Salarisonderhandeling: hoe pak je dat aan?
Een salarisverhoging is natuurlijk mooi meegenomen. Maar wanneer je niet zelf begint met onderhandelingen over je salaris kun je daar soms lang op wachten. Onderhandelen over opslag is vaak helemaal niet zo raar, maar je moet je wel goed voorbereiden zodat je een idee hebt van je kansen op een hoger salaris en hoe je dat zou kunnen bereiken. Hieronder vind je een aantal tips en aandachtspunten.
Marktpositie
Onderzoek van tevoren wat voor positie je hebt. Zoek uit wat een normaal
salaris is voor iemand met jouw functie, ervaring en staat van dienst. Daarnaast is het verstandig om te kijken of er op dit moment vraag is naar mensen met jouw
opleiding en
werkervaring. Neem de tijd om vacatures door te nemen die op jou van toepassing zouden kunnen zijn. Dat betekent niet dat je uit moet kijken naar een andere baan; het gaat er alleen om dat je een idee hebt van 'vraag en aanbod' van werknemers zoals jij, en daarmee van je
marktpositie.
Positie in het bedrijf
Naast je algemene marktpositie moet je ook een beeld proberen te krijgen van jouw positie binnen het bedrijf. Doe je je werk goed en hoe werk je binnen het team? Misschien vervul je ook taken die eigenlijk niet bij jouw functie horen, Als die beschikbaar is, kan het handig zijn om de functieomschrijving er eens bij te pakken. Omdat het niet altijd eenvoudig is om een goede analyse te maken van je functioneren en je positie, kun je misschien wachten op een
functioneringsgesprek. Wanneer dat positief is, kan een gesprek over de hoogte van je salaris een mooi vervolg zijn.
Positief de salarisonderhandeling ingaan
Zorg dat je op een positieve manier aan de
salarisonderhandeling begint. Je moet het gesprek in eerste instantie zien als iets vrijblijvends voor beide partijen. Zorg dat je een goed verhaal klaar hebt, waarom jij waardevol bent voor het bedrijf, maar je moet nooit gaan dreigen. Wanneer jij aangeeft misschien wel te stoppen met je huidige werk, als je niet op korte termijn opslag krijgt, zul je vooral je baas tegen je in het harnas werken. Zelfs als je van plan bent op te stappen wanneer de salarisonderhandelingen tegenvallen, moet je nooit hard stellen: 'als dit... dan dat...'
Voorbereiding van een gesprek over salaris
Weet wat jouw verdiensten zijn voor het bedrijf of de instelling waar je voor werkt. Zorg dat je een verhaal klaar hebt waarom jij een goede werknemer bent, en waarom jij toegevoegde waarde hebt voor het bedrijf. Wanneer je om een hoger salaris gaat vragen, zal je baas willen weten waarom jij daar recht op hebt.
Persoonlijk gesprek
Onderhandel over je salaris in een van tevoren gepland
persoonlijk gesprek. Vragen om opslag door middel van een e-mail of tijdens een telefoongesprek staat niet professioneel en zal weinig indruk maken. Ook geeft dit je leidinggevende de mogelijkheid om je verzoek om een hoger salaris direct af te wijzen. Daarmee wordt het moeilijker om alsnog een persoonlijk gesprek aan te gaan.
De hoogte van je nieuwe salaris
Zorg dat je van tevoren hebt nagedacht over hoeveel opslag je wilt. Wat is je streven en hoeveel wil je eigenlijk minimaal omhoog met je salaris? Wanneer je baas een bedrag noemt, moet jij direct weten hoe redelijk je dat vindt.
Tegenbod van je werkgever
Luister goed naar het
tegenbod van je werkgever. Je zult niet snel direct een 'ja' of een 'nee' te horen krijgen. Je baas heeft eigen ideeën over jou en de beloning die jij voor je werk moet krijgen. Zorg dat je goed snapt wat hij of zij voorstelt en probeer te begrijpen wat voor positie je baas inneemt en wat dat voor jou betekent. Op een tegenbod hoef je (afhankelijk van de situatie) niet direct te reageren. Misschien wil je eerst nog wat uitzoeken thuis of overleggen met je partner. Het kan dan heel verstandig zijn om een vervolgafspraak te maken, waarin de intentie is elkaar de hand te schudden.
Reflectie op de onderhandelingen
Als je geen salarisverhoging krijgt, probeer daar dan van te leren. Wat kun je de volgende keer anders doen, zodat het dan wel lukt om opslag te krijgen? Vraag ook feedback van je baas en probeer erachter te komen wat hij of zij wil dat je doet, zodat je op termijn wel aanspraak kunt maken op meer salaris.
Lees verder