Flitsontslag: wijzigingen in ontslagrecht
Iemand ontslaan wordt gemakkelijk. Dat heeft Minister Henk Kamp van sociale zaken begin 2013 bepaald. Maar hoe ziet dat soepeler ontslagrecht er dan uit? En hoe zit het met de ontslagvergoeding in het nieuwe ontslagrecht?
Besparen op de WW
Volgens Minister Henk Kamp moet de versoepeling van het ontslagrecht leiden tot een stijging van de arbeidsproductiviteit. Dit zou per jaar op een bedrag uitkomen van 2,5 miljard. De overheid bespaart daarbij jaarlijks 1 miljard op de WW.
Werkgevers kunnen gemakkelijker hun werknemers ontslaan
In de nieuwe ontslagregels staat onder andere dat werkgevers veel gemakkelijker en goedkoper van hun vaste werknemer af kunnen. De gangbare ontslagvergoedingen verdwijnen en worden vervangen door een transitiebudget. Dat budget is veel langer dan de vergoeding. Het transitiebudget moet de ontslagen werknemer om- en bijscholen en begeleiden naar ander werk.
Geen toestemming meer nodig van het UWV
Tot nu toe was er vooraf nog toestemming nodig van het UWV of de kantonrechter om iemand te ontslaan. Ook dat verandert. De werknemer kan nu alleen nog naar de rechter stappen als hij het niet eens is met het ontslag. Dat betekent in de praktijk vaak dat mensen met geld dat zullen doen of mensen die de stap aandurven.
Waarom flitsontslag?
Volgens de minister moet het ontslagrecht soepeler, omdat veel oude werknemers niet meer van baan veranderen omdat ze angstig zijn dat ze hun recht op een ontslagvergoeding verliezen. Jongere werknemers en flexwerkers krijgen heel moeilijk een vaste baan, omdat werkgevers bang zijn voor hoge kosten als ze moeten worden ontslagen. Door meer mensen te ontslaan zouden meer werknemers op de juiste stek komen. Ook zou het er toe leiden dat meer mensen geschoold worden.
Ontslagbescherming voor ouderen vermindert
Ook wordt de ontslagbescherming voor ouderen verminderd. Flexwerkers en mensen zonder een vast contract krijgen overigens meer bescherming: Zij hebben ook recht op een vergoeding als de werkgever hen ontslaat. Daarbij gaat het om een kwart maandsalaris per gewerkt jaar. Dat bedrag mag overigens niet aan vakantie besteed worden, maar moet naar scholing gaan.
Maximale duur van WW
De maximale duur van de WW blijft wel 38 maanden. Toch is er een verschil met de huidige regelgeving. De eerste zes maanden moeten nu namelijk door de werkgever worden betaald. Daardoor zouden werkgevers niet goedkoper uit zijn.
De wijzigingen in ontslagrecht op een rijtje
De wijzigingen in het nieuwe ontslag vanaf 2013 op een rijtje:
- Er is geen toetsing voor het ontslag vooraf meer bij UWV of kantonrechter. Dit wordt een toetsing achteraf. Na een hoorprocedure kan een bedrijf een werknemer ontslaan. Is die het daar niet mee eens, dan moet hij de gang naar de rechter maken.
- De opzegtermijn wordt voor iedereen twee maanden, terwijl dat nu nog verschillende is en kan oplopen tot vier maanden.
- De ontslagvergoeding volgens de kantonrechterformule verdwijnt. Werkgevers moeten een ontslagen personeelslid een kwart maandsalaris per gewerkt jaar meegeven. Maximaal bedrag is dat van een half jaar. Dit is het transitiebudget en moet worden besteed aan scholing of begeleiding naar nieuw werk. De overheid kijkt overigens niet of een bedrijf dat ook werkelijk doet.
- Het transitiebudget moet ook aan werknemers worden gegeven met een tijdelijk contract.
- Als iemand na de gang naar de rechter te horen heeft gekregen dat hij toch onrechtmatig is ontslagen, kan er een schadevergoeding worden toegekend. Dit is een half maandsalaris per gewerkt jaar en kan maximaal oplopen tot een heel jaarsalaris.
- Werkgevers en werknemers mogen overigens wel zelf nog een andere ontslagvergoeding afspreken. Of dit in de praktijk ook zal gebeuren is overigens maar de vraag.
- Als een bedrijf ontslagrondes houdt om bedrijfseconomische redenen moet nog steeds de afspiegeling zijn werk doen. Dit betekent dat de mensen met de minste dienstjaren binnen de verschillende leeftijdsgroepen worden ontslagen.
- Werkgevers moeten in het vervolg de eerste zes maanden betalen van iemands WW. Hoogte en duur van de WW-uitkering veranderen niet.