Salarissen in de Horeca (2013)

Hoe wordt mijn functie bepaald?
Om te bepalen welke functie je vervult dient je werkgever een overzicht te maken van de werkzaamheden die je verricht in de functie die je krijgt in het bedrijf. Aan de hand van deze lijst met werkzaamheden zoekt je werkgever in het Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca de meest passende referentiefunctie uit. Aan de hand van deze referentiefunctie wordt jouw eigen bedrijfsfunctie vervolgens ingedeeld in een functiegroep. In de arbeidsovereenkomst die je tekent bij je werkgever dient ook je functiegroep vermeld te staan. Op basis van deze functiegroep wordt je vervolgens ingedeeld in een loonschaal. Een uitzondering hierop zijn leerlingen. Zij worden niet op bovenstaande wijze ingedeeld.Loonschalen
Binnen de Horeca is er een indeling gemaakt in 11 functiegroepen en daarbij behorende loonschalen. Iedere loonschaal kent een minimumsalaris, het basisloon, en een maximumsalaris. Bij aanvang van je dienstverband ontvang je meestal het basissalaris. Alleen in de functiegroepen 1 t/m 3 mag hiervan maximaal 3 maanden worden afgeweken als je geen branche-erkend diploma hebt. Het salaris mag dan echter nooit lager zijn dan het minimum (jeugd)loon. Ieder jaar dient de werkgever (of leidinggevende) een beoordelingsgesprek met je te houden. Er wordt dan gekeken of je de resultaten hebt behaald die vooraf met je zijn afgesproken. Als dit het geval is dan dient je salaris te worden verhoogd met een variabel percentage totdat het maximumsalaris van je loonschaal is bereikt. Mocht je geen beoordeling hebben gehad dan dien je dit zelf aan te vragen voor 1 april van het jaar na het beoordelingsjaar. Geeft je werkgever hier geen gehoor aan dan heb je automatisch recht op 2% salarisverhoging. Hieronder volgt een overzicht van de loonschalen met de minimum- en maximumsalarissen zoals ze gelden in 2013. Tevens heb ik enkele voorbeeldfuncties bijgeplaatst. Let op: sommige functies kunnen in meerdere loonschalen worden ingedeeld. De loonschaal is dan bijvoorbeeld afhankelijk van de grootte van het restaurant, de mate van luxe, het aantal personeelsleden enz.Loonschaal: | Minimumsalaris | Maximumsalaris | Voorbeeldfuncties |
---|---|---|---|
I | WML | €1691,27 | keukenhulp, garderobemedewerker, medewerker partycatering, toiletmedewerker |
II | €1508,31 | €1752,13 | medewerker fastservice, medewerker bediening, kassier, portier, voorman spoelkeuken |
III | €1570,47 | €1852,24 | barkeeper, clubportier, conciërge, kok, allround medewerker partycatering |
IV | €1635,76 | €1957,24 | allround medewerker bediening, allround medewerker fastservice, chef houshouding, DJ, LJ, zelfstandig werkend kok |
V | €1738,84 | €2138,57 | medewerker frontoffice, medewerker reserveringen, medewerker salarisadministratie, partycoördinator, filmoperateur, toneelmeester, VJ |
VI | €1938,21 | €2383,78 | assistent bedrijfsmanager, bedrijfsbeheerder, hoofd beveiliging, medewerker inkoop, medewerker wellness, sous-chefkok, medewerker programmering, secretaresse |
VII | €2143,87 | €2689,43 | accountmanager,assistent personeelszaken, chefkok, hoofd frontoffice, medewerker marketing en communicatie, systeembeheerder |
VIII | €2347,44 | €2944,81 | bedrijfsmanager, yield/revenue manager, personeelsfunctionaris, manager rooms division |
IX | €2559,17 | €3274,65 | hoofd administratie, F&B manager, chef debiteuren/crediteuren, assistent bedrijfsleider |
X | €2789,49 | €3569,37 | HR manager, bedrijfsleider, F&B manager, manager sales en marketing |
XI | €3040,55 | €3889,09 | bedrijfsleider, HR manager, F&B manager, manager sales en marketing |
Minimum jeugdloon
leeftijd | Percentage |
---|---|
22 jaar | 100% |
21 jaar | 90% |
20 jaar | 75% |
19 jaar | 65% |
18 jaar | 55% |
17 jaar | 45% |
16 jaar | 35% |
15 jaar | 30% |