Hoe slaagkansen verhogen bij het zoeken naar een nieuwe job?
Ben je net afgestudeerd en klaar om de echte wereld in te stappen? Ben je ontslagen op je huidige werk? Of heeft je functie voor jou geen uitdagingen meer? Wel, dan is het tijd voor een nieuwe start. Dit is wat je te doen staat. Neem pen en papier of zet je gemakkelijk voor je computer en begin te schrijven en te zoeken. Want alleen zo zal je te weten komen welke jobs er op de markt zijn en of jezelf kunnen voorstellen als de ideale kandidaat voor de job!
Voorbereiden op een sollicitatie
Curriculum Vitae
Alles begint bij je Curriculum Vitae of ook wel je CV genoemd. Dit is een document dat gedurende de volledige zoektocht naar een job een zeer belangrijke rol zal blijven spelen. Het is dus belangrijk dat je dit vel papier met uiterste concentratie naleest en vervolledigt.
Een overzicht van wat er allemaal in vermeld moet staan zijn:
- Algemene gegevens
- Recente foto van jezelf zodat ze een beeld krijgen van hoe je eruit ziet als persoon
- Opleidingen die je genoten hebt op school
- Aanvullende cursussen of diploma's die relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert
- Details: heb je eigen vervoer?
- Competenties (kernwoorden die jou als persoon typeren)
- …
Wanneer je al deze zaken verweven hebt tot een mooi geheel kan het echte werk beginnen. Je bent klaar om de werkgevers te laten weten dat je beschikbaar bent voor de job.
Interims
Voel je je een beetje verloren of weet je niet meteen hoe je precies moet beginnen aan je zoektocht naar een job? Dan kan je je het best gaan inschrijven bij verschillende interimkantoren die jou helpen bij het vinden van een geschikte job.
Deze kantoren verdienen hun geld met het verzamelen van gegevens van alle mensen die op zoek zijn naar werk. Deze gegevens worden op hun beurt gepresenteerd aan de bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe mensen. Zo verdienen deze kantoren een cent met het advies dat ze geleverd hebben door een percentage aan te rekenen wanneer je door zo'n bedrijf een job aangeboden krijgt. Jijzelf merkt hier niets van in je loon, het zijn de bedrijven zelf die een extra percentage moeten betalen voor de geleverde diensten van een interimkantoor.
Interimkantoren kan je bereiken via het internet of je kan langsgaan bij een kantoor in je buurt. Zij zullen vervolgens gegevens van je noteren waarbij een dossier zal aangemaakt worden in hun systeem.
Vragen die je kan verwachten zijn:
- Wat is je naam?
- Hoe oud ben je?
- Welk diploma heb je behaald?
- Heb je al eens eerder ergens gewerkt? Zo ja, waar?
- Naar welke soort job ben je op zoek? Welke sector?
- Heb je eigen vervoer?
- ....
Je kan het een beetje vergelijken met je curriculum vitae of deze gewoon meenemen zodat het een stuk sneller kan verlopen.
Wanneer je ingeschreven bent in het interimkantoor zit er eigenlijk niets anders op dan te wachten tot zij jou contacteren met een eventueel aanbod. Uiteraard kan je zelf je slaagkansen verhogen door je niet te beperken tot één kantoor. Zo weten meer mensen dat je op zoek bent naar werk en worden er ook meer bedrijven geïnformeerd van jouw kandidatuur.
Zelf op zoek gaan naar werk
Zijn er ondertussen alweer een paar weken gepasseerd zonder bericht? Dan neem je het beste de touwtjes in eigen handen.
Via het internet kan je op zoek gaan naar sites die een overzicht geven van alle jobs die beschikbaar zijn. Je kan op zo'n pagina zelf gaan filteren op zoekwoorden die je kunnen leiden naar de perfecte vacature. Zo kan je kiezen of je een voltijdse of deeltijdse job wil, welke functie het moet zijn of in welke gemeente je de job wil uitoefenen. Uiteindelijk krijg je dan een overzicht welke resultaten er op dat moment beschikbaar zijn.
Zit er iets tussen wat je aanstaat? Aarzel dan niet langer en stel je kandidaat. Dit kan je doen door een e-mail te sturen met je CV en motivatiebrief. Zo kan het bedrijf dat de functie aanbiedt jouw kandidatuur bekijken en vervolgens contact opnemen om te informeren of jij de persoon bent die ze zoeken. Het beste kan je dit dagelijks in de gaten houden. Bedrijven zijn echter dagelijks op zoek naar nieuwe mensen die een meerwaarde kunnen betekenen voor hun onderneming.
Het sollicitatiegesprek
Dit is het moment waarvoor je het allemaal hebt gedaan. Een sollicitatiegesprek geeft jou als werkzoekende het gevoel dat er ergens interesse is voor jou als persoon en dus ook als kanshebber voor de job. Dit moment moet je dan ook met twee handen grijpen. Enkele tips:
1. Informeer jezelf
Afhankelijk voor welke job je op gesprek gaat kan je je het best al voorbereiden door je te informeren. Bedenk voor jezelf reeds een gesprek met mogelijke vragen die zij jou zouden kunnen stellen. Ga daarom nakijken welke zaken belangrijk zijn om deze functie te kunnen uitoefenen. Dit zal je meer zelfvertrouwen geven wanneer de moment eindelijk daar is.
2. Voorkomen
Nog een belangrijke factor is je voorkomen. Zorg dat je netjes gekleed bent en zorg voor een frisse uitstraling. Wanneer dit naar wens is heb je al de helft van het gesprek voor je gewonnen.
3. Alleen kalmte kan je redden
Voor de rest is het belangrijk dat je probeert het beste van jezelf te geven en vooral rustig te blijven. Zo zal je helderder kunnen nadenken en ook een beter gevoel overhouden aan het gesprek. Makkelijker gezegd dan gedaan maar het loont wel achteraf.
Het verdict
Heb je je gesprek achter de rug? Dan is het spannend afwachten tot je feedback krijgt. Je gevoel kan in vele gevallen al wel een deel verklappen van wat het uiteindelijke resultaat gaat zijn van al je harde inspanningen. In de tussentijd kan je gewoon verder kijken en solliciteren op andere vacatures. Er kan altijd nog iets beter te vinden zijn.
Krijg je uiteindelijk goed nieuws dan is er maar één woord van toepassing: Proficiat! Je kan vanaf nu met een gerust gevoel gaan uitkijken naar je eerste werkdag. Zo niet, geen nood. Er zijn nog zoveel andere vacatures om op te solliciteren waarvan één zeker voor jou is weggelegd. Dus geef de moed zeker niet op!