Beroep onder de loep: minister

Beroep onder de loep: minister Minister worden, salaris, opleding: De meeste ministers zitten al jaren in de politiek en zijn klein begonnen. Een minister moet allereerst lid zijn van een politiek partij in de tweede kamer. Onkostenvergoedingen krijgt een minister bij zijn salaris er ook nog eens apart bij, en een eindejaarsuitkering ook. Tenslotte nog nieuws over ministers.

Opleidingen minister

Een opleiding tot minister is er niet. Er is geen minister-school en ook geen minister-opleiding. Wel zijn ministers vaak al lang actief in zowel het politieke leven als in het zakelijke leven. De meeste ministers zitten al jaren in de politiek en zijn klein begonnen. Zo werken ze zich omhoog. Maar ook in het zakelijke leven hebben ze vaak al hoge functies achter de rug. Minister worden is ook niet echt een baan, maar meer een roeping. Om minister te worden, moet je dus vooral verstand van zaken hebben. Zaken die je wil betrekken in je ministerie. Iemand die minister van financiële zaken wil worden, zal dan ook verstand van financiën moeten hebben. Een minister moet allereerst lid zijn van een politiek partij in de tweede kamer. Deze partij moet het kabinet steunen. In principe loopt het via vele wegen om het tot minister te brengen.

Op een rijtje zijn dat deze wegen:
  • eerst word je lid van een politiek partij in jouw buurt, waar je interesse in hebt
  • wanneer je actief genoeg bent, kan je gemeenteraadslid worden van de stad waar je in woont
  • wanneer je gemeenteraadslid bent, kan je je verkiesbaar stellen voor de tweede kamer
  • wanneer je in de tweede kamer zit, kan je je verkiesbaar stellen als minister
Een minister moet wel zijn Kamerzetel opgeven. Want een zetel in de tweede kamer en het ministerschap gaan niet samen.

Salaris

Een salaris van een minister bedraagt ongeveer 140.000 tot 150.000 euro per jaar. Dit is zonder de bonussen die een minister nog ontvangt. Per maand verdiend een minister dus ongeveer 12.083 euro. Onkostenvergoedingen krijgt een minister er ook nog eens apart bij, en een eindejaarsuitkering ook. Deze zitten dus niet in het salaris mee berekent. Hoe hoog de bonussen voor ministers zijn, wil men niet zeggen. Feit is wel dat het ministerie zich vaak toelegt op de bonussen van topfuncties bij banken en bijvoorbeeld Schiphol. Maar over de eigen bonus, word niks gezegd. Wel is regelmatig in het nieuws dat binnen de politiek vaak ten onrechte onkostenvergoedingen wordt aangevraagd, zoals een etentje onder privé omstandigheden Dit gebeurt in verschillende politieke partijen, maar ook onder ministers.

Functie minister

Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald terrein. Dit kan bijvoorbeeld buitenlandse zaken zijn, of financiën, of milieu. Ministers werken samen en zijn zo tezamen verantwoordelijk voor het algemene regeringsbeleid Wetsvoorstellen en nota's worden tijdens een ministerraad bekeken, daarna gaan ze naar de tweede kamer waar ze worden beoordeeld. Voorstellen voor algemene maatregelen worden ook door de ministerraad bekeken. Een ministerraad bestaat uit alle ministers bij elkaar, onder leiding van de minister president. Wie minister is, heeft wel het vertrouwen van de tweede kamer nodig. Wie geen vertrouwen meer heeft van de tweede kamer, moet daarom aftreden. Een minister kan een nieuw wetsvoorstel indienen. Ze kunnen ook subsidies verstrekken. Dit alles gaat in samenspraak met andere ministers. Een minister alleen kan dus niet de hele wet wijzigen, maar wel een voorstel hiertoe doen. Uiteindelijk zal iedereen die in de ministerraad zit en in de tweede kamer, het ermee eens moeten zijn,. Of in ieder geval de meerderheid.

Beroepsorganisatie

Er is geen beroepsorganisatie voor ministers Een minister heeft de steun en het vertrouwen van de tweede kamer. Verder zit een minister in de ministerraad. Een minister kan hierbij ook terecht voor vragen en dergelijke. Alle ministers komen hier bij elkaar. Een beroepsorganisatie voor ministers zal er dan ook niet komen, simpelweg omdat er ook geen opleiding tot minister is. Minister worden is zoiets als priester worden: het is een roeping,iets waar je dagelijks actief mee bezig bent Wie minister is, zal dit ook voor vier jaar zijn, totdat de volgende verkiezingen komen. Daar moet men zich wel bewust voor zijn, wie zich kandidaat stelt voor de verkiezingen.

Ministers in het nieuws

In 2010 kwam de Nederlandse minister Erica Terpstra wel heel vrolijk over op het radioprogramma van 3FM. Ze bleek een glaasje teveel op te hebben en kwam heel moeilijk uit haar woorden. Maar het is niet de eerste minister die met een glaasje teveel op zijn of haar functie uitoefent. Ook een Belgische minister en een Japanse minister waren eerder al te zien met een ietwat vreemd gedrag. Dit was ook te wijten aan de alcohol. In feite mag men niet drinken onder werktijd, dus een minister ook niet.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
De best betaalde banen bij de overheidDe best betaalde banen bij de overheidHet ene beroep levert meer salaris op dan het andere. Maar wat zijn eigenlijk de beste betaalde banen bij de overheid? H…
Beroep onder de loep: brandweermanBeroep onder de loep: brandweermanDe brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers. Toch is er nog steeds een klein percentage beroepsbrandweermanne…
Het beroep assistent accountantHet beroep assistent accountantEen assistent accountant is werkzaam op een accountantskantoor, of een administratiekantoor. Vanaf het VMBO kun je doors…

Solliciteren: De voorbereiding!Solliciteren: De voorbereiding!Solliciteren, het klinkt misschien heel eenvoudig maar in de praktijk worden we geconfronteerd met een totaal ander beel…
Het sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietHet sollicitatiegesprek: wat mag worden gevraagd en wat nietSoms worden tijdens een sollicitatiegesprek allerlei persoonlijke vragen gesteld. Het is goed om te weten dat dit helema…
Bronnen en referenties
  • http://www.stemwijzer.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 23-09-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.