Solliciteren: Let op voor deze 10 valkuilen in uw cv!
Een eerste indruk kan je maar eenmaal maken. Ondanks deze wijsheid slagen veel mensen erin om zichzelf via hun curriculum vitae meteen buiten spel te zetten in een sollicitatieprocedure. Het is een ramp om te bedenken dat je droomjob je net ontglipt door die ene fout op je cv.
Hieronder bespreken we een aantal onderwerpen die wel eens heel gevoelig liggen in een cv. Tracht altijd je cv eens te laten lezen door iemand anders. Liefst door meerdere mensen om verschillende meningen te krijgen. Uit al deze info die we van hen verkrijgen kunnen we dan ons cv extra afstemmen op de job waarvoor we gaan solliciteren. Jawel, u hoort het goed! Afhankelijk van de job, kunnen we de accenten in ons cv anders leggen. Uiteraard blijft de basis behouden maar als we solliciteren naar een job van bankbediende of naar een job als model dan zit daar uiteraard een wezenlijk verschil in.
10 netelige kwesties:
Het al dan niet meesturen van een foto
Sturen we al dan niet een foto mee? Het globale antwoord is kort en krachtig: “Neen”. Je wil uiteraard aangenomen worden voor je competenties en niet voor je prachtige foto. Uiteraard, indien je hengelt naar een job als bijvoorbeeld model of acteur, dan moet je dat weldegelijk doen. Maar dit zijn dan wel de uitzonderlijke voorbeelden.
Taalfouten
Niets word zo frustrerent ervaren als taalfouten. De taalfouten in vorige zin geven je natuurlijk meteen al een heel rare indruk. Maar zo werkt het uiteraard ook als je ze maakt in je cv. Zo’n pracht dt-fout in je allereerste zin zorgt er trouwens al gauw voor dat je cv meteen verticaal geklasseerd wordt. Dus laat eens een spellingchecker los op je cv en laat het bovendien ook nog eens extra nalezen op taalfouten.
Het pimpen van je cv
Ja, uiteraard ben je crisismanager binnen je eenmanszaak als de zaken slecht draaien. Maar aub, overdrijf niet. Niet alleen voor werkervaring maar ook omtrent diploma’s wordt er soms vaak gegoocheld op een cv. Sommige bedrijven vragen pas later de diploma’s op in de praktijk, dat is algemeen geweten. Maar vroeg of laat komt een leugen op je cv toch uit... met nadien enkel maar nare verstrekkende gevolgen. Smuk je cv dus niet op met allerlei diploma’s die je niet hebt behaald. Ook al is het enkel je thesis/eindwerk dat je nog steeds niet hebt afgewerkt. Zeg niet dat je dat diploma al in het bezit hebt op dat moment. Wees dus correct, in je eigen belang!
Het vermelden van uw huidskleur en/of sexuele geaardheid.
Doe dit aub niet! Werkgevers mogen uiteraard niet discrimineren. Deze info doet helemaal niets terzake, dus vermeld dit niet.
Gezondheidsproblemen vermelden.
Dit hoef je dus echt niet te doen. Tenzij je echt een zware handicap hebt en dit eventuele extra’s vraagt omwille van functiebeperkingen ben je best dat je dit wel doet. Maar normaal gezien dus niet.
Politieke voorkeur?
Neen, totaal niet. Men wil echt niet weten op wie je volgende keer gaat stemmen.
Godsdienst dan?
Nog zo een onderwerp dat totaal niet ter sprake hoeft te komen.
Je strafblad…
Zolang men er niet naar vraagt, vermeld je dit niet op je cv. Overheidsdiensten en sommige bedrijven vragen meestal wel een “bewijs van goed gedrag en zeden” (België) of “verklaring omtrent het gedrag” (Nederland), daarop staat uiteraard de nodige info.
Info omtrent je familie
Je burgerlijke staat kan maar hoeft niet vermeld te worden. Vermeld je het, hou het sober en kort. Men hoeft immers niet te weten dat je vijf kinderen Jean, Jul, Jef, Jos, Jacques heten en dat je je vrouw leren kennen hebt op de Eifeltoren in Parijs.
Oninteressante ervaringen
Heb je ooit foldertjes staan vouwen bij je vereniging? Vermeld dit niet als een extra werkervaring. Iedereen doet dit wel eens. En ook cadeautjes inpakken kan iedereen wel. Dus maak je lijst werkervaringen niet eindeloos lang met deze kleine zaken. Plaats in je cv wat belangrijk is. De uitdrukking "Less is more!" is hier weldegelijk terecht.
Zoals je merkt zijn er toch nog een heleboel zaken waar velen niet bij stil staan of men vindt het vanzelfsprekend om het toch bepaalde informatie te vermelden die helemaal niet bijdraagt tot hun kandidatuur. Sommige fouten komen misschien zelfs grappig over, maar het is schrijnend te weten hoe vaak deze fouten voorkomen in de realiteit. Als tip kan ik iedereen meegeven om zijn eigen cv kritisch te bekijken vanuit het oogpunt van de bedrijfsmensen die uw cv gaan beoordelen. Wees streng voor jezelf! Waarom zou jij een persoon met jouw cv aanwerven? En waarom ook net niet? Schaaf bij, waar nodig!
Laat anderen deze controle van je cv ook eens uitvoeren. Zo leer je via feedback de sterke en zwakke punten van je eigen cv kennen. Deze kennis is ook noodzakelijk voor een eventueel sollicitatiegesprek. Want daar wordt vaak je eigen opgestuurde cv als uitgangspunt genomen. Zoals je merkt, is je cv het belangrijkste document je zal moeten opmaken. Zorg dus dat het in orde is! Succes alvast!