Salarissen in de Horeca (2013)
In de Horeca zijn tal van verschillende banen te vinden. Van een bijbaantje als afwashulp tot en met bedrijfsleider van een groot restaurant. Niet altijd is het duidelijk of je salaris past bij het werk dat je doet. Dit artikel geeft uitleg over de manier waarop functies in de Horeca tot stand komen en geeft een overzicht van de bijbehorende salarissen.
Hoe wordt mijn functie bepaald?
Om te bepalen welke functie je vervult dient je werkgever een overzicht te maken van de werkzaamheden die je verricht in de functie die je krijgt in het bedrijf. Aan de hand van deze lijst met werkzaamheden zoekt je werkgever in het
Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca de meest passende referentiefunctie uit. Aan de hand van deze referentiefunctie wordt jouw eigen bedrijfsfunctie vervolgens ingedeeld in een functiegroep. In de arbeidsovereenkomst die je tekent bij je werkgever dient ook je functiegroep vermeld te staan. Op basis van deze functiegroep wordt je vervolgens ingedeeld in een loonschaal. Een uitzondering hierop zijn leerlingen. Zij worden niet op bovenstaande wijze ingedeeld.
Loonschalen
Binnen de Horeca is er een indeling gemaakt in 11 functiegroepen en daarbij behorende loonschalen. Iedere loonschaal kent een minimumsalaris, het basisloon, en een maximumsalaris. Bij aanvang van je dienstverband ontvang je meestal het basissalaris. Alleen in de functiegroepen 1 t/m 3 mag hiervan maximaal 3 maanden worden afgeweken als je geen branche-erkend diploma hebt. Het salaris mag dan echter nooit lager zijn dan het minimum (jeugd)loon. Ieder jaar dient de werkgever (of leidinggevende) een beoordelingsgesprek met je te houden. Er wordt dan gekeken of je de resultaten hebt behaald die vooraf met je zijn afgesproken. Als dit het geval is dan dient je salaris te worden verhoogd met een variabel percentage totdat het maximumsalaris van je loonschaal is bereikt. Mocht je geen beoordeling hebben gehad dan dien je dit zelf aan te vragen voor 1 april van het jaar na het beoordelingsjaar. Geeft je werkgever hier geen gehoor aan dan heb je automatisch recht op 2% salarisverhoging. Hieronder volgt een overzicht van de loonschalen met de minimum- en maximumsalarissen zoals ze gelden in 2013. Tevens heb ik enkele voorbeeldfuncties bijgeplaatst. Let op: sommige functies kunnen in meerdere loonschalen worden ingedeeld. De loonschaal is dan bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van het restaurant, de mate van luxe, het aantal personeelsleden enz.
Loonschaal: | Minimumsalaris | Maximumsalaris | Voorbeeldfuncties |
I | WML | €1691,27 | keukenhulp, garderobemedewerker, medewerker partycatering, toiletmedewerker |
II | €1508,31 | €1752,13 | medewerker fastservice, medewerker bediening, kassier, portier, voorman spoelkeuken |
III | €1570,47 | €1852,24 | barkeeper, clubportier, conciërge, kok, allround medewerker partycatering |
IV | €1635,76 | €1957,24 | allround medewerker bediening, allround medewerker fastservice, chef houshouding, DJ, LJ, zelfstandig werkend kok |
V | €1738,84 | €2138,57 | medewerker frontoffice, medewerker reserveringen, medewerker salarisadministratie, partycoördinator, filmoperateur, toneelmeester, VJ |
VI | €1938,21 | €2383,78 | assistent bedrijfsmanager, bedrijfsbeheerder, hoofd beveiliging, medewerker inkoop, medewerker wellness, sous-chefkok, medewerker programmering, secretaresse |
VII | €2143,87 | €2689,43 | accountmanager,assistent personeelszaken, chefkok, hoofd frontoffice, medewerker marketing en communicatie, systeembeheerder |
VIII | €2347,44 | €2944,81 | bedrijfsmanager, yield/revenue manager, personeelsfunctionaris, manager rooms division |
IX | €2559,17 | €3274,65 | hoofd administratie, F&B manager, chef debiteuren/crediteuren, assistent bedrijfsleider |
X | €2789,49 | €3569,37 | HR manager, bedrijfsleider, F&B manager, manager sales en marketing |
XI | €3040,55 | €3889,09 | bedrijfsleider, HR manager, F&B manager, manager sales en marketing |
Naast bovenstaande bruto maandsalarissen heb je in juni ook recht op een vakantietoeslag van 8% over het verdiende loon in het vakantiejaar. In sommige gevallen is er ook recht op een eindejaarsuitkering.
Minimum jeugdloon
leeftijd | Percentage |
22 jaar | 100% |
21 jaar | 90% |
20 jaar | 75% |
19 jaar | 65% |
18 jaar | 55% |
17 jaar | 45% |
16 jaar | 35% |
15 jaar | 30% |
Ben je jonger dan 22 jaar dan geldt dat je slechts een percentage van het basisloon ontvangt. Hiernaast vind je een overzicht van de percentages die gelden.
Fooien
Eén van de redenen waarom werken in de Horeca populair is als (bij)baan is het ontvangen van fooien. Fooien dienen altijd onder de werknemers te worden verdeeld. Werkgevers mogen de fooi niet houden. Wel is het zo dat werknemers onderling tot een goede verdeling moeten komen. Er kan bijvoorbeeld worden overwogen om fooien met het hele personeel te delen zodat ook de werknemers die niet in contact komen met gasten een deel van de fooi krijgen. Andere bedrijven hanteren weer het "ieder voor zich" principe. Fooien zijn niet belast in de loonbelasting maar moet je, strikt genomen, zelf opgeven als inkomen bij de belastingdienst.
Samenvatting
Het salaris dat je verdient in de Horeca is afhankelijk van de aan je functiegroep gekoppelde loonschaal en je leeftijd. Verder zijn je werkelijke inkomsten afhankelijk van de fooien die je mogelijkerwijs kunt ontvangen.
Lees verder