Een nieuwe baan zoeken, waar moet ik beginnen?

Een nieuwe baan zoeken, waar moet ik beginnen? Veel werknemers zitten in een functie waarin ze niet tevreden zijn. De wil is er om op zoek te gaan naar een andere functie, maar waar moeten ze beginnen? Een baan beslaat een groot deel van uw week. Het is belangrijk dat u met plezier naar uw werk gaat. Een baan waarin u geen plezier beleeft, vreet energie en kan resulteren in ziekte. Toch is het een risico om de veilige haven achter u te laten en om te gaan solliciteren buiten uw bestaande werkgever. Naast de gevaren moet u ook kijken naar de kansen.

Solliciteren vanuit een functie

Het is eenvoudiger om te solliciteren vanuit de baan. Ten eerste voelt u niet de druk dat u een baan moet vinden op korte termijn. Daarnaast zult u bij een sollicitatie steeds moeten verdedigen waardoor u nu in de WW zit.

Waar moet u beginnen met het zoeken naar een andere functie?

Op het internet kunt u eenvoudig op zoek gaan naar functies waar u op wenst te solliciteren. U moet echter niet willekeurig brieven gaan sturen, maar u moet eerst bij uzelf nagaan wat u zou willen doen. Zet eerst op een rijtje waar de toekomstige functie aan moet voldoen. Dit doet u door te verwoorden wat u in een functie zoekt en wat u absoluut niet wenst. In het geval u willekeurig sollicitaties gaat versturen, kunt u waarschijnlijk in sollicitatiegesprekken niet overbrengen dat u de aangeboden functie echt ambieert.

Netwerken voor een andere functie

De meeste functies worden vergeven binnen zakelijke netwerken. Door te verspreiden dat u op zoek bent naar iets anders, kunt u op een eenvoudige manier in contact komen met werkgevers die nog iemand zoeken. Ongeveer zeventig procent van de functies worden vergeven binnen netwerken. Het grote voordeel is dat u wordt aanbevolen door iemand die de werkgever kent, en daarnaast ligt u niet in concurrentie met andere geschikte kandidaten.

Vacaturesites

Op het internet treft u de beschikbare vacatures aan. Door te zoeken op uw vakgebied en uw regio, kunt u binnen een paar minuten een overzicht krijgen van geschikte vacatures binnen uw vakgebied en uw regio. Bij bepaalde vacaturesites kunt u ook uw cv achterlaten, waarop werkgevers kunnen reageren. Het nadeel van het internet is, dat de vacatures gezien wordt door meer mensen in vergelijking met advertenties in de lokale kranten.

Andere functie bij de huidige werkgever

De mooiste oplossing is het zoeken naar een andere functie bij dezelfde werkgever. U houdt in dit geval de zekerheden die u al had vanuit uw oude functie. Het hoeft niet altijd een betere positie zijn. Het is te overwegen om een lager ingeschaalde functie te accepteren, indien u hiermee het plezier in uw werk terug krijgt.

Baan kwijt raken biedt ook weer mogelijkheden

Op het moment dat u uw baan verliest, moet u op zoek naar een andere functie. Dit biedt vaak ook, weer kansen doordat nu eindelijk kan worden gekozen voor een richting waar eerst het lef voor ontbrak. Dit kan een ideale kans bieden om toch voor uzelf te beginnen. Het UWV kan u hierbij helpen. Zij zijn er namelijk bij gebaat dat u zo snel mogelijk geen recht meer hebt op een WW-uitkering. Ze kunnen zelfs financieel helpen door de WW-uitkering door te laten lopen in de periode dat u een eigen bedrijf gaat opzetten. Mocht het niet lukken, dan hebt u er in ieder geval geen baan voor opgezegd!
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieuw werk zoeken na ontslagNieuw werk zoeken na ontslagHet is vaak moeilijk om een baan te vinden, of om van werk te veranderen. Veel werkgevers nemen liever jonge, goedkopere…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
WW-uitkering - wat is een passende baan?WW-uitkering - wat is een passende baan?Een WW-uitkering is een opgebouwd recht. Tijdens uw werkzame periode is er premie betaald om in geval van ontslag een va…

Proeftijd in nieuwe baan doorstaanProeftijd in nieuwe baan doorstaanNadat u de sollicitatieprocedure hebt doorstaan, moet u zichzelf ook nog bewijzen. In de eerste maand of maanden, zult u…
Hoog salaris is een kwestie van onderhandelenHoog salaris is een kwestie van onderhandelenOp het moment dat u in dienst gaat treden, moet u goed onderhandelen over het salaris. Zodra u in dienst bent getreden i…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.