Betaald enquêtes invullen als bijbaan
Wie op zoek is naar een bijbaan, tijdelijk werk of een tijdverdrijf dat geld oplevert, is het vast al eens tegengekomen. Websites waarop je enquêtes in kunt vullen voor geld. Dit thuiswerk lijkt heel geschikt om snel veel te verdienen. Veel mensen twijfelen echter aan de oprechtheid van dit soort diensten. Veel mensen beginnen er niet aan omdat ze denken dat het niet echt is. De vraag is altijd: is dit nou een goudmijn of tijdverspilling?
Er is weinig neutrale informatie te vinden over deze manier van thuiswerken. De volgende belangrijke vragen zullen daarom worden beantwoord:
Enquêtes invullen: hoe werkt het?
Er zijn verschillende organisaties waarvoor je enquêtes kunt invullen. Al deze organisaties hebben met elkaar gemeen, dat er een profiel aan moet worden gemaakt. Deze organisaties hebben een aantal gegevens van je nodig:
- Naam
- Leeftijd (minimaal vereiste leeftijd is vaak 16+)
- Postcode
- Opleidingsniveau (hoogst genoten opleiding: havo, mbo, hbo, etc.)
- Gezinssamenstelling (woon je bij je ouders, hoeveel kinderen heb je, etc.)
Vaak zijn er nog meer lijsten met gegevens die je kunt invullen om je profiel nog verder te kunnen specificeren. Dit zijn dan lijsten met onderwerpen als rook- en alcoholgedrag en beroepen of educatie. Op basis van jouw ingevulde gegevens zijn er enquêtes beschikbaar.
‘Je werkt zoveel als je wilt’. Deze en meer marketinggerelateerde termen zijn niet helemaal waar. Je werkt wel wanneer je wilt, dat klopt. Het is echter niet zo, dat je zoveel enquêtes kunt invullen als je wilt. Het aantal enquêtes dat dagelijks voor je beschikbaar is, is dagelijks anders. Het komt zelden voor dat er op een dag meer dan acht enquêtes beschikbaar zijn. Dit hangt ook af van de organisatie. Omdat je bij veel organisaties inlogt met behulp van je e-mailadres, kunnen ze je mails sturen wanneer er voor jou weer een nieuwe enquête beschikbaar is.
Waar gaan deze enquêtes over?
Deze enquêtes kunnen werkelijk over alles gaan. Echter worden enquêtes gefilterd op jouw ingevulde informatie. Als jij aangeeft niet te roken, dit ook nooit gedaan hebt en vrienden en familie dit ook niet doet, dan zijn enquêtes over roken of sigarettenmerken onwaarschijnlijk. Enquêtes kunnen verder over van alles gaan: van hypotheken tot bierconsumptiegedrag en van automerken tot het beoordelen van een nieuw concept voor een frisdrank.
Naast verschillende onderwerpen kunnen enquêtes ook verschillende doelen hebben. Bij de ene enquête is het de bedoeling dat je je oordeel geeft over een mogelijk nieuw product, terwijl een andere enquête juist voor een merk dient om de doelgroep te leren kennen, zodat zij hier in de toekomst voordeel uit kunnen halen. Ook komt het voor dat je websites gaat beoordelen. De opdracht is bijvoorbeeld om bij drie verschillende verzekeringswebsites te checken of de website duidelijk is, het aanbod goed en hoe makkelijk deze organisatie hiervoor te benaderen is.
Enquêtes zijn geschikt voor iedere webrowser (Chrome, Firefox, etc.) Het hangt daarnaast af van de organisatie of deze ook een applicatie beschikbaar heeft voor op smartphones. Sommige enquêtes zijn ook speciaal op smartphones gemaakt, om bijvoorbeeld de mobiele gebruiksvriendelijkheid te testen van een applicatie of een website.
Hoeveel verdien je met deze bijbaan?
Het is moeilijk te zeggen hoeveel iedere enquête opbrengt. Het is bij de ene organisatie zo, dat een enquête je een bedrag in euro’s oplevert. Meestal is dit een aantal eurocenten. De meeste organisaties werken echter met een puntensysteem. Elke enquête levert je punten op. Bij een bepaald totaal aantal punten, heb je zoveel geld verdiend.
Bij zowel enquêtes voor geld als voor punten is het zo dat de lengte van een enquête van invloed is op de mate van beloning die je ervoor krijgt. Zo zijn er enquêtes van 5-10 minuten, die in waarde vanzelfsprekend minder zijn, dan de enquêtes waar je tot wel 45 minuten zoet mee bent.
Om voorbeelden te noemen: bij Globaltestmarket levert een enquête gemiddeld 60-90 punten op. Hier heb je bij iedere 625 punten € 5,- verdiend. Opinieland heeft enquêtes die 60-120 punten opleveren, waarbij je bij 1000 punten € 10,- verdient (in 2016).
Hoe kan je worden uitbetaald?
Nagenoeg al deze organisaties betalen enkel bedragen uit aan PayPal-accounts. PayPal is net als het online bankieren van jouw eigen bank een online betaalsysteem, maar dan internationaal. Het feit dat je geen PayPal-account hebt, is geen probleem. Een dergelijk account is snel online aangemaakt zonder langdurige aanvraagprocessen. Ook bij een PayPal-account is een e-mailadres vereist om te kunnen inloggen. Het is bij de ene organisatie sneller overgemaakt dan bij de andere. Dit kan verschillen tussen enkele dagen en meerdere weken.
Is dit deze bijbaan de moeite waard?
Het hangt ervan af hoe snel en nodig je geld wilt verdienen. Het is geen manier om snel rijk te worden. Het duurt simpelweg te lang om veel geld te verdienen, zeker omdat er dagelijks geen oneindige hoeveelheid enquêtes is. Als je de bedoeling hebt om een jaar lang te sparen voor iets, waarbij je graag snel tussen verplichtingen door even iets bij wilt verdienen, is dit een beter middel. Het is met enquêtes invullen inderdaad makkelijk in te plannen, thuiswerk wanneer je maar wilt.