Wat doet een criminoloog?

Wat doet een criminoloog? Criminologen onderzoeken wat criminaliteit is en wat de oorzaken zijn en de gevolgen voor de samenleving. Criminaliteit is populair. Denk maar aan de vele tv-programma’s, of discussies over zinloos geweld. Criminologie is een combinatie van Rechten, Psychologie en Sociologie.

Opleiding

Om criminoloog te worden, kun je de universitaire bachelor Criminologie doen. Deze duurt drie jaar. In het eerste jaar volg je vooral vakken die de basis vormen van de hele studie. Je volgt vakken over strafrecht, procesrecht en burgerlijk recht, maar ook inleidingen in de psychologie en sociologie. In het tweede jaar zijn je vakken meer toegespitst op criminologie en dan train je ook je onderzoeksvaardigheden. Het derde jaar is voor verdieping met onder anderen de vakken: ontstaan en ontwikkeling van criminaliteit, aard, omvang en schade van criminaliteit en preventie en bestraffing van criminaliteit.

Na de bachelor kun je ervoor kiezen om een master te doen. Met deze master kan je de titel MSc (Master of Science) Criminologie behalen. De master bestaat uit twee verplichte vakken: International and comparative criminology en Stadscriminologie. Daarnaast kun je kiezen tussen Forensische Criminologie en Veiligheidsbeleid en Rechtshandhaving.

Je kunt de studie Criminologie doen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, De Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Leiden.

Werk

Het werkterrein van de aanpak van criminaliteit en daarmee samenhangende problemen is zeer breed. Criminologen werken bijvoorbeeld bij: de politie, justitie, gevangeniswezen, reclassering en slachtofferhulp, maar ook bij bestuurlijke overheden (ministeries, provincies en gemeenten), in het bedrijfsleven en bij universiteiten of onderzoeksbureaus. Ze kunnen onder anderen aan de slag als:
  • Coördinator Integraal Veiligheidsbeleid bij een gemeente: criminologen ontwikkelen plannen voor de aanpak van criminaliteit en werken vanuit de gemeente samen met politie en Openbaar Ministerie.
  • Strategisch misdaadanalist bij de politie: een misdaadanalist brengt de criminaliteit in de regio in kaart en onderzoekt welke delicten hoe vaak en waar worden gepleegd, wat de belangrijkste problemen zijn en wat voor soort daders deze delicten plegen.
  • Beleidsmedewerker bij het ministerie van Justitie: een beleidsmedewerker houdt zich bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid en de projecten van bijvoorbeeld de aanpak van jeugdcriminaliteit en de invoering van sancties.
  • Onderzoeker/adviseur bij een commercieel bureau: onderzoekers doen onderzoek naar bijvoorbeeld de effectiviteit van bepaalde criminaliteitsproblemen, preventiemaatregelen of sancties. Aan de hand van deze onderzoeken geven adviseurs adviezen aan de opdrachtgever bij de overheid.

Loon

Het gemiddelde bruto maandsalaris van een beginnende criminoloog is €2.476. Dit is het salaris voor een criminoloog die een master heeft gevolgd.

Dus als je niet kunt kiezen tussen rechten en de sociale kant, kies dan voor de studie Criminologie!

Vragen?

Heeft u nog vragen over dit beroep? Reageer dan op dit artikel.
© 2009 - 2024 Judogirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De drie scholen van de criminologieCriminaliteit is een sociaal construct, dat houdt in dat wat mensen als criminaliteit beschouwen afhankelijk is van mens…
Wat doet een psycholoog?Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…
Criminologie: Wat is het?Criminologie: Wat is het?De criminaliteit is een spraakmakend onderwerp. We praten en schrijven er graag over en ook kijken we graag televisiepro…

Zwakke kanten & sterke punten voor een sollicitatiegesprekZwakke kanten & sterke punten voor een sollicitatiegesprekSollicitatiegesprek voorbereiden aan de hand van een lijst met sterke kanten en zwakke punten ofwel zwakke eigenschappen…
Beëindigen van de arbeidsovereenkomst en ontslagBeëindigen van de arbeidsovereenkomst en ontslagDe andere kant van de munt bij werken is het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Het beëindigen van de arbeidsovereen…
Reacties

Marcel Veldbloem, 24-06-2011
Is de studie Criminologie ook Online te volgen… (online studeren?)?Zoja… gelieve mij de volledige info's te doen toekomen…
Mvg.
Marcel Reactie infoteur, 31-10-2011
Naar mijn weten is dit tot op heden niet mogelijk. Wat wel mogelijk om een thuisstudie te volgen, maar dit is meestal schriftelijk.

