Sollicitatiegesprek, wat moet u wel en niet doen?

Een sollicitant die op papier perfect bij de beschikbare functie past, kan het tijdens het sollicitatiegesprek nog volledig verpesten. Tijdens een sollicitatiegesprek kunt u een goede eerste indruk weer teniet doen. De opleiding en ervaring kunnen geschikt zijn voor de functie, maar ze moeten u als persoon ook in het team willen hebben. In het sollicitatiegesprek kunt u veel verpesten, maar ook goed maken.

Zelfverzekerd, maar niet arrogant

U moet er voor waken dat u niet teveel moeite gaat doen om zelfverzekerd over te komen. Dit kan namelijk al snel doorslaan naar een arrogante houding. U moet overtuigd zijn van uw eigen kwaliteiten, maar u moet uzelf niet op een voetstuk plaatsen. In een gesprek komt standaard de vraag: “Wat zijn uw minpunten?”. Op deze vraag kunt u best eerlijk antwoorden door aan te geven waar u aan zou moeten werken. Uw minpunt moet echter geen reden kunnen zijn om u niet aan te nemen.

Bereid een introductie voor

De werkgever wil weten wie u bent. U kunt een paar steekwoorden uit het hoofd leren over uzelf, waardoor u gemakkelijker een introductie kunt presenteren. Het is eenvoudig om iets over uzelf te vertellen, maar om te voorkomen dat u belangrijke punten vergeet, moet u het voorbereiden. Op deze manier kunt u ook voorkomen dat uw verhaal van de hak op de tak is. Op het internet treft u voldoende voorbeelden aan die u kunt gebruiken. Deze introductie is te vergelijken met een elevator pitch.

Zorg dat u het bedrijf kent

Voordat u naar het gesprek gaat, moet u op het internet zoeken naar informatie over het bedrijf. De werkgever zal dit zeer op prijs stellen, en kan u helpen doordat u zich duidelijk een beeld kunt vormen van het bedrijf.

Gepaste kleding

Ook in het geval de medewerkers op de werkvloer casual kleden, moet u toch in pak verschijnen bij uw sollicitatiegesprek. Door de kleding laat u zien dat u moeite hebt gedaan om uw netjes te kleden voor het gesprek.

Kom nooit te laat

De grootste misser die u kunt begaan is te laat komen. U moet ruim de tijd nemen om op het afgesproken tijdstip te verschijnen. Toch kan het gebeuren dat u door overmacht niet op tijd kunt zijn. Informeer in dat geval de gesprekspartners tijdig. Mogelijk kunt u toch nog een kans krijgen.

Wees vooral eerlijk!

Niet alle vragen kunt u beantwoorden op de manier dat de werkgever het wenst. U moet uzelf zo goed mogelijk proberen te verkopen, maar u moet wel eerlijk blijven. Indien ze u in het gesprek betrappen op een leugen, kunt u de baan vergeten. Een werkgever moet zijn werknemers kunnen vertrouwen.

Zet de telefoon uit

Deze tip lijkt heel logisch, maar het blijkt nog steeds vaak te gebeuren dat kandidaten dit vergeten. U moet u telefoon ook niet op de trilstand zetten, want in veel gevallen is dit te horen op het moment dat er een stilte valt.

Vragen voorbereiden

In een sollicitatiegesprek is altijd ruimte voor vragen. Eigenlijk verwachten ze ook dat u vragen gaat stellen. Indien u een vraag stelt, zorg dan in ieder geval voor een goede vraag. U moet geen vraag stellen om een vraag te kunnen stellen.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Verboden vragen sollicitatiegesprekOp grond van de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWBG) en de Sollicitatiecode mag je potentiële werkgever bepaalde vrag…
Solliciteren, de juiste houding en de juiste vragenSolliciteren, de juiste houding en de juiste vragenDe juiste opleiding en ervaring is belangrijk om een functie te bemachtigen. Het is echter nog veel belangrijker om een…

Een baan die niet meer aan de wensen voldoetVeel werknemers hebben een baan waar ze dagelijks met tegenzin heen gaan. De mogelijkheden om er iets aan te doen hebben…
Wat is een Psychologisch Assessment?Bij interessante functies staat vaak in de advertentie dat een assessment deel kan uitmaken van de sollicitatie procedur…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.