Uw leidinggevende mag nooit merken dat u slimmer bent
Loop er niet mee te koop indien u als ondergeschikte regelmatig wat slimmer bent dan uw leidinggevende. Want als de kans klein is dat zo'n chef snel vertrekt of een andere functie krijgt, blijft er niets anders over dan uw intelligentie te gebruiken om vooral niet te laten blijken dat hij/zij doorgaans niet het slimste is. Houdt u tegenover uw manager dus van de domme over uw sneller inzicht, hoger IQ en andere slimmigheden.
Een oude wijsheid
Geef mensen die bij uw werkgever in rangorde boven u staan altijd het geruststellende gevoel dat ze superieur zijn. U moet vooral niet met kwaliteiten te koop lopen waarvoor juist uw meerdere is aangenomen (en vorstelijk wordt betaald). Stel dat u als boekhouder bent aangenomen, dan is het prima dat u sneller en accurater kan rekenen dan uw baas, maar het is niet de bedoeling dat u fouten gaat doorstrepen in de meerjarenbegroting waar hij zo z’n best op heeft gedaan. Zorg er dus voor dat hij niet door heeft dat u genialer bent, want anders gaat de meerdere zich in uw nabijheid angstig, onzeker en onveilig voelen. Hij is u (als concurrent) dan liever kwijt dan rijk.
Ga ook niet overdreven vlijen
Troef uw meerdere dus nooit af, en zeker niet in het bijzijn van anderen, want de kans dat u op die manier ooit een vast contract krijgt is daarmee uitgesloten. Maar ga ook niet overdreven vlijen want dat zal zeker niet op prijs worden gesteld door uw directe collega’s.
Tips om te overleven
- Als u intelligenter bent dan uw chef, doe dan alsof het andersom is: laat lijken alsof hij intelligenter is. Gedraag u een beetje naïef. Doe net alsof u behoefte hebt aan zijn deskundigheid. Maak af en toe een onschuldig foutje, die u de kans geeft de hulp van uw chef in te roepen. Meerderen zijn dol op dat soort verzoeken om hulp.
- Als uw ideeën creatiever zijn dan van uw baas, schrijf ze dan aan hem toe, op een manier die de omgeving het meest opvalt. Laat bijvoorbeeld weten dat u dankzij zijn deskundig advies op dit idee bent gekomen.
- Als u meer humor hebt dan uw meerdere, neem dan gerust af en toe de rol van hofnar op u, maar zorg ervoor dat hij daardoor niet volkomen humorloos bij u afsteekt. Geef hem de indruk dat hij best in staat is af en toe voor gezelligheid en jolige sfeer te zorgen.
Sterke tactiek
Door deze adviezen op te volgen hoeft u niet bang zijn dat het uw eigen positie verzwakt. Integendeel uw chef weet dat u best kwaliteiten heeft maar dat hij door u nooit en te nimmer voor schut gezet zal worden. Hij zal u daarom als dat zo uitkomt beslist aanprijzen in de interne organisatie omdat hij van u niets te duchten heeft. In feite heeft u met een dergelijke tactische opstelling zelf alle touwtjes in handen en komt op een dag vanzelf het moment dat u promoveert.
Uw chef zijn positie staat intern ter discussie
Als dat reeds zo is en uw meerdere dus in feite een vallende ster is, kunt u wellicht een andere strategie aanpakken. Toon dan geen genade maar steek hem (op discrete manier) rustig de loef af, leg hem zonodig in de luren, en behoed hem vooral niet voor fouten die hij maakt. Maar doe het allemaal wel discreet en niet te openlijk.
Uw chef zijn positie staat intern nog niet ter discussie
Als hij nog stevig in het zadel zit, maar u desondanks weet dat u beter voor die taak berekend bent dan hij, wacht dan toch uw tijd en uw kansen af. Uiteindelijk zal z’n macht op een goede dag afbrokkelen. En als u uw kaarten goed uitspeelt zult u een langere adem hebben en hem ooit voorbij streven. Vergeet ook niet dat u de jongste van de twee bent en ook in dat opzicht een groot voordeel hebt.
Lees verder