Uw leidinggevende mag nooit merken dat u slimmer bent

Uw leidinggevende mag nooit merken dat u slimmer bent Loop er niet mee te koop indien u als ondergeschikte regelmatig wat slimmer bent dan uw leidinggevende. Want als de kans klein is dat zo'n chef snel vertrekt of een andere functie krijgt, blijft er niets anders over dan uw intelligentie te gebruiken om vooral niet te laten blijken dat hij/zij doorgaans niet het slimste is. Houdt u tegenover uw manager dus van de domme over uw sneller inzicht, hoger IQ en andere slimmigheden.

Een oude wijsheid

Geef mensen die bij uw werkgever in rangorde boven u staan altijd het geruststellende gevoel dat ze superieur zijn. U moet vooral niet met kwaliteiten te koop lopen waarvoor juist uw meerdere is aangenomen (en vorstelijk wordt betaald). Stel dat u als boekhouder bent aangenomen, dan is het prima dat u sneller en accurater kan rekenen dan uw baas, maar het is niet de bedoeling dat u fouten gaat doorstrepen in de meerjarenbegroting waar hij zo zín best op heeft gedaan. Zorg er dus voor dat hij niet door heeft dat u genialer bent, want anders gaat de meerdere zich in uw nabijheid angstig, onzeker en onveilig voelen. Hij is u (als concurrent) dan liever kwijt dan rijk.

Ga ook niet overdreven vlijen

Troef uw meerdere dus nooit af, en zeker niet in het bijzijn van anderen, want de kans dat u op die manier ooit een vast contract krijgt is daarmee uitgesloten. Maar ga ook niet overdreven vlijen want dat zal zeker niet op prijs worden gesteld door uw directe collegaís.

Tips om te overleven

  • Als u intelligenter bent dan uw chef, doe dan alsof het andersom is: laat lijken alsof hij intelligenter is. Gedraag u een beetje naïef. Doe net alsof u behoefte hebt aan zijn deskundigheid. Maak af en toe een onschuldig foutje, die u de kans geeft de hulp van uw chef in te roepen. Meerderen zijn dol op dat soort verzoeken om hulp.
  • Als uw ideeën creatiever zijn dan van uw baas, schrijf ze dan aan hem toe, op een manier die de omgeving het meest opvalt. Laat bijvoorbeeld weten dat u dankzij zijn deskundig advies op dit idee bent gekomen.
  • Als u meer humor hebt dan uw meerdere, neem dan gerust af en toe de rol van hofnar op u, maar zorg ervoor dat hij daardoor niet volkomen humorloos bij u afsteekt. Geef hem de indruk dat hij best in staat is af en toe voor gezelligheid en jolige sfeer te zorgen.

Sterke tactiek

Door deze adviezen op te volgen hoeft u niet bang zijn dat het uw eigen positie verzwakt. Integendeel uw chef weet dat u best kwaliteiten heeft maar dat hij door u nooit en te nimmer voor schut gezet zal worden. Hij zal u daarom als dat zo uitkomt beslist aanprijzen in de interne organisatie omdat hij van u niets te duchten heeft. In feite heeft u met een dergelijke tactische opstelling zelf alle touwtjes in handen en komt op een dag vanzelf het moment dat u promoveert.

Uw chef zijn positie staat intern ter discussie

Als dat reeds zo is en uw meerdere dus in feite een vallende ster is, kunt u wellicht een andere strategie aanpakken. Toon dan geen genade maar steek hem (op discrete manier) rustig de loef af, leg hem zonodig in de luren, en behoed hem vooral niet voor fouten die hij maakt. Maar doe het allemaal wel discreet en niet te openlijk.

Uw chef zijn positie staat intern nog niet ter discussie

Als hij nog stevig in het zadel zit, maar u desondanks weet dat u beter voor die taak berekend bent dan hij, wacht dan toch uw tijd en uw kansen af. Uiteindelijk zal zín macht op een goede dag afbrokkelen. En als u uw kaarten goed uitspeelt zult u een langere adem hebben en hem ooit voorbij streven. Vergeet ook niet dat u de jongste van de twee bent en ook in dat opzicht een groot voordeel hebt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verbeter de werksfeer door je chef te corrigerenmijn kijk opVerbeter de werksfeer door je chef te corrigerenDe verhouding tussen manager en werknemer is niet altijd optimaal. Wat kun je er zelf aan doen als je regelmatig op gesp…
Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Bij een chef-kok denken mensen al snel aan een bekende namen zoals Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Herman den Blijker, Serg…
Vraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprekVraag salarisverhoging ruim vóór je functioneringsgeprekEen functioneringsgesprek is vaak een spannende aangelegenheid, want heeft de leiding van de afdeling aanmerkingen op je…
Leiderschapstijlen (managementstijlen)Leiderschapstijlen (managementstijlen)Een manager kan verschillende leiderschapstijlen of managementstijlen toepassen om de werknemers die onder hem staan te…

LinkedIn: Hoe stel je een goed LinkedIn profiel op?LinkedIn: Hoe stel je een goed LinkedIn profiel op?Waarom is een goed en zakelijk LinkedIn profiel belangrijk? Je professionele imago is grotendeels afhankelijk van hoe je…
Richtlijnen bij privégebruik Internet en email op het werkRichtlijnen bij privégebruik Internet en email op het werkEnerzijds dien je op je werk niet onnodig de computer van je baas en vooral zijn tijd te gebruiken voor privédoeleinden.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • De 48 wetten van de macht
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 30-05-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.