Het lopen van een ochtendkrant (Dagblad)

Het lopen van een ochtendkrant: wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen? Wat is het verschil wat betreft een gewone krantenwijk? Verdien ik met een ochtend-krantenwijk meer geld dan met een gewone krantenwijk?

Inhoud


Ochtendkrantbezorger

Als je de ochtendkrant bezorgt, betekent het dat je de bezorger bent van de dagbladen die iedere ochtend (vroeg) worden bezorgd. Jij bent degene die er iedere ochtend voor zorgt dat de abonnees van een dagblad hun krant op tijd in de bus krijgen. Er zijn verschillende kranten die 's ochtends vroeg worden verspreid:
 • De Telegraaf
 • Het AD (Algemeen Dagblad)
 • De Trouw
 • De Volkskrant
 • Het NRC Handelsblad
 • Het Parool

Er zijn ook nog regionale Dagbladen, dit zijn bijvoorbeeld:
 • Agrarisch Dagblad
 • De Gooi- en Eemlander
 • De Stentor
 • Haarlems Dagblad
 • Barneveldse Krant
 • Reformatorisch Dagblad

Op welke dagen moet ik de kranten bezorgen?

Verschillend per krant worden de kranten van maandag tot en met vrijdag bezorgd, of maandag tot en met zaterdag. Bij de meeste drukwerkverspreiders loop je de krantenwijk de hele week, dus van maandag tot en met zaterdag.

Hoe laat moet ik 's ochtends mijn bed uit?

De meeste kranten moeten 's ochtends voor 7 uur worden bezorgd. Ook dit is verschillend per verspreider, maar bij de meesten geldt dat de kranten voor 7 uur in de bus moeten zitten. Als je nog geen 18 jaar bent mag je de kranten niet voor 6.00 uur ophalen. Als je ouder bent dan 18 jaar mag je de kranten eerder ophalen, dit betekent dat je meerdere wijken zou kunnen doen, wat de verdiensten natuurlijk verhoogd, maar er wel voor zorgt dat je eerder op moet staan. Normaal gesproken krijg je dus een wijk die je binnen een uur bezorgd moet kunnen hebben. Als je ouder bent dan 18 jaar kan je in overleg met de uitgever natuurlijk meerdere kranten wijken doen, of een grotere wijk gaan bezorgen. Dit zorgt er dan automatisch voor dat je eerder je bed uit moet, want de kranten moeten vóór zeven uur in de bus zitten.

Hoeveel geld verdien ik met het lopen van een ochtendkrant?

Deze vraag is lastig te beantwoorden aangezien dit verschilt per uitgever, krant, aantal kranten, grootte van de wijk en (speciale) vergoedingen. Als voorbeeld wil ik mijn eigen ochtendwijk nemen:

Ik loop van maandag tot en met zaterdag, op zaterdag zitten er bijlages bij de kranten. Mijn wijk telt ongeveer 65 huizen, dit kan per dag verschillen. Ik haal de kranten om 6 uur op en ben om zeven uur weer thuis. De huizen in mijn wijk liggen niet verder dan 1,5 KM uit elkaar. De kranten zijn tabloid-formaat. Per maand krijg ik een bedrag van 150/160 euro voor het lopen.

Houd er wel rekening mee dat dit een voorbeeld is, het kan per uitgever verschillen hoe alles in elkaar zit en is geregeld.

Benodigd materiaal

Voor het lopen van een ochtendkrant heb je nodig:
 • een stevige fiets
 • een bagagedrager (op je fiets) die stevig is
 • fietstassen (krijg je vaak van de uitgever)

Verdien ik met een ochtendwijk meer geld dan met een krantenwijk overdag?

Ja, met een ochtendwijk verdien je meer geld dan met een normale wijk. Dit heeft met de volgende redenen te maken:
 • De uitgevers van dagbladen (ochtendkranten) zijn vaak groter en hebben er meer belang bij dat de krant op een goede manier wordt bezorgd, omdat de abonnees (veel) geld betalen om 's ochtends hun krant te krijgen.
 • Omdat je 's ochtends vroeg je bed uit moet, zul je meer geld ontvangen. Voor veel mensen is dit een te grote opgave waardoor zij er voor kiezen geen ochtendkrant te gaan lopen.

Ik twijfel of ik een ochtendkrant als bijbaantje wil

VoordelenNadelen
Je ontvangt relatief veel geld als je kijkt naar het aantal werkuren.Je moet vroeg je bed uit.
Aan het einde van het jaar kan je een leuk bedrag ophalen, door middel van het wensen van fijne feestdagen aan je bezorgadressen.Als je ziek bent moet je (vaak) zelf voor vervanging zorgen, die niet altijd zin heeft om jouw krantenwijk te gaan lopen.
Je bent al vroeg je bed uit, zo heb je een goede reden om vroeg op te staan waardoor je niet onnodig lang in je bed blijft liggen.Ook als je een keer geen zin hebt, of je hebt de vorige avond een feestje gehad, zul je de kranten moeten bezorgen. Dit kan dan minder plezierig zijn dan normaal.
Het is 's ochtends heerlijk rustig en je kunt volop genieten van de zonsopgang.
© 2010 - 2024 Daanpeper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krantenwijk: salaris, minimum leeftijd & bezorgtijdenEen krantenwijk is een populair bijbaantje onder jongeren, dat een aardig salaris oplevert. Hoeveel verdient een kranten…
Friesch Dagblad Christelijk regionaal dagbladFriesch Dagblad Christelijk regionaal dagbladHet Friesch Dagblad is een krant die vanuit de christelijke overtuiging gemaakt wordt. De journalistiek van het Friesch…
Krantenwijk, wat zijn de verdiensten?Krantenwijk, wat zijn de verdiensten?Regelmatig zoeken distributeurs mensen die kranten willen bezorgen. Je kunt de vacatures vinden in kranten, huis aan hui…
Welke krant past bij mij: Nederlandse dagbladenWelke krant past bij mij: Nederlandse dagbladenEen dagelijks terugkerende activiteit voor velen: op je gemakje de krant lezen en het nieuws van vandaag doorkijken. Het…

Gevangen in een baanGevangen in een baanIeder werknemers heeft het recht om over te stappen naar een andere werkgever indien hij of zij ontevreden is. Toch is h…
WW-uitkering kan laag uitvallenWerknemers die aan bepaalde voorwaarden voldoen, hebben recht op een ww-uitkering bij ontslag. De eerste maanden hebben…
Reactie

Jesse, 17-10-2011
Goede informatie, maar hoe solliciteer ik voor zoiets? Ik woon in Almere en ik kan echt niks vinden er over, ik zou wel meerdere kranten tegelijk willen lopen, dit kon dacht ik bij pcm. Reactie infoteur, 21-10-2011
In de kranten zelf kijken en zoek dan naar telefoonnummers van distributiecentra of bel naar het hoofdkantoor. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen! Succes

Daanpeper (4 artikelen)
Laatste update: 15-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.