Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleiding
De taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker kun je werken bij een gemeente, ministerie of bij een commercieel bedrijf. In dit artikel wordt een beeld geschetst van het beroep beleidsmedewerker, de taken die een beleidsmedewerker uitvoert, de competenties en het salaris van een beleidsmedewerker. En wat is de opleiding tot beleidsmedewerker?
Taken van een beleidsmedewerker
Een beleidsmedewerker is specialist op een bepaald gebied en blijft op de hoogte van alles wat er zich binnen zijn beleidsterrein afspeelt. Hij ontwikkelt beleid, analyseert problemen, schrijft een plan ter verbetering en legt dit voor aan het management of het bestuur. Daarnaast is de beleidsmedewerker verantwoordelijk voor de uitvoering en toepassing van het beleid.
Het beroep beleidsmedewerker
Een beleidsmedewerker zal veel papierwerk door moeten nemen om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen op zijn beleidsterrein. Maar hij zal ook congressen bezoeken om kennis te nemen van nieuwe theorieën en methoden. Daarnaast is overleg een belangrijk onderdeel. Het ontwikkelde beleid moet immers worden voorgelegd aan de directie, het management of het bestuur.
Beleidsmedewerker bij een gemeente
Het beroep beleidsmedewerker is een veelvoorkomende functie voor hoger opgeleiden bij gemeentes. De beleidsmedewerker is deskundig op het gebied van bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen, personeelszaken, communicatie of sociale wetgeving. Hij adviseert de wethouders en burgemeesters en werkt vaak samen met collega’s en bestuurders.
De rollen van een beleidsmedewerker
- Verkoper: de beleidsmedewerker moet een belangrijk onderwerp op de agenda krijgen en “lobbyen” om het plan op de prioriteitenlijst van het management te krijgen.
- Ervaringsdeskundige: de beleidsmedewerker is de specialist op zijn beleidsterrein. Hij moet ook veel juridische kennis in huis hebben om zijn beleid te toetsen aan de kaders van regelgeving.
- Onderhandelaar: vanwege contrasterende belangen is “onderhandelaar” een belangrijke rol van de beleidsmedewerker.
- Vergadertijger: een beleidsmedewerker zal veel moeten vergaderen en overleggen, zijn beleid moeten voorleggen aan managers/het bestuur.
Competenties beleidsmedewerker
- Maatschappelijke betrokkenheid
- Integriteit
- Politieke antenne
- Analytisch denken
- Onderhandelen
- Samenwerken
Opleiding tot beleidsmedewerker
Een beleidsmedewerker heeft HBO of WO-niveau. Er is één speciale opleiding die zich richt op beleidsmedewerker bij de overheid, namelijk HBO Bestuurskunde/overheidsmanagement. Als je een functie als internationaal beleidsmedewerker ambieert, is European Studies wellicht een geschikte opleiding. Je kunt ook een opleiding volgen op het vakgebied waar je beleidsmedewerker wilt worden. Als je beleidsmedewerker communicatie wilt worden, biedt de opleiding Communicatie een goede basis. Een meer inhoudelijke opleiding heeft als voordeel dat je specialist bent op het beleidsterrein.
Salaris beleidsmedewerker: wat verdient een beleidsmedewerker?
Een beleidsmedewerker heeft over het algemeen een goed salaris. Het salaris begint bij ongeveer €2.000, maar kan oplopen tot €5.000. Factoren die het salaris beïnvloeden zijn opleiding, capaciteiten en werkervaring. Als je als beleidsmedewerker bij de overheid werkt, speelt de grootte van de organisatie en de rang van de organisatie (gemeente, provincie, ministerie) een cruciale rol.