Commercialiteit

Commercialiteit In alle vacatureteksten kom je regelmatig tegen dat iemand commercieel moet zijn. Dit betreft niet alleen sec de commerciële functies. Maar als we het overal op los laten, waar hebben we dan exact over?

Algemeen

De basis van commercialiteit ligt in het het feit dat je het marktmechanismen binnen en buiten het eigen bedrijf goed kent. Je weet waarom diensten of producten succes hebben en andere niet en je kent en herkent de behoeften en wensen van afnemers.

Dit gaat niet van zelfsprekend goed en dus moet je voorlopen op mogelijke problemen die kunnen ontstaan en daar oplossingen voor weten te bedenken. Je bent ook bezig met de markt en dus loop je voor op trends en ontwikkelingen en handelt hier vervolgens naar (zelf of leg het op de juiste plaats in de organisatie). Je weet wie je concullega's zijn en bent in staat om het aangeboden product of de dienst een duidelijke en herkenbare positie te geven. Je bent voldoende analytisch om vraagstukken vanuit de markt in kaart te brengen.

Praat je sec over de commerciële man of vrouw in een gepaste functie, dan is het reëel dit te mogen verwachten. Maar het concreet maken van commerciële kwaliteiten in bijvoorbeeld een "interne" staffunctie of back office waar je nooit met klanten mee te maken hebt, is lastiger. Natuurlijk mag je commercialiteit verwachten, maar dan moet je voor de betreffende afdeling of persoon duidelijk maken wat in zijn of haar geval "de klant" is. Een automatiseringsafdeling heeft als "klanten" bijvoorbeeld de collega's op de werkvloer. De back office heeft als "klanten" degene waar men voor administreert (bijvoorbeeld de front office), en natuurlijk zit uiteindelijk bij alle functies de afnemer van je product of dienst erachter. Maar bekijk goed waar de daadwerkelijke klant dusdanig ver van de functionaris staat dat hij of zij er wat hulp bij kan gebruiken het inzichtelijk te maken. Iedereen heeft dus klanten!

Commerciële vaardigheden

Als we dan voor iedereen "de klant" omschreven hebben kun je de geijkte items er voor iedereen op los laten, t.w.:

  • Je kunt een verkoopgesprek voeren en luistert naar de klant.
  • Je beschikt over inleveringsvermogen (empathie).
  • Je bent in staat te onderhandelen.
  • Je bent in staat potentiële klanten professioneel te benaderen.
  • Je denkt, werkt en handelt vanuit de klant.

Waar gaat een commerciële instelling nog meer over?

Kosten: je bewaakt een budget en haalt meer rendement uit producten en bedrijfsprocessen.
Vakkennis: je weet waar je over spreekt en hebt kennis van zaken. Naast het product of de dienst weet je hoe je professioneel en commercieel moet offreren, klachten moet behandelen en nazorg aan klanten levert.

Als dit in je totaalplaatje past ben je in staat de commercialiteit aan te bieden die de potentiële nieuwe werkgever vraagt. Succes!
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…

Assessment, wat is het en wat kan je er mee?Werd het assessment in het verleden zo nu en dan toegepast en bij zwaardere functies, tegenwoordig is het algemeen gebru…
Thuiswerk vacatures - een overzicht van mogelijkhedenThuiswerk vacatures - een overzicht van mogelijkhedenVeel mensen vinden thuiswerk aantrekkelijk. Wat is er nou heerlijker dan zelf je eigen tijd in te delen, niet te hoeven…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.