Schadeclaim indienen bij de overheid

Schadeclaim indienen bij de overheid U kunt een schadeclaim indienen bij de overheid wanneer u vindt dat u schade heeft geleden door toedoen van een overheidsinstantie of juist als gevolg van nalatigheid. U moet wel kunnen aantonen dat u daadwerkelijk schade heeft geleden. Elke gemeente, provincie en landelijke overheidsinstelling heeft een eigen klachtenregeling. Zorg ervoor dat u op tijd bent met indienen van de klacht. Ook kunt u de gang naar de rechter maken. Het is mogelijk om een schadeclaim in te dienen bij de Nederlandse overheid. Dit kan op gemeenteniveau, maar ook op landelijk niveau. Elke overheidsinstantie heeft een eigen procedureregeling voor klachtbehandeling. Daarin staat waarvoor een klacht kan worden ingediend. Niet elke overheidsinstantie heeft dezelfde klachtenregeling. Voordat u een klacht indient is het verstandig om een verzoek in te dienen om de procedureregeling te ontvangen. Op basis daarvan kunt u uw klacht formuleren en verwijzen naar de juiste artikelen. Ook kunt u er op deze manier achter komen of het wel loont om een klacht in te dienen.

Voorwaarden voor schadeclaim

Er zijn verschillende voorwaarden waar aan voldaan moet worden voordat een schadeclaim gehonoreerd wordt. Zo moet er sprake zijn van schade en deze schade moet veroorzaakt zijn door gemeentelijk handelen. Het kan ook juist komen dat het komt doordat de gemeente niet heeft gehandeld. In dat geval is zij dus nalatig geweest en kan de schadeclaim ook gegrond zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn als de gemeente heeft verzuimd om het riool op te knappen waardoor u bijvoorbeeld waterschade heeft geleden, terwijl de gemeente daar wettelijk wel toe verplicht zou zijn. Verder moet de klager kunnen aantonen dat er een duidelijk verband is tussen het (nalatig) handelen van de gemeente en de schade die is veroorzaakt.

Schadeclaim indienen tegen de gemeente

Het is belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden wanneer u een schadeclaim indient. Dit heeft bijvoorbeeld betrekking om de termijnen. U kunt in sommige situaties slechts een schadeclaim indienen als u eerder contact heeft gehad met de gemeente en haar er op gewezen heeft dat er bepaalde fouten worden gemaakt. Ook staat er vaak een bepaalde tijd voor een periode waarbinnen de klacht moet worden ingediend. De klacht of claim kan ongeldig worden verklaard wanneer deze buiten deze bepaalde periode wordt ingediend. De gemeente is ook verplicht binnen een bepaalde periode te reageren. Wanneer zij zich daar niet aan houdt kunt u mogelijk nog een groter bedrag van haar eisen.

Overheid voor de rechter dagen of klacht indienen bij de Nationale Ombudsman

U heeft meestal verschillende mogelijkheden wanneer de overheid uw klacht afwijst. Zo is er in de meeste gevallen de mogelijkheid in beroep te gaan. Wanneer deze beroepsmogelijkheden er niet zijn, of als ook het beroep is afgewezen, heeft u nog twee andere mogelijkheden. De eerste mogelijkheid is om een gang naar de rechter te maken. Deze kan uw vordering toewijzen. Houdt er wel rekening mee dat u zelf een advocaat zal moeten betalen. De gang naar de rechter is dus meestal alleen de moeite waard wanneer het om een groot bedrag gaat. Als u in het gelijk wordt gesteld moet de gedaagde partij – in dit geval de overheid – vaak wel uw gerechtskosten betalen. Dat is dus wel een risico dat u neemt. De tweede mogelijkheid die u heeft is een klacht in te dienen bij de ombudsman. De ombudsman is ingediend door de overheid en handelt zaken af waarbij de overheid de burger op een onbehoorlijke manier heeft behandeld.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klacht over je bank: hoe dien je een klacht over je bank in?Als je niet tevreden bent over je bank om wat voor reden dan ook, kun je bij de bank zelf een klacht indienen. Maar als…

Leerstukken: daderschapLeerstukken: daderschapEen van de leerstukken in het materiële strafrecht is die van daderschap. Er zijn verschillende vormen van daderschap te…
Leerstukken: ontoerekenbaarheid & overmachtLeerstukken: ontoerekenbaarheid & overmachtOntoerekenbaarheid en overmacht zijn begrippen die een belangrijke rol spelen in het materiële strafrecht. In het Wetboe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.