Werken als zorgcoördinator

Werken als zorgcoördinator Het beroep van zorgcoördinator is een erg aantrekkelijk beroep voor mensen die houden van organiseren en afwisseling. Het is in Nederland een relatief nieuw beroep dat ontstaan is door de grote hoeveelheid aan hulpverleners waar mensen mee te maken krijgen. De taak van de zorgcoördinator is om orde in de chaos te scheppen. Er zijn verschillende opleidingen, zowel op mbo-niveau als hbo-niveaus, tot zorgcoördinator. Het salaris loopt zeer uiteen. De zorgcoördinator is een beroep dat eigenlijk pas sinds een aantal jaren bestaat of althans als zodanig wordt aangeduid. In België was de term al wel langer in gebruik, maar in Nederland is de term nieuw. Het beroep is ontstaan doordat veel mensen door een wirwar van hulpverleners, zorginstellingen en specialisten het bos niet meer zagen. Zo kon het voor komen dat bij de hulpverlening aan een probleemgezin 15 verschillende organisaties betrokken waren. De kans dat er dan fouten worden gemaakt omdat organisaties makkelijk langs elkaar heen werken is dan vrij groot. Ook is het voor de cliënt ingewikkeld om met al die verschillende instellingen te maken te hebben. Soms staan procedures of adviezen haaks op elkaar en dan is het erg lastig om door de bomen het bos nog te zien.

Wat doet een zorgcoördinator?

De zorgcoördinator is daarom in het leven geroepen om juist te bemiddelen tussen al die verschillende instanties. Het voordeel van haar of zijn rol is dus dat zij het gehele overzicht heeft over de zorg die aan een cliënt wordt geleverd. Dit maakt het voor de verschillende partijen makkelijker. In de eerste plaats voor de cliënt zelf. Zij hoeven niet meer zelf contact te onderhouden met alle partijen, maar heeft een professional die dat doet en die ook goed zijn weg weet in de ingewikkelde jungle die zorg heet. Voor instanties is het ook makkelijker omdat ze direct te maken hebben met iemand die op hun niveau kan meepraten en makkelijk bereikbaar is. Om die manier loopt de zorg efficiënter en kunnen er dus ook weer kosten worden bespaard.

Waar zijn zorgcoördinatoren werkzaam?

Zorgcoördinators kunnen in verschillende sectoren werkzaam zijn. De meeste coördinators zijn uiteraard werkzaam in de zorg of de hulpverlening, maar ook in het onderwijs worden steeds vaker zorgcoördinators ingezet. Dit komt omdat ook op het onderwijs steeds meer een beroep wordt gedaan om verschillende taken op zich te nemen. Voor docenten die te maken hebben met steeds grotere klassen is dat extra werk soms bijna niet meer te doen. De zorgcoördinator kan die rol dus overnemen en heeft bovendien het voordeel dat hij of zij gespecialiseerd is en niet het werk er bij moet doen naast alle andere taken.

Opleiding tot zorgcoördinator

Er worden verschillende opleidingen aangeboden voor het beroep van zorgcoördinator. Het niveau van die opleidingen is erg wisselend. Een aantal opleidingen worden om mbo-niveau aangeboden. Verder zijn er verschillende hogescholen, zoals in InHolland en Windesheim die de opleiding op hbo-niveau aanbieden. Bij Windesheim is het ook mogelijk om een master volgen die opleid tot zorgcoördinator. Verder zijn er meerdere instanties, zoals de LOI en de NCOI die meerdaagse cursussen aanbieden die bijvoorbeeld ook geschikt zijn voor verpleegkundigen om te volgen. Over het salaris van een zorgcoördinator is in de algemene zin weinig te zeggen juist omdat de opleidingsniveaus behoorlijk uit elkaar lopen. De functie van zorgcoördinator kan zowel uitvoerend zijn als beleidsmatig. Er zijn verschillende competenties waar een zorgcoördinator zeker over moet beschikken, zoals organiserend vermogen, snel kunnen schakelen, duidelijk communiceren en empathisch vermogen.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleidsmedewerker: beroep, taken & opleidingDe taken van een beleidsmedewerker bestaan uit het ontwikkelen van beleid op zijn beleidsterrein. Als beleidsmedewerker…
Zij-instromer in het onderwijsIn het onderwijs is er vrijwel altijd een tekort aan gekwalificeerd personeel. Als je toe bent aan een nieuwe uitdaging,…
De opleiding Personeel en ArbeidPersoneel en Arbeid is een HBO opleiding die erg breed is. Je houdt je bezig met zowel organisaties als mensen. Na het a…
Werken als logopedistWerken als logopedistWerken als logopedist is een aantrekkelijk beroep. Er is voldoende werkgelegenheid en mensen die voor het beroep kiezen…

Hoe hoog is het inkomen van een Europees parlementslidHoe hoog is het inkomen van een Europees parlementslidDoor veel Nederlanders wordt negatief gedacht over de taak en het inkomen van zogenaamde Europarlementariërs. Ze zouden…
De rol van de technisch producent in het theaterDe rol van de technisch producent in het theaterHet theatervak kent verschillende beroepen. Iedereen is bekend met het vak acteur of regisseur, danser of choreograaf. M…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.