Beroep onder de loep: verpleegster

Beroep onder de loep: verpleegster Verplegend personeel heeft het soms zwaar, maar het werk geeft veel voldoening. De functies zijn zeer uiteenlopend maar heeft alles te maken met het welzijn en de gezondheid van de patiënt. De werkuren kunnen zowel overdag als 's nachts plaatsvinden. Het salaris is modaal te noemen. De term verpleegster kan vervangen worden door verpleger, en dient indien van toepassing ook zo gelezen te worden. Het beroep verpleegster onder de loep.

Opleidingen verpleegster

Om te werken als verpleegkundige of verpleegster heeft men een diploma Verpleegkunde (mbo of hbo) nodig. Het mbo-niveau is niveau 4, het hoogste niveau is niveau 5 en komt overeen met hbo-niveau. De opleiding verpleegkunde duurt vier jaar. Als vooropleiding gelden havo-, vwo- of mbo-4-diploma's.

Salaris

Verpleegster zijn is zwaar werk: zowel mentaal als fysiek. Het geeft ook veel voldoening wanneer men de patiënt ziet opknappen. Het salaris van een verpleegster is gemiddeld te noemen:
  • bruto jaarsalaris: 27.000 euro
  • aantal werkuren: 36 uur per week
  • werkervaring: 3-10 jaar
  • soort contract: vast dienstverband

Het inkomen hangt ook samen met de opleiding, functie, leeftijd en werkervaring. In de verpleging werkt men onder verschillende niveaus, waardoor het salaris ook kan verschillen. Let op: bovenstaande bedragen zijn voorbeelden. Dit betreft bedragen uit het jaar 2010. Hieraan kunnen geen rechten ontleend worden.

Functie verpleegster

Werken in de verpleging kan op vele locaties: in het ziekenhuis, in een inrichting, bij de mensen thuis etc. De functies van een verpleegster zijn het verzorgen van wonden, het toedienen van injecties, schoonhouden en verzorgen van onnatuurlijke openingen zoals een stoma, het aanbrengen en verwijderen van een infuus of katheter, wonden spoelen, inzwachtelen, bloeddruk en temperatuur meten, controle toestand van de patiënt etc. Ook het luisteren naar de patiënt vormt een groot deel van de functies; mensen willen graag hun klachten en ongenoegen kwijt en dit gebeurt meestal tegen de eerste met wie ze in aanraking komen: verplegend personeel. Contact en nauw overleg met de (huis)arts is ook de taak van de verpleegster.

Beroepsorganisatie

NU'91 is een beroepsorganisatie voor verplegend personeel. Ze telt ongeveer 20.000 leden. NU'91 behartigt de belangen van haar leden. Ook ziet ze toe op de kwaliteit van onderwijs en de wettelijke regels. Verder is er het A.V.V.V. (algemene vergadering verplegenden en verzorgenden), en er zijn nog meer beroepsorganisaties voor meer specifieke verpleegkundigen. Het is altijd goed om als verpleegkundige of verpleegster aangesloten te zijn bij een beroepsvereniging. Hier kun je terecht met alle vragen of problemen waar je tegenaan loopt.

Verpleegster in het nieuws

September 2009: In een ziekenhuis in Pennsylvania liet een verpleegster aan een meisje van 18 jaar zien hoe je spijkers in moest slikken. Het meisje lag op de psychiatrische afdeling en slikte vier spijkers in, waarna de spijkers uit de maag moesten worden verwijderd. De verpleegster verklaarde voor de rechtbank dat ze lijdt aan een afwijking waarbij ze de neiging heeft om metalen voorwerpen in te slikken. De verpleegster is inmiddels onder behandeling voor deze afwijking.
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
De best betaalde banen in de zorgDe best betaalde banen in de zorgHet ene beroep levert meer salaris op dan het andere. Maar wat zijn eigenlijk de beste betaalde banen binnen de zorgsect…
Wat doet een kinderarts?Wat doet een kinderarts?Als kinderarts onderzoek en behandel je kinderen met een leeftijd van 0 tot 18 jaar met allerlei aandoeningen.
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…

Werk zoeken met een lichamelijke handicapWerk zoeken met een lichamelijke handicapMensen met een vorm van lichamelijke handicap hebben meer moeite om een baan te vinden. Ze moeten compensatiepunten hebb…
Beroep onder de loep: brandweermanBeroep onder de loep: brandweermanDe brandweer bestaat voor 80 procent uit vrijwilligers. Toch is er nog steeds een klein percentage beroepsbrandweermanne…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.