Gebruikelijke termen bij ontslagprocedures en reorganisaties
Op het moment dat u terecht komt in een reorganisatie of een ontslagprocedure, worden er termen gebruikt waarvan het in eerste instantie niet duidelijk is wat ze ermee bedoelen. In dit artikel lichten wij enkele veelgebruikte termen toe.
Een ontslagprocedure of een reorganisatie proberen bedrijven zo nauwkeurig mogelijk te organiseren. Ze moeten de juiste stappen op het juiste moment zetten om te voorkomen dat ze later aangeklaagd kunnen worden of dat ze de arbeidsverhouding ten opzichte van hun werknemers verstoren. Hierdoor is het belangrijk om exact te weten wat ze met bepaalde termen bedoelen. De juiste interpretatie kan het verschil maken tussen ontslag of voortzetting van een arbeidsovereenkomst. Hieronder treft u een uitleg aan van een aantal veel voorkomende termen.
Wat is een reorganisatie?
Er wordt gesproken over een reorganisatie bij een verandering binnen de organisatie met als doel om kosten te besparen en/of om efficiënter te worden. In economische slechte tijden zullen er meer reorganisaties plaatsvinden in vergelijking met periodes waarin de economie groeit.
Verschillende manier van het aanzeggen van een ontslag
De werkgever kan twee manieren toepassen bij het ontslaan van medewerkers van een vast dienstverband. Er kan een ontslagvergunning worden aangevraagd via het UWV, of de ontbinding kan plaatsvinden via de kantonrechter.
Medewerkers met uitwisselbare functies
Dit zijn collega’s die vergelijkbare werkzaamheden verrichten. De functies zijn naar functie-inhoud, vaardigheden en vereiste kennis vergelijkbaar.
Wat houdt passende arbeid in?
Een passende functie is een functie met taken die wat betreft de bekwaamheden en de krachten van de werknemers goed bij hem of haar passen. Passende arbeid is ook afhankelijk van de ervaring en de opleiding van de werknemer.
Wat is afspiegeling?
Afspiegeling wordt vaak toegepast bij reorganisaties. Dit houdt in dat er een onderverdeling van de werknemers wordt gemaakt naar leeftijd. De werknemers worden ingedeeld in vijf leeftijdsgroepen. De bedoeling van de afspiegeling is dat er voor en na de reorganisatie naar verhouding een gelijke leeftijdsopbouw blijft binnen het personeelsbestand. Bij een reorganisatie zal de werknemer met het kortste dienstverband binnen de leeftijdsgroep ontslagen worden.
Wat houdt mobiliteit in?
Met mobiliteit wordt bedoeld het begeleiden van werknemers naar een andere functie. Het hoofddoel is om te voorkomen dat de werknemer zonder werk komt te zitten.
Niet verwijtbaar werkloos
Een voorwaarde om recht te hebben op een WW-uitkering is dat de werknemer niet verwijtbaar werkloos is. Zelf ontslag nemen geeft geen recht op een WW-uitkering. Tegenwoordig bent u niet snel meer verwijtbaar werkloos. In het verleden mocht er niet worden ingestemd met beëindiging van een arbeidsovereenkomst. Het initiatief voor ontslag moet wel bij de werkgever liggen. U bent bijvoorbeeld verwijtbaar werkloos als u zich zo slecht gedragen hebt, dat u op staande voet ontslagen kon worden.
Wanneer is op staande voet ontslag toegestaan?
Een werkgever kan pas iemand op staande voet ontslaan als daar een zeer dringende reden toe is. De reden moet zo dringend zijn dat het dienstverband niet ongewijzigd voort kan worden gezet. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan ernstige geweldsdelicten op de werkvloer of diefstal van eigendommen van de werkgever.
Er kan een ontslagverbod gelden
In bepaalde omstandigheden worden werknemers beschermd door een ontslagverbod. Gebeurt dat wel? Dan kan het ontslag ongeldig worden verklaard. Een ontslagverbod geldt bijvoorbeeld bij ontslag met als reden zwangerschap, seksuele geaardheid of geloofsovertuiging.