Solliciteren: van sollicitatiegesprek naar contract

Solliciteren: van sollicitatiegesprek naar contract Opeens krijg je dat telefoontje naar aanleiding van je sollicitatie: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Wat nu? Bereid je goed voor door informatie te lezen over het bedrijf, bedenk vragen en bedenk antwoorden op de vragen die zij kunnen stellen. Er is een verschil tussen wat je kan vragen bij een eerste of tweede sollicitatiegesprek. Ook kan je te maken krijgen met een assessment. Uiteindelijk volgt het beslissende telefoontje: ga jij je contract tekenen? Je hebt een leuke vacature gevonden, een sollicitatiebrief verstuurd (Werk zoeken én vinden) en nu ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Spannend!

Voorbereiding

Bereid je goed voor, hieronder volgen tips:
 • Vind en lees informatie over het bedrijf. Kijk naar de website en eventuele Facebook- of Twitterpagina
 • Zorg dat je op tijd bent en naam en telefoonnummer bij de hand hebt, mocht er toch iets misgaan
 • Zie er goed verzorgd uit en kleed je zoals je verwacht dat bij het bedrijf past (liever iets te formeel dan informeel)
 • Bedenk mogelijke vragen die ze kunnen stellen en wat je daarop het beste kan antwoorden
 • Bedenk vragen die jij beantwoord wilt hebben

Vragen

De meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek zijn:
 • Waarom zouden we jou aannemen?
 • Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
 • Noem twee beste en slechtste eigenschappen van jezelf
 • Waar zie jij jezelf over tien jaar?
 • Wat verwacht je van dit werk?
 • Waarom ben je/wil je weg bij je huidige werkgever?
 • Werkt u graag in een team of zelfstandig?
 • Hoe ga je om met kritiek[?
 • Bent u flexibel?

Bij veel vragen, maar vooral bij de laatste twee, helpt het als je een voorbeeld noemt van een werksituatie die je eerder hebt meegemaakt.

Eerste sollicitatiegesprek

Het eerste sollicitatiegesprek is vaak voornamelijk een kennismaking. Zij geven informatie over de functie en het bedrijf en proberen vervolgens van jou te horen wie jij bent. Aan het eind is vaak nog even de ruimte om vragen te stellen die niet aan bod zijn gekomen. Werkgevers waarderen het als je nog met vragen komt, dus schroom niet. Vraag ook hoe de verdere procedure eruit ziet. Dan weet je wanneer je een reactie kunt verwachten en wat de eventuele volgende stap is.

Tweede sollicitatiegesprek

In het tweede gesprek wordt vaak nog dieper op de baan ingegaan en of jij daarin past. Soms is er dan ook een ander persoon bij aanwezig die ook kennis wil maken. Als je meer over salaris en secundaire voorwaarden wilt weten, is dit vaak het moment. Doe dit in ieder geval niet in een eerste gesprek.

Assessment

Soms bestaat de tweede ronde uit een assessment of een psychologisch onderzoek. Bij een psychologisch onderzoek wordt gekeken in hoeverre jij de eigenschappen hebt die bij de baan passen.

Een assessment bestaat vaak uit meerdere testen waaruit moet blijken of jij de geschikte kandidaat bent. Er zijn boeken verkrijgbaar zodat je deze testen thuis kunt oefenen. De werkelijke tests zijn vaak anders, maar dan weet je wel van tevoren wat je ongeveer kan verwachten.

Tot slot is het wederom afwachten op het beslissende telefoontje.

Afwijzing

Als je afgewezen wordt, vraag dan wat de redenen daarvoor zijn. Soms kan je daar waardevolle tips uithalen. Zo kun je afgewezen worden, omdat je te weinig ervaring hebt. Dan kan je proberen, desnoods vrijwillig, ergens meer ervaring op te doen. Je zult verbaasd staan hoeveel verschil dat kan maken.

Aangenomen

Als je aangenomen wordt, gefeliciteerd! Probeer op een rij te zetten welk salaris je zou willen hebben en vergelijk dit met het salaris dat gebruikelijk is voor deze functie. Er zijn diverse internetsites waarop je salarisvergelijkingen kan vinden. Bedenk daarnaast welke secundaire voorwaarden je wilt.

Arbeidsovereenkomst

Al dit soort zaken worden vastgelegd in je arbeidsovereenkomst. Er zijn twee soorten arbeidsovereenkomsten: voor onbepaalde en voor bepaalde tijd. In het eerste geval ga je meteen in vaste dienst. In het tweede geval staat er een einddatum op je contract. Dit contract kan verlengd worden of na verloop van tijd omgezet worden naar een contract voor onbepaalde tijd.

Ook staat in je overeenkomst je proeftijd vermeld. In de proeftijd kan je ontslag nemen of ontslagen worden zonder lange ontslagprocedures. Deze proeftijd is meestal één maand, maar mag nooit langer zijn dan twee maanden.
© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Solliciteren bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Albert Heijn is de grootste supermarktketen van Nederland en een populaire werkgever onder jongeren. Het werk in een sup…
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprekSolliciteren voor een baan is niet gemakkelijk. Het schrijven van sollicitatiebrieven en opstellen van CV's kan een slop…

Baliewerkzaamheden in diverse functiesHet werken aan een balie van een bank is totaal anders dan het werk aan een balie in een ziekenhuis. Hieronder volgen ee…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 06-03-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.