Wanneer krijg je de jaaropgave van je werkgever?

Wanneer krijg je de jaaropgave van je werkgever? Wanneer je in loondienst bent bij een werkgever krijg je elk jaar een jaaropgave. In dit artikel lees je wat een jaaropgave is, krijg je uitleg over de inhoud en opbouw van een jaaropgave, wat je moet doen als je de jaaropgave kwijtraakt en je leest op welke datum je de jaaropgave kan verwachten.

Wat is een jaaropgave?

Een jaaropgave wordt vaak ook wel jaaropgaaf genoemd. Een jaaropgave is een overzicht van alle loongegevens van een werknemer bij een bepaalde werkgever over een bepaald kalenderjaar. De jaaropgave wordt door de werkgever verstrekt aan de werknemer. Deze verstrekking vindt over het algemeen plaats na afloop van een kalenderjaar. Ook na beëindiging van het dienstverband kan een jaaropgave worden verstrekt aan de werknemer. De jaaropgave wordt meestal gebruikt bij de belastingaangifte omdat het een handzaam overzicht is van al je loongegevens over een bepaald kalenderjaar.

Wat staat er op een jaaropgave?

Op een jaaropgave worden zoals eerder benoemd alle loongegevens weergegeven. Hiertoe behoren bijvoorbeeld:
  • het kalenderjaar waarop de jaaropgave betrekking heeft
  • het verdiende brutobedrag dat jaar (loon of fiscaal loon)
  • de belastingen die je hebt betaald
  • de premies die je hebt betaald (bijvoorbeeld loonheffing, loonbelasting, volksverzekeringen)
  • de ingehouden bijdrage inkomensafhankelijke Zorgverzekeringswet
  • de onbelaste vergoedingen (bijvoorbeeld reiskostenverogeding)
  • de door de werkgever verrekende arbeidskorting

Wat als je meerdere werkgevers hebt gehad in een kalenderjaar?

Je krijgt per werkgever een aparte jaaropgave. Wanneer je dus meerdere werkgevers hebt gehad, krijg je ook meerdere jaaropgaven. Houd goed in de gaten dat je ook daadwerkelijk alle jaaropgaven ontvangt!

Wanneer krijg je een jaaropgave?

Op basis van de wetgeving is de werkgever verplicht om binnen een redelijke termijn de jaaropgave te verstrekken aan de werknemers. Een jaaropgave volgt meestal aan het begin van het jaar wanneer de werkgever de loongegevens van het vorige kalenderjaar heeft verwerkt en afgesloten. In de praktijk betekent dit dat je de jaaropgave kunt verwachten in januari of februari. Overigens staat er geen directe sanctie op wanneer een werkgever te laat of zelfs geen jaaropgave verstrekt.

Wat als je de jaaropgave kwijt bent?

Wanneer je de jaaropgave kwijt bent kan je beginnen met het vragen van een kopie aan je werkgever. Omdat in veel gevallen een jaaropgave maar een keer wordt verstrekt door de werkgever zal je in sommige gevallen een andere oplossing moeten zoeken. Voor je belastingaangifte kan je ook gebruik maken van je laatste loonstrook. Hierop staan namelijk ook de gegevens die je nodig hebt. Onder het kopje 'cumulatieven' staan de meeste loonparamaters over het gehele kalenderjaar netjes opgeteld. Meestal kan je met deze gegevens dus prima je belastingaangifte doen. Wanneer je je laatste loonstrook kwijt bent kan je altijd je werkgever vragen of hij of zij een kopie van je laatste loonstrook wil verstrekken. Meestal is dit geen groot probleem.
© 2013 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Checklist belastingaangifteChecklist belastingaangifteElk jaar valt weer die blauwe envelop op de deurmat met een teruggaaf of een nog te betalen bedrag aan inkomstenbelastin…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Toetsingsinkomen 2020 en 2021 berekenenToetsingsinkomen 2020 en 2021 berekenenDe hoogte van het toetsingsinkomen 2021, 2022 en 2023 zijn zeer belangrijk voor het toekennen een toeslag in 2021, 2022…
Geen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonGeen verschil meer tussen sociaal en fiscaal loonOp je loonstrookjes en de jaaropgave staan een sociaal loon en een fiscaal loon genoemd. Waar hier tot 2013 nog twee ver…

Demotie schept banen voor jongerenDemotie schept banen voor jongerenBij demotie, tegenhanger van promotie, doen werknemers een stapje terug in werk en beloning om werkgelegenheid te behoud…
Rechten van de flexkrachtRechten van de flexkrachtSteeds meer mensen hebben een flexcontract. Dat betekent dat ze op oproepbasis werkzaam zijn. Er zijn verschillende soor…
Bronnen en referenties
  • www.belastingdienst.nl
Reacties

S. Scharrenborg, 02-03-2016
Ik heb mijn werkgever, eind januari al gevraagd om op tijd jaaropgaaf op te sturen, heb nog geen jaaropgaaf of reactie mogen ontvangen, Niet netjes vind ik, hoe kan ik nu mijn gegevens controleren? Reactie infoteur, 04-03-2016
Vreemd inderdaad, je zou de jaaropgave ondertussen wel ontvangen moeten hebben. Hebben je collega's de jaaropgave ook nog niet ontvangen?

W. Premchand, 26-01-2016
Wanneer krijg ik mijn jaaropgave v het jaar 2015? Reactie infoteur, 01-02-2016
Dat ligt aan de werkgever, maar ergens de komende weken kan je de jaaropgave wel verwachten

Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.