Zin en onzin over solliciteren

Zin en onzin over solliciteren Zeker in deze tijd heeft menigeen zijn verhaal klaar over hoe je moet solliciteren, wat je moet doen en wat je niet moet doen. Wat men nog wel eens vergeet is dat je op de juiste wijze gewoon jezelf moet zijn.

Vooraf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt voor jezelf in de zin van hoe je er uit ziet, maar ook wat je weet van de onderneming en de functie.

De functie

De functie is uiteraard het begin, solliciteren op een functie die er op papier al niet aantrekkelijk uitziet heeft geen zin. De kernwoorden die opgesomd staat moeten je wel aanspreken en dit samen met het type bedrijf spreekt je aan of niet.
Maak je niet te druk over alle eisen, natuurlijk legt met de lat hoog. Wil men de ultieme kandidaat die overal al aan voldoet, maar is ook vaak een utopie. Natuurlijk moeten de basisingrediënten wel bij je aanwezig zijn, want solliciteren als timmerman of –vrouw zonder ooit geklust te hebben heeft geen zin.

Als je al ervaring hebt in een vergelijkbare functie, dan zijn de genoemde termen vaak gesneden koek. Dan gaat het erom in hoeverre de andere onderneming die uitdaging kan gaan bieden die jij zoekt. Is een nieuwe werkomgeving met nieuwe collega’s voldoende, of doe je het om zo snel mogelijk door te groeien. Een goede personeelsfunctionaris prikt daar feilloos doorheen. Zorg dat je voorbereiding van dien aard is dat je eerlijk antwoord en afspreekt dat als je in deze functie aangenomen wordt, je deze ook een nader te bepalen periode invult. Desnoods legt de nieuwe werkgever het vast, de vraag is alleen wat dat toevoegt in de praktijk. Vertrouwen hebben in nieuwe mensen zegt ook iets.

De onderneming

Vooraf informatie inwinnen over de onderneming is handig, maar niet altijd haalbaar. De informatie die je krijgt is belangrijk om je een beeld te vormen van het type bedrijf. Is het sterk hiërarchisch ingesteld of juist plat, zijn het jonge collega’s of niet etc. Heb je geen informatie bestudeer dan de website goed, dat geeft een gewenst beeld. Overigens is dit niet altijd de realiteit, dus belangrijk je vragen op papier te zetten en tijdens het gesprek voor te leggen.

Je uiterlijk

Zorg vooral dat je kleding draagt waar je jezelf prettig in voelt. Handig is als je de dresscode van het bedrijf weet, daar kan je dan een beetje op in spelen (zonder in kleding te gaan lopen waar jij je absoluut niet prettig bij voelt). Als vrouw zal het de aandacht afleiden als je te sterk opgemaakt, van geuren voorzien of met enorme sieraden aan komt zetten. Het is beter als de gesprekspartner onder de indruk is van hetgeen je te zeggen hebt in plaats van je uiterlijke vertoon.

Als je je gesprek hebt voorbereidt inzake de functie en de vragen die je daarover hebt, maar ook de onderneming en de onduidelijkheden die je graag verheldert ziet, zal een gesprek lekker lopen. Realiseer je trouwens dat, hoe afgezaagd dan ook, de meeste gesprekspartners zullen vragen naar 3 pluspunten en 3 minpunten van jezelf. Vooraf even nadenken hoe je je goede en slechte eigenschappen duidelijk over het voetlicht brengt is niet verkeerd.

Het gesprek

Als je even moet wachten in de hal geef dan je ogen de kost. Menig hal geeft met het rondlopende personeel een goed beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat.
De man of vrouw tegenover je kan een lijnmanager zijn, maar vaak is het ook de personeelsman- of vrouw van het bedrijf en deze zitten minder in de praktijk. Daarmee aangegeven dat er in een eerste gesprek ook vaak meer algemene vragen over jou als persoon gesteld zullen worden.
Het is dus afhankelijk wie je tegenover je hebt, of je al inhoudelijk vragen voor kunt leggen.

Maar wie je ook voor je hebt, leg datgene op een respectvolle manier voor, wat je voor wilt leggen. Hij of zij zal altijd netjes aangeven of het beantwoord kan worden of eventueel tot een volgend gesprek moet wachten.
Als je overigens een antwoord krijgt op een van je vragen, wat nog geen helder beeld geeft, ga er dan op een nette manier op in. Niets is zo frustrerend om na het gesprek tot de conclusie te komen, nog niet veel wijzer te zijn geworden.

Een goede gesprekspartner zal je tijdens het gesprek op je gemak proberen te stellen, want dan praat je vrijer en komt hij of zij meer over je te weten. Ben hier niet bang voor. Je bent wie je bent en als jij jezelf bent en je antwoorden eerlijk geeft, zal dit zeker overkomen. Natuurlijk blijft altijd de vraag of het type wat jij bent, bij de organisatie past. Probeer het niet in een gesprek passend te krijgen. Daar zal een goede gesprekspartner zeker doorheen prikken.

Afsluiting

Als afsluiting is het goed te weten of je een voldoende beeld hebt van de onderneming en de functie en spreek af wanneer je bericht krijgt over een eventueel vervolg (van beide kanten). Vaak komt de gesprekspartner hier zelf al mee, maar als dit niet het geval is, is het prima dit te vragen. Desgewenst kunnen enkele belangrijke zaken ook nog even samengevat worden.

Achteraf

Het is goed op weg naar huis of thuis alles nog eens op je in te laten werken en of dit de plek is die je ook echt wilt. Hebben de antwoorden je voldoende beeld gegeven over de functie en de onderneming en zie je jezelf daar een langere tijd werken.

Het is verleidelijk om vanuit een situatie dat je zonder werk zit, aan iets te beginnen wat niet goed voelt. Maar waar je niet gelukkig van wordt, zal ook niet dat opleveren wat de bedoeling is. Niet goed voor jezelf en niet goed voor de onderneming.

Een twijfelgeval kan natuurlijk altijd een vervolg krijgen in een tweede gesprek. Succes!

Meer informatie

Op verschillende websites is meer informatie terug te vinden over solliciteren. O.a. Managersonline.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren kun je leren: het sollicitatiegesprekSolliciteren kun je leren: het sollicitatiegesprekAls je gaat solliciteren, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om je kansen op die gewilde baan te…
Succesvol solliciteren door te oefenenSuccesvol solliciteren door te oefenenEen goede sollicitatiegesprek voeren kan het verschil maken tussen wel of niet aangenomen worden. Een sollicitatiegespre…
Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?Hoe overleef ik een sollicitatiegesprek?Sollicitanten maken zich vooraf vaak al druk om het moeten voeren van een sollicitatiegesprek. Een deel van de stress is…
Succesvol solliciteren met behulp van GoogleSuccesvol solliciteren met behulp van GoogleBij het vinden van een baan en bij de voorbereidingen op het sollicitatiegesprek kunt u niet meer zonder internet. Via z…

Werkloos worden, tijd voor jezelfWerkloos worden, tijd voor jezelfWerkloosheid zorgt naast een verlaging van het maandelijkse inkomen ook voor een grote onrust in een mensenleven. Hierdo…
Postbode of postbezorger worden?Postbode of postbezorger worden?Postbode of postbezorger is een baantje dat steeds meer in trek komt. De postbezorger voert enkel de laatste stap in het…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.