Thuiswerken: 8 tips voor geconcentreerd thuiswerk

Thuiswerken: 8 tips voor geconcentreerd thuiswerk Wie thuis werkt, heeft alvast het voordeel om nooit in de file te staan en vermijdt het risico om te laat te komen door een treinvertraging. Een ander voordeel is dat je bij thuiswerk meer dan waarschijnlijk heel geconcentreerd kan werken. Dat lijkt zo, maar de realiteit is dikwijls helemaal anders. Het is namelijk verleidelijk om de televisie even aan te zetten, je bankverrichtingen af te werken of andere huishoudelijke klusjes te klaren. Thuis zijn er inderdaad veel meer verleidingen dan je denkt. Op je werk heb je ook een soort ‘sociale controle’ van je collega’s. Bij thuiswerken valt die volledig weg. Niet getreurd! Er zijn genoeg hulpmiddeltjes om geconcentreerd thuis te werken.

Een nette thuisomgeving en de goede planning van activiteiten zijn nuttige tips

Wie moet werken in een slordige omgeving, is steevast afgeleid. Ruim eerst alles op of doe de afwas voor je aan het thuiswerk begint. De verleiding is immers té groot om deze taken uit te voeren tijdens je werkuren, om zo ’s avonds wat meer vrije tijd te hebben samen met je gezin. Wie nog boodschappen moet gaan doen, moet deze een vast tijdstip geven. Maak voor jezelf een planning en doe deze boodschappen eventueel op de middag als ontspanningsmoment. Als je planning vastligt, dan weet je
wanneer je kan gaan winkelen en kan je honderd procent focussen op je takenpakket van die dag.

Richt je eigen bureau of werkomgeving in voor geconcentreerd thuiswerk

Wie thuis werkt, doet er goed aan om een eigen werkruimte in te richten. Het is niet zo verstandig om in de keuken of woonkamer te werken. Voorzie ook alle nodige spullen die je nodig hebt voor je werk. Hierbij kan je denken aan een laptop, printer, telefoon, fax enzovoort. Wie aan een net bureau werkt, zal het gevoel krijgen dat er gewerkt moet worden tijdens die periode, net zoals op je werkomgeving buitenshuis. Wie in de keuken of woonkamer werkt, is automatisch meer afgeleid.

Maak een takenlijstje op

Een takenlijst is zeer succesvol bij thuiswerk. Net zoals op je werk, maak je een planning op van wat je die dag wil afwerken. Als een taak is afgewerkt, doorstreep je deze taak op je lijstje. Op deze manier krijg je het gevoel dat je takenlijstje slinkt en je vooruit gaat. Leg deze takenlijst op een goed zichtbare plek, en werk er gedurende de ganse dag mee. Het heeft geen zin om dit te maken, en dan niet actief te gebruiken. Je takenlijst is je leidraad van de dag en helpt je om geconcentreerd te werken.

Kies je productiefste uren van de dag uit

Wie thuis werkt, kan iets flexibeler met zijn dag omspringen. Je dient vaak een bepaald aantal uren te presteren per dag. Door het feit dat je thuis direct aan de slag kan, spaar je de verplaatsingstijd naar je werk uit. Merk je dat je heel vroeg op de dag geconcentreerder kan werken, dan plan je dit zo in. Krijg je een dipje rond elf uur in de voormiddag, dan plan je eventueel je middagpauze al in. Het is best mogelijk dat je de gewoonte hebt om ’s avonds heel hard door te werken omdat je collega’s er dan niet zijn. Zet dit dan zo op je planning.

Deadlines als prestatiemiddel

Deadlines horen niet verstikkend te werken. Meestal zijn ze wel broodnodig om je scherp te houden gedurende de dag. Vanuit je ervaring op het werk, weet je ongeveer hoeveel elke taak in beslag neemt. Doe hetzelfde thuis om jezelf een richtlijn te geven en om jezelf te motiveren. Als je er thuis ongeveer even lang over doet als op het werk, dan weet je dat je productief bezig bent en je aan de verleiding rondom jou kan weerstaan.

Thuiswerk: laat Twitter, Facebook en je e-mail even achterwege

Wie thuis werkt, heeft uiteraard onbeperkt toegang tot het internet. Bepaalde websites, die op het werk geblokkeerd kunnen zijn, kan je thuis wel gebruiken. Facebook of chatsessies kunnen wel helpen in de communicatie met je collega’s, maar vaak worden ze gebruikt voor onnuttige zaken. Ook je e-mail zet je even uit om geconcentreerd voort te werken. Na een tweetal uurtjes kan je je e-mails terug beantwoorden.

Ontspan geregeld na een intensieve werkperiode

Ontspanning is heel belangrijk. Ontspan na een uurtje tot anderhalf uur werken. Wie vaak thuis werkt, kan de neiging hebben om geen afstand meer te kunnen nemen van het werk. De grens tussen je privé-leven en je werk is immers flinterdun geworden. Maak er alvast een gewoonte van om de nodige tijd vrij te maken voor je gezin of hobby’s.

Thuiswerken: gezond voedsel als energiebron

Een gezonde geest in een gezond lichaam! Wie hard werkt, moet zorgen voor een gezonde voeding. Eet ’s ochtends een stevig ontbijt. In de voormiddag en namiddag kan je kiezen voor een gezond tussendoortje zoals fruit of een granenkoekje. ’s Middags kan je zorgen voor een maaltijd met aardappelen, groentjes, vlees of vis. Wie opteert om ’s avonds met het gezin warm te eten, eet ‘s middags brood met gezond beleg. Laat je alvast niet verleiden om de snoepkast in te duiken nu deze zo dichtbij is. Zet een kan fris water heel dicht bij jou. Water is dé drank bij uitstek om gezond en fit de dag door te komen.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Belasting en thuiswerkBelasting en thuiswerkHoe zit het met de belasting als je vanuit huis werkt? Waar moet je als thuiswerker rekening mee houden? Het betalen van…
Thuiswerken en sociale mediaThuiswerken en sociale mediaSommige werkgevers zijn er nog steeds een beetje huiverig voor. Werknemers die thuiswerken waar zij niet te controleren…
Thuiswerken ideaal of niet?Thuiswerken ideaal of niet?Thuiswerken is niet voor iedere baan weggelegd, maar lastig wordt het toch als de mogelijkheid er wel is. Immers, wel of…
Thuiswerken en een uitkering ontvangenThuiswerken en een uitkering ontvangenThuiswerk is een bron van inkomsten en voor veel mensen is het ook de enige manier om een extraatje te verdienen. Zo zij…

Hoe slaagkansen verhogen bij het zoeken naar een nieuwe job?Hoe slaagkansen verhogen bij het zoeken naar een nieuwe job?Ben je net afgestudeerd en klaar om de echte wereld in te stappen? Ben je ontslagen op je huidige werk? Of heeft je func…
Twee banen combineren zonder gek te wordenTwee banen combineren zonder gek te wordenEr zijn vele redenen waarom mensen beslissen om een extra baan aan te nemen bovenop deze die ze reeds uitoefenen. De mee…
Bronnen en referenties
  • Jobat, http://www.jobat.be/nl/tag/thuiswerken/, 12 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 08-04-2018
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.