Internationale vacatures: Banen in het buitenland zoeken

Het idee om permanent of tijdelijk te gaan werken in het buitenland of om te werken in een meer internationale omgeving in Nederland spreekt velen van ons aan. Maar een internationale baan zoeken in Nederland of in het buitenland is nog niet zo gemakkelijk. Want waar vind je internationale banen? En hoe zorg je dat je als kandidaat ook in aanmerking komt voor een baan in het buitenland of bij een meer buitenlands georiënteerd bedrijf?

Waar vind je internationale vacatures?

De meest grote vacaturebanken hebben ook een sectie, specifiek het aanbod laat zien op het gebied van internationale banen. Bijvoorbeeld Monster ofwel Monsterboard heeft een gedegen aanbod aan banen in het buitenland. Je kunt er zoeken op trefwoord, functiegebied en op geografische regio. Australië en Algerije staan in de lijst, dus er zijn niet alleen Europese vacatures opgenomen. Hetzelfde geldt voor de Nationale Vacaturebank, waar je eveneens kunt zoeken op functiegroep, opleidingsniveau, ervaring en land.

Verder zijn er veel vacaturesites en headhunters, die met name bemiddelen in banen op HBO, WO en MBA niveau. Er zijn erg interessante banen in het buitenland te krijgen voor deze doelgroep. De goede talenkennis van de Nederlander en zijn flexibiliteit om zich aan te passen aan andere culturen maken kandidaten uit ons land relatief gewild op de internationale arbeidsmarkt. ContentExcecutive, SearchJobsAbroad, Hudson, Brunel en Experteer zijn voorbeelden van aanbieders van internationale banen in deze categorie.

Waar vind je meer internationale functies binnen Nederland zelf?

Iets moeilijker is het om meer internationale vacatures te vinden in Nederland. Je kunt in ieder geval actief zoeken naar functies bij grotere bedrijven, waarvan je weet dat ze internationaal actief zijn. Denk bijvoorbeeld aan Rabobank of ING. Ook buitenlandse bedrijven met een vestiging in Nederland zijn natuurlijk interessant. Apple, Google en Accenture zijn maar enkele van de voorbeelden van internationaal georienteerde bedrijven.

Verder bestaan er ook specifieke jobsites en vacaturebanken, die een groot aanbod van relatief internationale functies beloven. Indeed en CareerJet zijn voorbeelden in deze categorie van vacature sites maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Je in laten schrijven bij een internationaal actieve headhunter of matching en selectie bureau is geen slecht idee, wanneer je actief op zoek wilt naar internationale vacatures. Je wordt dan bemiddeld en doordat je wordt voorgedragen voor functies hoef je minder van het voorwerk zelf te doen in een omgeving die toch wel onbekend aanvoelt.

Hoe weet je of werken in het buitenland of in een internationale omgeving iets voor jou is?

Werken in een meer internationale bedrijfscultuur vraagt een bepaalde flexibiliteit en inlevingsvermogen in andere culturen. Veel Nederlanders zijn relatief direct en worden hierdoor dikwijls snel waargenomen als arrogant en onbeleefd in een meer internationale setting. Je moet je kunnen aanpassen aan je omgeving om daar succesvol te kunnen zijn. Verder is het belangrijk dat je liefst meerdere talen echt goed spreekt. Business English is echter een absolute must. Verder is de cultuur bij grotere internationale bedrijven over het algemeen meer hiërarchisch en meer resultaatgericht dan in Nederland het geval is. Hierdoor zal het werktempo hoog liggen maar wordt er ook veel bereikt in korte tijd. De cultuur wordt vaak ook waargenomen als meer zakelijk dan in Nederland het geval is.

Hoe profileer je je het beste voor een internationale baan?

Laat zien dat je een allround en flexibele professional bent, die openstaat voor andere culturen en voor hard werken. Zorg dat je veel weet van het bedrijf waar je komt solliciteren en vertel waarom werken in die omgeving jou aanspreekt. Gerichte ervaring en een goed cv zijn nooit weg en zijn ook hier de sleutel naar een goede nieuwe positie.

Vaak wordt er vanzelfsprekend bereidheid gevraagd om tijdelijk in het buitenland te wonen of om veel te reizen. Laat met name zien dat je open, bekwaam, resultaatgericht, zakelijk en ambitieus bent. Kleed je verder goed, dat wordt in deze omgevingen nog meer op prijs gesteld dan in Nederland.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internationale banen & internationale vacaturesIn deze wereld komen maatschappijen, culturen en economieën steeds dichter bij elkaar. Als je ervan houdt om vreemde tal…
Zara vacatures: werken bij ZaraZara vacatures: werken bij ZaraZara behoort tot de grootste modeketens ter wereld met winkels in tientallen landen. Ook in Nederland en België is Zara…
PostNL vacatures: werken bij PostNLPostNL vacatures: werken bij PostNLPostNL is het grootste postbedrijf van Nederland en bezorgt elke dag miljoenen folders, brieven en kaarten bij de mensen…
Albert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn, ook wel bekend onder de afkorting AH, is de grootste supermarktketen van Nederland met bijna duizend winke…

Wanneer solliciteren?Wanneer solliciteren?Het is niet gemakkelijk de juiste banen uit te zoeken op de uiteenlopende internetwebsites. De eisen die gesteld worden…
Niets om handen? Doe vrijwillig thuiswerk!Niets om handen? Doe vrijwillig thuiswerk!Vrijwilligers zijn eigenlijk altijd en overal nodig. veel werkzaamheden moeten worden gedaan, zonder dat er een budget v…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 01-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.