Tips voor je sollicitatie

Tips voor je sollicitatie De arbeidsmarkt is krap, dus is het geen goede tijd voor sollicitanten. Toch zijn er nog vacatures genoeg, waarop tientallen mensen reageren. Hoe moet je zorgen dat je eruit springt, dat je wordt uitgenodigd en vervolgens zo presenteert dat je echt wordt aangenomen. Hierbij 10 tips voor sollicitanten.

Brief en CV niet te lang

De brief en CV moeten niet te lang zijn. De brief moet maximaal één A4 zijn en de CV maximaal twee A4. En eventueel kun je op de CV nog je foto plakken. Dit valt namelijk op, aangezien er maar weinig mensen zijn die dat doen. Dit trekt de aandacht en dan is de kans dat je wordt uitgenodigd weer iets vergroot.

Sollicitatiebrief snel versturen

Zorg dat je jouw brief en CV snel verstuurd. Dan zit je bij de eerste groep CV’s die de werkgever ontvangt. Deze brieven zullen de meeste aandacht krijgen. De werkgever is nieuwsgierig, wil weten wie er reageert op zijn advertentie. Als je pas later verstuurd en je bent inmiddels nummer 25 in de rij is de kans dat je direct bekeken wordt flink verkleind en zal de kans ook kleiner zijn dat je wordt uitgenodigd.

Ook per post versturen

Zorg dat je jouw brief en CV per email en per post verstuurd, want een brief die men ontvangt via de post heeft meer impact dan alles wat men via email ontvangt. Ook als je solliciteert op vacatures welke je vind op het internet moet je ook altijd zowel per email reageren als per post.

Bron: Lusi, RgbstockBron: Lusi, Rgbstock

Zorg voor een duidelijk motivatie

Zorg dat je motivatie duidelijk blijkt en toon dat ook aan. Voorbeeld: Als je een brief schrijft met als inleidende zin van ‘ik las uw advertentie in de krant en de advertentie trok mijn aandacht en daarom reageer ik’ dan heeft dat minder impact dan als je bijvoorbeeld kunt schrijven (als je solliciteert bij een verzekeringsmaatschappij) ‘het onderwerp verzekeren interesseert mij al jaren en mijn eindscriptie heb ik geschreven over het onderwerp verzekeren’. Als je dat kunt aantonen en als je dat schrijft in de brief dan heeft dat impact en dat zal de lezer eerder doen overtuigen. Je zult dan eerder uitgenodigd worden.

De juiste dresscode voor je gesprek

Zorg dat je, voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat, dat je weet wat de dresscode is. Je zult jezelf ook comfortabeler voelen als je weet dat je de juiste kleding bij de juiste sollicitatie hebt. Dit maakt je zelfverzekerder. Je kunt hierover bellen met de werkgever om te vragen wat de dresscode is. Formeel of informeel is een wereld van verschil.

Alles verplicht om te melden?

Als je ziek bent geweest of bent of als je zwanger bent dan hoef je dat wettelijk gezien niet te melden. De werkgever mag daar ook niet naar vragen. Op één uitzondering na en dat is als het je belemmerd in de functie. Dan ben je het wel verplicht om te melden, want dan kun je simpelweg de functie niet uitvoeren. Het is aan jezelf of je het meldt of niet meldt en ook wanneer je het meldt.

Bron: Mokra, RgbstockBron: Mokra, Rgbstock

Positieve houding tijdens het gesprek

In het sollicitatiegesprek moet je een positieve houding uitstralen. Dat doe je onder andere door bij kennismaking een stevige handdruk te geven. Als je gaat zitten ga je er niet als een zoutzak bij zitten, maar meer juist actief en positief rechtop zitten. Dan toon je namelijk dat je interesse hebt in de functie hebt, dat je interesse hebt in diegene die tegenover je zit en dat je gemotiveerd bent om er iets van te maken en om die functie te krijgen.

Iedereen is zenuwachtig

Iedereen die een sollicitatiegesprek gaat voeren is in minder of meerdere maten zenuwachtig. Dat is helemaal niet erg, want dat begrijpt diegene die tegenover jou zit. En je mag dat ook best laten zien, want dat is namelijk helemaal geen slecht teken. Als je zenuwachtig bent betekend dat je gemotiveerd bent, dat je het belangrijk vindt en dat je de functie graag wilt hebben.

Bron: Woodsy, RgbstockBron: Woodsy, Rgbstock

Wees geïnteresseerd

In een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je de gesprekspartner in de ogen kijkt. Dan weet hij of zij dat diegene serieus genomen wordt. Dat je aandachtig luistert. Dit komt gewoon goed over.

Stuur achteraf een dankbrief

Wat je kunt doen is na het sollicitatiegesprek een dankbrief sturen naar jouw gesprekspartner. Dat doen maar heel weinig mensen, dus zo’n brief maakt indruk. In zo’n dankbrief kun je bijvoorbeeld schrijven van ‘ik heb een goede indruk van het bedrijf gekregen’, ‘ik heb een indruk gekregen van mijn toekomstige collega’s’ en ‘ik heb een goede indruk van de functie gekregen’, zodat je kunt aantonen dat je belangrijk vindt dat ze je aannemen. Als jouw toekomstige werkgever twijfelt tussen twee personen kan zo’n brief toch een goed impact hebben.
© 2014 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Open sollicitatie: het 10-stappenplanOpen sollicitatie: het 10-stappenplanDe open sollicitatie blijkt nog steeds een doeltreffend middel voor het vinden van een vacature. Bij een open sollicitat…

Medewerkers gezocht: werken in een winkelMedewerkers gezocht: werken in een winkelEr zijn tal van soorten winkels, denk aan kledingwinkels, elektronicawinkels en woonwinkels. Maar ook supermarkten en pa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TACLUDA, Rgbstock
  • www.sollicitatieinfo.nl
  • www.sollicitatie.nl
  • Afbeelding bron 1: Lusi, Rgbstock
  • Afbeelding bron 2: Mokra, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Woodsy, Rgbstock
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.