Wat doet een homeopathisch arts?
Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.
Opleiding
Als homeopaat kan je arts of niet-arts (therapeut) zijn. In Nederland zijn er ongeveer 300 artsen die homeopathie toepassen en ongeveer 600 ‘klassiek’ homeopaten. Homeopathische artsen hebben na de geneeskundestudie een vervolgopleiding (klassieke) homeopathie gedaan. Ongeveer een kwart van deze artsen is ook huisarts of specialist.
Geneeskunde
Deze universitaire studie duurt totaal 6 jaar en bestaat uit een 3-jarige bachelor en een 3-jarige master. Na deze opleiding, kun je aan de slag als basisarts. Je kunt dan medische kennis toepassen in de praktijk.
Homeopathie
Na de studie Geneeskunde kan je de hbo-opleiding Homeopathie volgen. Deze duurt meestal 5 jaar in deeltijd. Tijdens deze studie leer je gebruikmaken van de meest krachtige en toch mensvriendelijke natuurlijke geneeskunst, namelijk de homeopathie.
Werk
De meeste homeopathisch artsen werken in een praktijk. Je hebt daar een eigen (behandel-)kamer. Je kunt denken aan een eigen praktijk of een praktijk die je samen met andere homeopathische artsen of zorgverleners deelt. Sinds 1940 is homeopathie niet meer opgenomen in ziekenhuizen of klinieken in Nederland. Daar kan je als homeopathisch arts dus niet terecht. Je gaat wel op huisbezoeken bij patiënten in de regio. Je kunt in loondienst werken of als eigen baas.
Als homeopathisch arts onderzoek je eerst de patiënt. Je hebt samen een uitgebreid gesprek om een beeld van de patiënt en zijn situatie te vormen. Je stelt een medische diagnose vast. Als dat duidelijk is, bepaal je in overleg met de patiënt, de behandelwijze. Je schrijft hem ook eventueel homeopathische medicijnen voor. Als je de behandeling bent begonnen, houd je alles goed in de gaten door de patiënt regelmatig terug te laten komen. Als dat nodig is, kan je de behandeling aanpassen. Je houdt de administratie bij in het medisch dossier van de patiënt.
Je werkt zelfstandig, maar wel binnen de regels van het artsenberoep. Je hebt wel contact met andere homeopathische artsen en huisartsen. Je werkt meestal overdag op werkdagen, maar soms ook ’s avonds als er een spoedgeval is of in het weekend. Je hebt na deze opleidingen geen nascholing nodig, maar je houdt de ontwikkelingen op je vakgebied wel bij door vakliteratuur te lezen.
Salaris
Er zijn geen vaste bedragen bekend voor het salaris, want de titel 'homeopathie' in 'homeopathisch arts' is niet beschermd. Een schatting kan wel gemaakt worden dat het iets onder het loon van een huisarts ligt. Je zult dus ongeveer tussen € 3.000,- en € 5.500,- bruto per maand verdienen.
Als homeopathisch arts moet je zorgvuldig kunnen werken, omdat je lichamelijk onderzoek moet verrichten en een goede keuze moet maken voor medicijnen. Je moet goed kunnen luisteren naar patiënten om er achter te komen wat er aan de hand is en je moet ook goed kunnen praten, zodat je patiënten kan adviseren over eet- en leefgewoontes en kan uitleggen wat er aan de hand is en wat de behandeling inhoudt.
Vragen?
Heb je nog vragen over dit beroep? Reageer dan op dit artikel.