Hoe hoog is het inkomen van een Europees parlementslid

Hoe hoog is het inkomen van een Europees parlementslid Door veel Nederlanders wordt negatief gedacht over de taak en het inkomen van zogenaamde Europarlementariërs. Ze zouden veel verdienen voor weinig werk. Een Europees parlementslid heeft niet alleen recht op een riant salaris, ze ontvangen ook nog meerdere onkostenvergoedingen. Dit is ook logisch, want ze voeren hun werkzaamheden in het buitenland uit. Ze kunnen na hun dagelijkse werkzaamheden niet weer naar huis rijden. Ze moeten gebruik maken van hotels en alle overige kosten die er gemaakt moeten worden. Toch zou het wel iets minder kunnen.

Wat verdient een Europees parlementslid?

Toen ik het artikel begon te schrijven was ik in de veronderstelling dat deze gegevens eenvoudig te achterhalen waren, maar het tegendeel is waar. Een artikel geschreven door een Europees parlementslid voor Dagelijksestandaard.nl bood uitkomst.

Het inkomen wordt voor een Europees parlementslid een “parlementaire vergoeding” genoemd. Deze “vergoeding” bedraagt €7.956,87 per maand. Van dit bedrag wordt eerst een tweetal kleine bedragen afgetrokken voor een ongevallenverzekering (€9,64) en een verzekering tegen verlies en diefstal (€3,58). En er wordt een EU-belasting afgehaald van €1.746,51. Uiteindelijk krijgen ze uitgekeerd €6.200,72. Als de Nederlandse Europarlementariërs in Nederland wonen, moeten ze ook nog in Nederland afrekenen met de Fiscus. Het uiteindelijke salaris zal daardoor overeenkomen met het inkomen van een lid van de Tweede Kamer. Als ze bijvoorbeeld in België gaan wonen, ontlopen ze de extra belastingheffing.

Kostbare verblijfskosten

Je zou zeggen dat de Europarlementariërs niets overhouden van de vergoeding van de verblijfkosten. Daar staan namelijk weer kosten tegenover. Maar als de vergoeding maar liefst €304 per dag bedraagt, moet je wel heel gek doen om hier geen geld van over te houden. Dit bedrag is bedoeld als vergoeding voor het levensonderhoud in Straatsburg of Brussel. Zelfs aan Belgische parlementsleden en buitenlandse leden die een huis hebben in Brussel wordt dit bedrag uitgekeerd. Tel uit je winst!

Ze moeten natuurlijk ook nog een ruime reiskostenvergoeding hebben

De kosten die ze maken voor het reizen met trein of vliegtuig krijgen ze uitgekeerd op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Ze mogen natuurlijk wel kiezen voor comfort, maar ze krijgen hier geen extra zakcentje uit. Fiscaal bedraagt de vergoeding met de auto per kilometer maximaal €0,18. Als Europees parlementslid krijg je natuurlijk een ruimere vergoeding, namelijk €0,49 per kilometer. Daarnaast krijgen ze ook nog een vergoeding voor de duur van de reis. De tijd die ze kwijt zijn om te rijden wordt dus ook betaald met belastinggeld.

Ze hebben ook nog recht op een algemene onkostenvergoeding

Als Europees parlementslid moet je natuurlijk ook kosten maken die niet onder de noemer van één van de andere vergoedingen vallen. Hierbij moet je denken aan kosten voor kantoorbenodigdheden, telefoonkosten en het huren van kantoorruimte. Dit is een vergoeding van maar liefst €4.299. Het bedrag kan creatief gebruikt worden. Het hoeft namelijk niet verklaard worden waar het geld aan is opgegaan. Oh ja! Als ze iets overhouden, moeten ze het terugstorten.

Bovenstaande bedragen zullen niet voor alle Europarlementariërs gelden, maar het geeft wel een indruk van de bedragen die wij maandelijks met belastinggeld moeten betalen. Wij vormen een onderdeel van de politieke Europa, dus Nederland moet hierin mee. In tijden dat alle Nederlanders het financieel moeilijk hebben, lijkt het mij niet teveel gevraagd om ook voor de Europarlementariërs de budgetten terug te schroeven.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instellingen van de Europese UnieDe Europese Unie heeft zeven instellingen, waarvan vier politieke instellingen en drie niet-politieke instellingen. In d…
Tonny de Jong: als eerste goed op de klapschaatsTonny de Jong was de eerste vrouwelijke schaatser die goed overweg kon met de klapschaats. Ze wist twee maal Europees Ka…
De verkiezingenDe verkiezingenAlle Nederlanders van 18 jaar en ouder mogen stemmen en kunnen zich verkiesbaar stellen. Ze hebben hier het recht op. In…

Werken als douanierWerken als douanierDe douane is een populaire werkgever. Het salaris van een douanier is namelijk erg goed en de aanvullende arbeidsvoorwaa…
Werken als zorgcoördinatorWerken als zorgcoördinatorHet beroep van zorgcoördinator is een erg aantrekkelijk beroep voor mensen die houden van organiseren en afwisseling. He…
Bronnen en referenties
  • http://www.dagelijksestandaard.nl/2013/07/wat-verdient-een-europarlementari-r
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 19-04-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.