InfoNu.nl > Zakelijk > Banen > Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief?

Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe baan is de eerste stap vaak om naar bestaande vacatures te zoeken op internet of in de krant. Maar ook als een bedrijf geen vacatures open heeft staan, kan het nuttig zijn om een brief of email te sturen om jezelf te introduceren als werkzoekende. Wellicht heeft het bedrijf een functie vacant waar je zelf niet zo snel aan gedacht had, of komt er in de nabije toekomst een dergelijke functie vrij. Als je een goede indruk maakt in je open sollicitatie, heb je kans dat je gegevens bewaard worden en er aan jou gedacht wordt als er zich een interessante mogelijkheid voordoet. Hoe doe je dat, een open sollicitatiebrief schrijven als je geen bestaande vacature hebt om op te reageren? Met wat handige trucs kun je jouw brief toch aanpassen aan het bedrijf en tegelijkertijd jezelf professioneel voor de dag laten komen!

Online informatie

Tegenwoordig heeft bijna ieder bedrijf of organisatie een eigen website waarop ze zichzelf presenteren. Neem de tijd om de website van het bedrijf van je keuze te bekijken. Probeer erachter te komen welke activiteiten het bedrijf uitvoert en aan wat voor soort functies ze behoefte hebben. Daarnaast wil je weten waar het bedrijf trots op is, waar ze voor willen staan. Dit alles geeft je belangrijke informatie over de insteek van je open sollicitatie.

Stijl

Als je de website van het bedrijf of organisatie bekijkt, let dan ook op uitstraling en taalgebruik. Is dat zeer formeel of iets losser? Probeer eenzelfde stijl in je sollicitatiebrief te laten terugkomen. Bij een formeel bedrijf doe je dat door je zinnen wat zakelijker te formuleren en gewichtigere woorden te gebruiken. Als het bedrijf wat informeler lijkt te zijn, kun je beter kortere zinnen gebruiken en meer gewone spreektaal. Let er ook op dat je relevante woorden uit de website kopieert in je brief, of beter nog er een synoniem voor verzint. Je brief zal dan mooi aansluiten bij de cultuur van het bedrijf.

Inleiding

Een sollicitatiebrief op een bestaande vacature begint vaak met een verwijzing naar de openstaande functie. In het geval van een open sollicitatie is dat uiteraard niet mogelijk. In plaats daarvan kun je iets zeggen over waar je belangstelling voor het bedrijf of organisatie vandaag komt. Bijvoorbeeld: “Ik stuur u deze brief omdat ik graag in aanmerking zou komen voor een functie bij [naam organisatie]. De organisatie spreekt mij aan vanwege mijn interesse in [product/dienst van organisatie]…”. Mogelijk gevolgd door nog meer zaken die je in het bedrijf aanspreken, zoals de ambitie van het bedrijf om de beste te zijn op het gebied van kwaliteit, of door de nadruk die het bedrijf legt op goede service voor klanten, of door hun vernieuwende producten, etc. Daarmee geef je aan dat je niet zomaar naar ieder bedrijf een open sollicitatie stuurt en dat je je verdiept hebt in de visie en missie van het bedrijf.

Presentatie van jezelf

In de volgende alinea ga je door met een introductie van jezelf. Beschrijf in enkele zinnen je opleiding en werkervaring tot nu toe. Benadruk daarbij zaken waarvan je verwacht dat die van belang kunnen zijn binnen het bedrijf waar je de brief naartoe stuurt. Daarna leg je uit in welk vakgebied je een baan zoekt, hetgeen waarschijnlijk zal aansluiten bij wat je in de regels erboven geschreven hebt. Ook de reden van je zoektocht naar een nieuwe baan in dat vakgebied kun je hier noemen, bijvoorbeeld: “Momenteel ben ik op zoek naar een uitdagende functie in [het vakgebied], om mijn kennis van [deel van het vakgebied] uit te breiden en een bijdrage te leveren aan [speerpunt van het bedrijf]”.

Afsluiting

De laatste alinea van je sollicitatiebrief dient om nog eens te concluderen dat je jouw nieuwe uitdaging graag binnen het bedrijf zou zoeken. Verder verwijs je voor gedetailleerde informatie naar je cv en geef je aan dat je uiteraard graag bereid bent om een en ander in een gesprek nader toe te lichten. Je kunt afsluiten door de hoop uit te spreken dat ze je op de hoogte willen houden van passende functies in de nabije toekomst.
© 2015 - 2020 Liesbos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Een sollicitatiebrief schrijvenEen sollicitatiebrief schrijvenDe eerste stap voor het 'veroveren' van een baan is het doorlopen van de sollicitatieprocedure. Als je nu of later een b…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Een succesvolle sollicitatiebrief schrijvenEen succesvolle sollicitatiebrief schrijvenOp zoek naar een nieuwe baan in 2019 of 2020? Hoe kun je dan een succesvolle sollicitatiebrief schrijven? Zorg dat je op…

Reageer op het artikel "Hoe schrijf je een open sollicitatiebrief?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Liesbos
Laatste update: 14-01-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Schrijf mee!