Wat moet je nooit op je cv zetten?

Wat moet je nooit op je cv zetten? Een nieuwe baan zoeken is een uitdaging. Je cv schrijven is een groot onderdeel van het sollicitatieproces. Het is daarom goed om te weten hoe je potentiële nieuwe werkgever of een recruiter je cv zal lezen en beoordelen. Door te onthouden wat je absoluut nooit op je cv moet zetten, voorkom je de fouten die anderen ooit maakten. Dit vergroot je kans om jouw cv positief op te laten vallen.

Curriculum vitae

Je cv is een samenvatting van je belangrijkste vaardigheden en kwalificaties die je nodig hebt voor een baan. Als afkorting schrijf je cv, met kleine letters. De letterlijke vertaling van curriculum vitae is 'loop van het leven'.

Te persoonlijke informatie

Een cv is zakelijk, en daarom hoeft bepaalde informatie er niet op te staan. Hieronder vallen je politieke voorkeur, je geslacht, je geaardheid... Ook hobby's horen er niet thuis. In Amerika werkt het in 88% van de gevallen zelfs tegen je als je een foto aan je cv toevoegt. Wil je je cv wel persoonlijk maken? Zorg er dan voor dat alle persoonlijke informatie die je geeft aansluit op de functieomschrijving van de baan waar je voor solliciteert. Als je bij een politieke partij wilt werken, is je politieke voorkeur bijvoorbeeld wel gepast. Schat dus goed in wat je persoonlijke gegevens voor je kunnen betekenen, en bekijk ook eerlijk of je ze niet beter weg kunt laten.

Taalfouten

Het is misschien bijna overdreven om te zeggen, maar toch komt het nog schrikbarend veel voor dat mensen fouten maken op hun cv. Volgens Engels onderzoek bevat ongeveer de helft van alle cv's taalfouten. Zorg ervoor dat jij bij de goede helft hoort. Desnoods zoek je letterlijk elk woord op je cv op in een woordenboek. Controleer online spelling- en grammaticaregels. Laat je cv door minimaal twee anderen lezen. Kom je er zelf niet uit? Huur dan een professional in om je cv na te kijken. Dit kan overigens ook als je denkt dat je cv er nog meer uit moet springen en je zelf niet goed weet hoe je dat aanpakt. Veelgemaakte fouten zijn cv als CV (met hoofdletters), en in de begeleidende brief 'bij deze' in plaats van 'bij dezen'.

Bekijk je cv ook eens op meerdere apparaten. Ziet het er dan nog steeds goed uit? Maak aanpassingen indien nodig. / Bron: FirmBee, PixabayBekijk je cv ook eens op meerdere apparaten. Ziet het er dan nog steeds goed uit? Maak aanpassingen indien nodig. / Bron: FirmBee, Pixabay

Niet-relevante informatie

Een recruiter of werkgever zit niet te wachten op vijf kantjes met jouw werk- en levenservaring. Eén tot twee A4'tjes zijn voldoende om alle informatie op kwijt te kunnen die je voor één functie nodig hebt. Kijk daarom kritisch naar al je werkervaring en je opleidingen. Kun je misschien enkele jaren samenvatten, bijvoorbeeld wanneer je drie verschillende functies hebt gehad binnen eenzelfde bedrijf? Bepaal ook welke ervaring van jou de meest geschikte kandidaat maakt. De taakomschrijving van je gewenste functie kan je daarbij helpen. Dat je als veertienjarige oppaswerk hebt gedaan is waarschijnlijk niet relevant, tenzij je dit meerdere jaren bij hetzelfde gezin hebt gedaan en/of solliciteert naar een baan in de zorg of de kinderopvang.

Wil je toch een langer cv en telt deze meer dan twee kantjes? Je kunt dan de indruk wekken dat je hoofd- en bijzaken niet goed kunt onderscheiden. In geen enkele functie is dit een goede eigenschap of eentje die indruk maakt. Overweeg dus opnieuw om je cv in te korten.

Vaag taalgebruik en jargon

Leuk dat je veel weet van techniek, of juist medische kennis hebt... maar degene die jouw cv onder ogen krijgt heeft niet altijd dezelfde kennis. Duidelijkheid staat boven alles. Vermijd dus wollig taalgebruik en vaktermen.

Onprofessionele informatie

Dat je ooit in een gekke bui altijdlachenmetmij@gavemail.nl hebt aangemaakt is prima. Je kunt het echter niet op je cv zetten. Heb je geen professioneel ogend e-mailadres? Maak er dan eentje aan. Andere 'grapjes' op je cv die echt niet kunnen zijn lollige (zelfs al zijn het eerlijke) adresgegevens (Hebiknognietstraat 14, 1234 OP Zoek of <adres>, tuinhuisje achter ouderlijk huis), een foutief telefoonnummer, of een niet-relevante website over je hobby.

