Thuiswerk: distributeur Gouden Gids, werken op eigen tempo
Veel vrije tijd en een auto? Of dringend wat extra geld nodig? Dan kan je je in België aanmelden als distributeur voor de Gouden Gids. Gedurende een bepaalde periode breng je dan de witte en de Gouden Gids rond bij de mensen in een bepaalde streek. Heb je zin om verder te doen, dan moet je je aanmelden om mee te werken in een andere regio. Nadeel is dat die niet altijd dicht bij huis zijn. Hard werken maar niet slecht betaald. en je kan natuurlijk zelf beslissen wanneer je op pad gaat en wanneer niet. Enige vereiste: binnen een vooropgestelde termijn je quota afgewerkt hebben.
Distributeur Gouden Gids: hoe gaat het in zijn werk?
Elke streek wordt op een ander moment bedeeld. Zo wordt de regio Antwerpen bijvoorbeeld in oktober bedeeld. Gent en omstreken zijn voor augustus - september, evenals de kuststreek. Rond Kerst is het de beurt aan de streek rond Turnhout. Meestal gaat het over een tijdspanne van een maand per streek. Binnen deze tijd moeten alle gidsen bij de mensen zijn. Enkel mensen die een vaste telefoonlijn bij Belgacom of Telenet hebben krijgen een Gids.
Het aanmelden
Kijk in de plaatselijke kranten. Ongeveer een maand voor de bedeling begint, vind je een advertentie in de krant. Je vult de advertentie in en stuurt deze op. Of je kan zelf telefonisch contact opnemen met de NV BDD om je aan te melden. Enkele dagen later krijg je dan een telefoon of een brief met een lokatie waar je je moet begeven op een bepaalde dag voor een interview. Heb je al eerder Gouden Gidsen bedeeld, dan moet je je niet meer aanmelden, maar word je automatisch gecontacteerd indien ze tevreden over je werk van het voorbije jaar waren.
De eerste dag
Een paar dagen voor het begin, moet je telefonisch aangeven of je nog wil meedoen. De dag zelf begeef je je naar de opgegeven plaats. Dit is het depot waar de Gouden Gidsen bewaard worden. Op het kantoor worden je gegevens genoteerd. Neem vooral je identiteitskaart mee. Je kan of in loondienst werken of als zelfstandige. Je krijgt dan een sector toebedeeld. Deze sector bestaat uit een aantal adressen. Je krijgt een enveloppe met daarin een lijst en een werkbon met daarop het aantal boeken dat je meeneemt. Daarna ga je naar een werknemer in het magazijn, die je aanwijst welke pallet voor jou is. Sinds 2011 is er nog maar één boek: witte en Gouden Gids in één deel. Soms komt er nog een klein boekje bij, een Mobilo, een City + of een Zoom. Bereken eerst even hoeveel je auto kan laden, zodanig dat je hem niet overlaadt. Reken op ongeveer een 600 gram per pakketje. Verder krijg je ook de bekende gele plastic zakjes. Hie rmoet je de gids insteken wanneer het regent of wanneer je de gids niet in de brievenbus krijgt.
Werkwijze
Je kan op verschillende manieren te werk gaan. Ofwel maak je de plastiek zakjes ter plaatse in het depot en breng je ze daarna weg. Ofwel laad je alles in je auto en maak je de plastiek zakjes onderweg of thuis. Wanneer je met twee onderweg bent, kan één persoon de zakjes maken en de andere rondbrengen. Een enorme tijdswinst natuurlijk en je hebt geen stockageruimte nodig. Om de Gidsen te bedelen kijk je op je lijst. De sector bestaat uit straten die (meestal) op elkaar aansluiten. Je legt de telefoonboeken in het gele zakje voor de deur van de mensen die op de lijst staan. In winkels ga je het afgeven. Bij appartementsgebouwen moet je dikwijls 10 of 20 stuks tegelijkertijd gaan afgeven. Deze moeten niet ingepakt worden. Je moet dan aanbellen en de boeken binnen leggen. Ook bij kantoren en winkels moet je de gids persoonlijk gaan afgeven. Wanneer je auto leeg is, rijd je terug naar het depot en ga je een nieuwe lading halen. Moeilijk is het dus helemaal niet, je moet alleen de lijst goed volgen. Wanneer het goed weer is, is het zelfs heel leuk, omdat je buiten bent. Wanneer het regent, wordt het iets lastiger natuurlijk. Je moet de boeken tegen de regen beschermen en ook je lijst wordt kliedernat. Vind je het leuk en is je pakketje afgewerkt, dan kan je een nieuwe sector aanvragen. Vind je er maar niets aan, dan blijft het bij die ene sector. Je moet wel je contractje afwerken natuurlijk.
