Werk zoeken met een lichamelijke handicap
Mensen met een vorm van lichamelijke handicap hebben meer moeite om een baan te vinden. Ze moeten compensatiepunten hebben om de voorkeur te krijgen boven de andere sollicitanten. Indien ze het niet geworden zijn dragen werkgevers vaak andere redenen aan, maar mensen met bepaalde handicaps worden bewust ontweken.
Het leven met een handicap wordt vaak veel zwaarder gemaakt door de omgeving. Mensen met een lichamelijke handicap krijgen er vooral last van doordat mensen er verkeerd mee omgaan. Dit geldt vooral voor werkgevers. Zodra een sollicitant een handicap heeft moet hij of zij veel extra’s bieden ten opzichte van de andere sollicitanten anders worden ze niet geselecteerd.
Belemmering handicap
De gemiddelde werknemers met een handicap hebben een compensatie wat betreft mentale eigenschappen. Hun hele leven hebben ze al een stapje meer moeten zetten om hetzelfde te bereiken als de niet gehandicapte leeftijdsgenoten. Iemand die zijn hele leven al in een rolstoel zit weet niet anders, maar loopt tegen deze beperking aan bij het zoeken naar een baan. Dit begint al op jonge leeftijd bij het zoeken naar een bijbaantje naast school. Zij komen niet in aanmerking voor een krantenwijk of een baan als vakkenvuller. Ook voor de baantjes die ze wel kunnen doen worden ze niet aangenomen in verband met de handicap. De grootste belemmering is meestal niet het gebrek zelf, maar de werkgevers die het niet aandurven.
Mensen met een handicap zijn gemotiveerder
Doordat ze hun hele leven al harder hebben moeten vechten om hetzelfde te bereiken hebben mensen met een lichamelijke handicap een voorsprong in motivatie. Zodra ze de baan hebben die ze graag willen vervullen zullen ze zich gemiddeld beter inzetten dan de niet gehandicapte collega’s. Ze hebben namelijk een extra drang om zichzelf te bewijzen tegenover de collega’s en leidinggevenden. De werkgevers denken vaak uitsluitend aan de beperkingen die de handicap veroorzaken en staan niet stil bij de gedrevenheid. Zodra een werkgever een sollicitant binnen ziet komen met een beperking schieten direct de bezwaren door hun hoofd. Hij denkt dat ze vaker ziek zijn, minder productief en dat er grote kosten moeten worden gemaakt om de werkplek aan te passen. Door deze vooroordelen zullen ze vaak kiezen voor iemand zonder lichamelijke beperkingen.
Soort banen
Lichamelijke gehandicapten hebben een selecte keus in banen. Iemand die een arm mist, hoeft zich niet te gaan richten op een baan als straatlegger of metselaar. Toch blijven er genoeg beroepen over die ze wel kunnen vervullen.
Tips voor een sollicitatiegesprek
Mensen met een beperking die vaker afgewezen zijn om hun handicap, hebben de neiging om al negatief het gesprek in te gaan. Vooraf al verwachten dat er een afwijzing volgt straalt een sollicitant onbewust uit. De meeste sollicitatiegesprekken beginnen met de vraag: “Vertel eens iets over jezelf”. Dit is ook gelijk de mogelijkheid om jezelf goed neer te zetten. Begin niet gelijk met het vertellen over de lichamelijke beperking, maar vertel er wel iets over in het laatste gedeelte van het verhaal over jezelf. Door zelf al te vertellen over je handicap, kun je benadrukken wat je wel kunt, en neem je vooroordelen gedeeltelijk weg. Vertel het verhaal over jouw handicap kort. Door er lang over te vertellen benadruk je het teveel en jouw kwaliteiten moeten benadrukt worden, niet jouw beperkingen. Door het te noemen breek je gelijk het ijs in het gesprek en stelt de werkgever de vragen die hij belangrijk vind om te weten over jouw beperking.