Gevangen in een baan
Ieder werknemers heeft het recht om over te stappen naar een andere werkgever indien hij of zij ontevreden is. Toch is het vaak moeilijk om die overstap te maken door primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
Werknemers die al langere tijd bij dezelfde werkgever zitten, kunnen vaak niet zomaar overstappen naar een andere werkgever. Dit wordt door een groot deel veroorzaakt doordat ze een inkomen hebben opgebouwd die andere werkgevers niet willen of kunnen bieden. Een andere oorzaak is de zekerheid die wordt geboden door de huidige werkgever. Een overstap houdt namelijk over het algemeen in dat u genoegen moet nemen met een tijdelijk contract. Bij bijvoorbeeld een reorganisatie binnen het nieuwe bedrijf, bestaat de kans dat het tijdelijk contract niet omgezet gaat worden naar een
vast contract.
Werknemers met veel ervaring zijn te duur
Werknemers die veel ervaring hebben opgedaan liggen bij bepaalde beroepsgroepen goed in de markt. Helaas is dit echter niet altijd het geval. Bij beroepen waar ervaring een ondergeschoven rol speelt, is het lastig om over te stappen naar een andere baas. Andere werkgevers kunnen namelijk ook kiezen voor minder ervaren, maar veel goedkopere arbeidskrachten. De ervaring weegt in dit soort gevallen vaak niet op tegen de extra loonkosten die de werkgever moet dragen.
Genoegen nemen met minder inkomen
Voor veel werknemers zal het niet meevallen om genoegen te nemen met een
lager inkomen. De oude baan bevalt u mogelijk niet meer, maar om de verdiensten bent u al gauw geneigd om niet van baan te gaan wisselen. Uw uitgavenpatroon is namelijk gebaseerd op het huidige inkomen. Mogelijk hebt u zelfs een huis gekocht uitgaande van de hoogte van het huidige salaris. Indien de huidige functie echt niet meer bevalt, zult u toch maatregelen moeten treffen. U kunt niet jaar in, jaar uit naar een baas gaan met tegenzin.
Secundaire arbeidsvoorwaarden als bindmiddel
Naast het salaris kunnen ook de secundaire arbeidsvoorwaarden ook een extra verbintenis zijn met uw werkgever. Deze voordelen moet u namelijk ook loslaten bij het wisseling van werkgever. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een goed pensioen, een lage eigen bijdrage bij het opbouwen van het pensioen of een korting op de hypotheekrente doordat u gebruik kunt maken van gunstige condities bij een verzekeraar of een bank via de werkgever.
Andere functie bij dezelfde werkgever
Een oplossing zou kunnen zijn om voor een andere functie te gaan bij dezelfde werkgever. Dit zal niet altijd mogelijk zijn bij kleinere werkgevers, maar het loont de moeite om
gesprekken aan te gaan met de werkgever. Over het algemeen kunt u vanuit de hr-afdeling begeleiding krijgen voor eventuele scholing.
Ontdekken van uw kwaliteiten
U kunt niet blijven zitten in een functie die u echt niet bevalt. U zou in uw huidige functie kunnen blijven, en daarnaast een opleiding of studie volgen in de richting waar uw voorkeur naar uit gaat. Na het afronden van de studie kunt u eenvoudiger een baan krijgen in de gewenste richting. Na het volgen van een degelijke opleiding, zult u ook eisen kunnen stellen bij de nieuwe werkgever. U zou ook nog in uw vrije tijd stage kunnen gaan lopen. Helaas is dit vrijwel onmogelijk om te combineren met een fulltime baan.