Sanne, 17-05-2011
Ik had een vraagje. Ik wil heel graag criminologie gaan studeren. Met deze opleiding kun je toch bij de politie aan de slag als operationle analist? En kun je makkelijk switchen tussen banen, ik wil namelijk niet 50 jaar lang hetzelfde werk doen. Reactie infoteur, 31-10-2011
Ja, dat klopt. Met criminologie kan je natuurlijk meer kanten op, dus je bent niet beperkt tot die ene baan!

Layla, 06-08-2009
Ik studeer criminologie, ik zit momenteel in mijn eerste jaar aan de KUL in België. In het begin had ik totaal geen twijfels over mijn richting, maar hoe meer mensen ik leer kennen die criminologie gestudeerd hebben hoe meer twijfels ik begin te krijgen. Want al die mensen die dat gedaan hebben kunnen hier geen werk vinden in de richting dat ze gestudeerd hebben, de meeste daarvan doen iets heel anders, en hun beginsalaris is zeker niet € 2.476. En hier op deze site lees ik helemaal het tegenovergestelde. Vindt men dan in Nederland makkelijker werk als criminoloog dn in België? En is een diploma bachelor en master in de criminologische wetenschappen uit België evenwaardig als die van uit Nederland? Reactie infoteur, 07-08-2009
Sorry, ik heb weinig kennis van de studie in vergelijking met het buitenland. Hiervoor zou u contact op kunnen nemen met één van de universiteiten in Nederland.

E. Alvarez, 16-07-2009
Goedenavond,
Ook ik zit te denken aan de studie criminologie. Ik vind criminologie alleen zo'n vaag begrip en weet niet of het bij het plaatje dat ik in mijn hoofd heb past. Ik zou het liefst bij de politie willen werken als profiler. En al staat hierboven daar wel iets over geschreven, lees ik bij de universiteiten zelf dat dat waarschijnlijk niet mogelijk is.
Wat ik me dus afvraag is watvoor taken een criminoloog bij de politie kan vervullen. Ik hoop dat u mij een wat specifieker beeld kunt geven.
Bij voorbaat dank!

Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 21-07-2009
Als criminoloog kun je misdaadanalist worden bij de politie.

"Bestrijden en oplossen van ernstige criminaliteit
Ons korps zet misdaadanalyse in bij de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit. Dit noemen we analyse van criminele inlichtingen. Daarnaast gebruiken we misdaadanalyse bij het oplossen van ernstige misdrijven. Dit heet operationele analyse.
Bij een moordonderzoek wordt bijvoorbeeld altijd een analist aan het rechercheteam toegevoegd. De misdaadanalist bekijkt de gegevens die rechercheurs in een onderzoek verzamelen. Door deze informatie te analyseren maakt de analist zichtbaar waar nog belangrijke gegevens ontbreken.
Overigens is de analyse van criminele inlichtingen gescheiden van de operationele analyse.

Georganiseerde misdaad
In de georganiseerde criminaliteit maakt de misdaadanalist voor rechercheteams duidelijk hoe een misdaadorganisatie in elkaar zit. Aan de hand van schema's kan hij bijvoorbeeld aantonen wie de leiders zijn. Het is belangrijk om dit te weten als de politie zo'n organisatie wil ontmantelen.

Onmisbaar specialisme
Misdaadanalyse is tegenwoordig vrijwel onmisbaar bij grotere rechercheonderzoeken. Het levert vaak ondersteunend bewijs op bij de terechtzitting en bij de veroordeling van criminelen." (bron: politie.nl)

Veel succes!

Anzor Ismailov, 17-04-2009
Hallo,
Ik zit in het laatste jaar ASO en ik ben van plan om volgend jaar criminologie te studeren aan de KUL. Ik heb al enkele interviews gehad met afgestudeerde criminologen en studenten, maar ik krijg altijd weer te horen dat er weinig jobaanbiedingen zijn voor iemand met een masterdiploma criminologie en dat de meeste criminologen in de politiewerk terechtkomen. Zou u mij er iets meer over kunnen vertellen?
Mvg Reactie infoteur, 18-04-2009
Ik ben bang dat ik er niet veel aan kan toevoegen. Het is nog een hele nieuwe opleiding en daardoor zijn er nog niet veel beroepen in.
Veel succes!

Judogirl (64 artikelen)
Laatste update: 14-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.