaar liggen. Het kan variëren van 4 euro per week tot 30 euro per week.

Uitbetalen

Het loon wat je per maand opspaart wordt je een keer per maand uitbetaald. Dit wordt gestort op een rekening nummer die je van tevoren opgeeft. Het kan wel zo zijn dat het pas een maand later uit wordt betaald, dus de eerste maand verdien je pas de volgende maand.

Kort samengevat (voor- en nadelen)

Het leuke

 • Tieners verdienen hun eigen zakcentje
 • Ze leren met hun eigen geld om te gaan
 • Krijgen een verantwoordelijkheidsgevoel
 • Gezelligheid als het met zn 2en of meer wordt bezorgd

Het minder leuke

 • Vroeg opstaan (niet altijd waar)
 • Verplichtingen waar je niet altijd op zit te wachten
 • Tegenvallers wat betreft het loon

Dit baantje is dus een leuk baantje voor jongeren die geen/weinig ervaring hebben met werk. Het leert ze omgaan met geld en verantwoordelijkheid. Vaak zijn de looninschattingen te hoog, en stappen ze snel over naar een andere baan, en gaan ze bezig met het echte geld. Het is dus eigenlijk een introductie wat betreft werk (tenzij je geluk hebt, en een goede wijk hebt).
© 2007 - 2024 Grotefrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Krantenwijk: salaris, minimum leeftijd & bezorgtijdenEen krantenwijk is een populair bijbaantje onder jongeren, dat een aardig salaris oplevert. Hoeveel verdient een kranten…
Krantenwijk, wat zijn de verdiensten?Krantenwijk, wat zijn de verdiensten?Regelmatig zoeken distributeurs mensen die kranten willen bezorgen. Je kunt de vacatures vinden in kranten, huis aan hui…
Vakantiebaantjes, vakantiewerkIn de zomervakantie is het uiteraard heerlijk om vrij te zijn en om lekker op vakantie te gaan, maar je kunt de zomermaa…

Sollicitatiebrief: de basisregelsEen sollicitatiebrief is een schriftelijke sollicitatie en is het eerste contact met een werkgever. Het doel van een sol…
Baliewerkzaamheden in diverse functiesHet werken aan een balie van een bank is totaal anders dan het werk aan een balie in een ziekenhuis. Hieronder volgen ee…
Reacties

Suzan, 17-07-2008
Hallo :-)
ik wil heel graag zakgeld verdienen.
want ik heb het hard nosdg:-p maar ik ben nog maar 12 jaar. kan ik dan al folders doen? :-( Reactie infoteur, 17-07-2008
Bij de meeste aanbieders kan je pas folders rondbrengen vanaf je 14e jaar. Ik weet niet dit zit bij jou in de buurt, dus je kunt het beste even informeren bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn qua bedrijven die dit aanbieden en vervolgens deze aanbieders om informatie vragen.

Salaheddine, 24-03-2008
Ik ben al heel lang op zoek naar een krantenwijk in de buurt van Utrecht/ Leidsche rijn maar kan het niet vinden. Kunnen jullie misschien wat regelen zodat ik goed kan verdienen aan een bijbaantje. Reactie infoteur, 24-03-2008
Helaas kan ik niks doen om u aan een baan te krijgen. Dit artikel is pure informatie. Ik kan alleen een tip meegeven: schrijf je in op de wachtlijst van krantenwijken in de buurt. Als er een vrij is zal jij opgeroepen worden. Dit kan wel enige tijd duren.

Grotefrits (11 artikelen)
Laatste update: 19-08-2007
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.