Negatief taalgebruik

Alles wat negatief is, hoort niet op een cv thuis. Als je een jaar depressief thuis hebt gezeten hoef je je daar niet voor te schamen, maar op je cv valt het onder de noemer 'niet relevant'. Alles wat op je cv staat, moet een positief visitekaartje vormen. Ruimte voor nuance (en leerpunten) is er in je sollicitatiegesprek of zelfs pas als je bezig bent met je nieuwe baan (en jezelf bewezen hebt). Terugkomend op andere negatieve aspecten van je cv: zelfs woordgebruik kan als negatief worden ervaren. Vermijd daarom worden als 'probleem' of 'fout' en praat niet negatief over vorige werkgevers (ook (zeker) niet online!).

Wees niet bang je oude cv weg te gooien en het compleet anders te doen. Soms kan blanco beginnen de juiste oplossing zijn. / Bron: Condesign, PixabayWees niet bang je oude cv weg te gooien en het compleet anders te doen. Soms kan blanco beginnen de juiste oplossing zijn. / Bron: Condesign, Pixabay

Onnodige verwijzingen

Misschien heb je ooit eens 'aanbevelingen op verzoek beschikbaar' gezegd. Dit is een goed voorbeeld van een nietszeggende verwijzing. Het is zonde van de beperkte ruimte op je cv en vermeldt iets wat al heel logisch is.

Leugens

Je mag jezelf op een cv verkopen, en daarom mag je een heleboel negatieve zaken 'omdenken' naar iets positiefs. Alles wat je vermeldt moet echter wel waar zijn. Als je echt de geschikte kandidaat bent voor de baan, ga dan uit van je positieve eigenschappen en wat je kunt toevoegen aan je nieuwe team.

Ook belangrijk: je online cv

Log uit van alle social media en google jezelf. Wat voor beeld krijgt iemand van jou met de informatie die online te vinden is? Overweeg je profielfoto op social media-sites te veranderen als deze niet professioneel overkomt. Doe dit voor alle foto's en informatie die openbaar te vinden is. De kans is namelijk zeer groot dat een toekomstige werkgever jou alvast opzoekt en op basis daarvan een (uiteindelijke) beslissing neemt. Ben je negatief op Twitter of andere (openbare) social media? Overweeg dan om enkele boze tweets te verwijderen.

Tips om je cv te optimaliseren

Nu je weet wat je niet moet doen, is het ook goed om kort te weten wat wél verstandig is om met je cv te doen.
  1. Lees je cv hardop aan jezelf voor. Is alles duidelijk? Hoe klinkt het wat je leest?
  2. Laat je cv door anderen nakijken.
  3. Kruip in het hoofd van je nieuwe werkgever. Hoe zal hij of zij je cv bekijken? Vanuit een andere blik ontdek je soms dat je nog wat aan kunt passen.
  4. Let op kleurgebruik. Zorg dat de belangrijkste punten van je cv er ook echt uit springen, en voorkom tegelijkertijd dat je cv geen chaotische combinatie van verschillende lettertypes en kleuren is. Hiervoor moet je dus goed kijken naar wat echt het belangrijkste is dat je onder de aandacht wilt brengen, want de meeste mensen scannen een cv in plaats van hem helemaal te lezen.
  5. Geef de begeleidende brief/e-mail net zoveel aandacht als je cv. Laat ook deze (zelfs als het een korte e-mail is) door een ander nakijken.

Lees verder

© 2016 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips bij een relatie verbreken/het uitmakenHet breken van relaties is net zo oud als het aangaan van relaties. Het zit in onze menselijke aard, wij blijven niet on…
Overleef de hitte: 10 tips om de zomer door te komenOverleef jij de volgende hittegolf? Zoals het er naar uit ziet krijgen we binnenkort met iets dergelijks te maken. Als w…
Tips voor inbraakpreventieTips voor inbraakpreventieEen inbraak is nooit leuk. Er is gebleken dat in de afgelopen twee jaar de inbraken in Nederland fors zijn toegenomen. E…

Rare sollicitatievragen en de redenen daarvoorRare sollicitatievragen en de redenen daarvoorMisschien heb je het al eens gehad tijdens een sollicitatie, opeens krijg je een vraag voorgeschoteld die totaal niet on…
Dingen die je niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprekAls je geluk hebt, word je na het sturen van een sollicitatiebrief uitgenodigd voor een gesprek om je sollicitatie verde…
Bronnen en referenties
  • http://www.careersavvy.co.uk/
  • https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/cv-c.v
  • https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/curriculum-vitaes-curricula-vitae
  • http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/119/bij_deze_bij_dezen/
  • Afbeelding bron 1: FirmBee, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Condesign, Pixabay
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.