Uitbetaling
Wanneer je een sector gedaan hebt, wordt je verdienste uitgerekend of maak je een factuur op wanneer je zelfstandige bent. Je geeft je enveloppe af. Er wordt dan even telefonisch gecheckt op een aantal adressen of je je werk wel goed hebt gedaan en als alles in orde is, wordt je uitbetaald. Reken hiervoor op ongeveer een maand.
Je betaling bestaat uit drie delen:
- het verdelen van de boeken, berekend per verdeeld boek
- je kilometervergoeding, berekent van het depot naar de te bedelen adressen
- extra's zoals bijvoorbeeld een telefoontje om een adres te achterhalen
Vereisten
- Je moet natuurlijk een auto hebben. Heb je een camionnette dan kan je natuurlijk meer laden en moet je minder vaak naar het depot. Maar dit is geen vereiste.
- Je moet nauwgezet zijn want je moet de lijst volgen. Je moet kijken of de namen kloppen, kijken of de huizen bijvoorbeeld niet te koop staan of verkocht zijn. Wijzigingen en onbedeelde boeken worden vermeld op een aparte lijst.
- Je moet je sector ook daadwerkelijk afwerken.
- Je moet vriendelijk zijn tegen de mensen. Je vertegenwoordigt immers de Gouden Gids. Soms komen er mensen een boek vragen die niet op de lijst staan. Probeer dit vriendelijk en diplomatisch op te lossen. Je hebt vaak een aantal boeken over dus geef die mensen er dan één. Geef ze de raad om contact op te nemen met de Gouden Gids en zich op de lijst te laten zetten, anders hebben ze het jaar daarop hetzelfde probleem. Soms komen mensen gewoon een praatje maken. Ook hier moet je even vriendelijk en toch kordaat zijn. Soms zijn mensen onvriendelijk of kwaad. Ook dit moet je taktisch en beleefd oplossen.
- Je moet natuurlijk vrij zijn overdag, want winkels en kantoren zijn gesloten na 18 uur en ook bij particulieren moet je geen boeken gaan neerleggen om twaalf uur 's nachts.
- Je moet fysiek in orde zijn, want je legt toch wel wat kilometertjes te voet af.
Voor-en nadelen
Voordelen
- het is leuk werk
- je komt buiten en vooral met goed weer is het heel prettig
- je kan het met twee of met een paar doen, dus het is gezellig
- je leert een bepaalde sector goed kennen, je ontdekt soms straten waar je het bestaan niet van kende en doet zo inspiratie op om er later te gaan wandelen
- je werkt hoeveel en wanneer je zelf wilt, zolang je contract maar op tijd is afgewerkt. Als het eens regent, kan je een dag overslaan als je op schema bent
Nadelen
- Je werkt met je eigen auto. Let dus goed op dat je hem niet overlaadt, dat je de verkeersregels in acht neemt, dat je de auto niet parkeert op plaatsen waar het niet mag. Vergeet hem ook niet af te sluiten wanneer je wat verder gaat om boeken te bedelen.
- Je doet veel brandstof op, want vaak start en stop je je auto dikwijls of laat je hem veel stationair draaien.
- Bij slecht weer en dan vooral regen, kan het knap lastig zijn. Je lijsten worden nat en ook de pakketten worden nat. Regent het een hele periode, dan zal je al wel eens verplicht worden om in de regen te werken, wil je je sector op tijd afkrijgen.
- Soms moet je kilometers afleggen voor een paar boeken, in landelijke en bosrijke gebieden bijvoorbeeld. Of bij vele eenrichtingsstraten in stedelijke omgeving. Dan verlies je veel tijd en doe je niet veel op één uur.
Tot slot nog enkele tips voor het vinden van straten en pleinen
- Gebruik je GPS
- Maak een kopie van een goede, recente kaart
- Kijk op Mappy of op Google Maps
- Vraag raad aan buurtbewoners
- Vind je het dan nog niet, bijvoorbeeld voor nieuwe straten, dan is de truuk om naar één van de mensen op de lijst te bellen en te vragen waar ze wonen!
Zegt het je wat en heb je er zin in gekregen? Meld je dan aan op www.bdmyshopi.com