Wat doet een kinderarts?
Als kinderarts onderzoek en behandel je kinderen met een leeftijd van 0 tot 18 jaar met allerlei aandoeningen.
Opleiding
Om kinderarts te worden, moet je de volgende opleidingen doen.
Geneeskunde
Deze universitaire opleiding duurt totaal 6 jaar. Je begint met een bachelor van 3 jaar en volgt daarna een master van 3 jaar. Als je deze studie hebt afgerond, kun je aan de slag als basisarts. Je kunt dan medische kennis toepassen in de praktijk.
Kindergeneeskunde
Na de opleiding Geneeskunde solliciteer je voor een opleidingsplaats bij de afdeling Kindergeneeskunde van een academisch ziekenhuis of een opleidingsziekenhuis dat daar bij hoort. Deze opleiding tot algemeen kinderarts duurt 5 jaar. De behandelde onderwerpen per jaar kunnen zijn:
- acute kindergeneeskunde
- besliskunde en beeldvormende technieken
- psychosociale kindergeneeskunde
- infectieziekten en immunologie
- kwaliteit in de kindergeneeskunde
Deelspecialisaties
Als algemeen kinderarts kan je een sub-specialistische opleiding gaan volgen. Je gaat je dan verder specialiseren in bijvoorbeeld:
- Erfelijke en Aangeboren Aandoeningen (EAA)
- Pediatrische infectieziekten/immunologie
- Intensive care kindergeneeskunde
- Kindermaag-darm-leverziekten
- Kinderlongziekten
Elke deelspecialisatie duurt 30 maanden (fulltime).
Na deze opleidingen ben je nog niet uitgeleerd. Elk jaar moet je weer verplichte bijscholing volgen.
Werk
Als kinderarts kan je in een algemeen of academisch ziekenhuis werken, als zelfstandig gevestigde specialist of in dienst van het ziekenhuis. Als je niet verder gespecialiseerd bent, dan ga je als algemeen kinderarts meestal aan de slag op de polikliniek (de helft van de tijd), op de kinderafdeling en ga je ook op huisbezoeken. Je onderzoekt en behandelt kinderen met allerlei aandoeningen. Als een patiëntje bijvoorbeeld specifiek een aandoening heeft aan het hart, dan verwijs jij hem door naar de kindercardioloog en als je een patiënt hebt met nierproblemen, dan verwijs je hem meestal door naar de kindernefroloog. Bij acute gevallen (ongeveer 40 tot 50 procent van alle kinderen in het ziekenhuis) wordt het liefst een kinderarts ingezet die gespecialiseerd is in acute kindergeneeskunde. Deze spoedgevallen zijn er natuurlijk niet alleen tijdens kantooruren. Daarom zal je soms ook ’s avonds en in het weekend moeten werken. Je hebt als kinderarts veel contact met de patiënten, maar nog veel meer met de ouders. Ouders helpen bij het verwoorden van de klachten en jij maakt samen met hen moeilijke beslissen. Ook zal je veel met collega’s overleggen, zoals kinderartsen met andere specialisaties.
Salaris
Het salaris van een kinderarts is van veel factoren afhankelijk, maar als je in loondienst bent van een algemeen ziekenhuis, dan moet dat wel aan de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten voldoen. Volgens deze voorwaarden ligt je salaris voor een 45-urige werkweek tussen € 5.000,- en € 10.830,- bruto per maand.
Om kinderarts te worden, is het vooral heel handig om goed met kinderen om te gaan. Je moet ze goed kunnen begrijpen en ervoor zorgen dat zij jou goed begrijpen. Daar moet je wel veel geduld voor hebben. Je hebt natuurlijk niet alleen contact met de kinderen. Je zult ook de ouders goed te woord moeten kunnen staan. Het is aan jou de taak om met de informatie van kind en ouders een goede diagnose te stellen en voor de goede behandeling te kiezen. Ook moet je het niet erg vinden om te leren, want de opleiding duurt tussen de 12 en ongeveer 15 jaar. Zie jij het wel zitten om met kinderen te werken in een ziekenhuis? Dan kan jij zeker kinderarts worden.
Vragen?
Heb je nog vragen over dit beroep? Reageer dan op dit artikel.