Ik kan geen werk vinden, wat te doen?

Ik kan geen werk vinden, wat te doen? In tijden van recessie is het lastig om aan een baan te komen, dat geldt voor vrijwel iedereen, ongeacht opleidingsniveau. Wie zoekt naar een passende vacature in de zorg of de techniek kan geluk hebben. Heb je net de juiste ervaring dan kan een baan snel gevonden zijn. In veel andere sectoren is het lastiger om werk te vinden. Heb je net je studie internationale betrekkingen, geschiedenis, Nederlands, architectuur of zelfs de pilotenopleiding afgerond dan liggen de banen niet voor het oprapen en dat kan verlammend werken. Wat moet je doen wanneer je geen werk kunt vinden?

Wat als je geen werk kunt vinden?


Wat te doen wanneer je geen werk kunt vinden?

Als je klaar bent met een opleiding, of dit nu op mbo-, hbo- of wo-niveau is en je staat in de startblokken om de arbeidsmarkt te gaan bestormen mag je je de naam starter toe-eigenen. Velen zien dit moment met vertrouwen tegemoet. Als je altijd goede cijfers hebt gehaald en veel nevenactiviteiten hebt gehad dan kun je je vaak moeilijk voorstellen dat het je niet snel zal lukken om een baan te vinden. Veel jongeren komen echter toch van een koude kermis thuis wanneer ze twintig sollicitaties later nog niet eens een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek hebben ontvangen.

Omdat je toch geld zult moeten verdienen, je niet in aanmerking komt voor een uitkering en je geen gat in je cv wilt hebben is het zaak om zo snel mogelijk een passende baan te vinden. Vijf belangrijke te ondernemen stappen worden besproken, te weten:
  1. Een groot sollicitatie-offensief openen
  2. Een extra opleiding doen
  3. Vrijwilligerswerk doen
  4. Tijdelijk simpel werk aannemen
  5. Ervaring opdoen in het buitenland

Open een groot sollicitatie-offensief

Een sollicitatiebrief versturen, wachten tot je er iets van hoort en indien je een afwijzing krijgt weer beginnen met zoeken naar een andere interessante baan en daar weer een brief en cv voor insturen is niet de meest effectieve manier om snel aan werk te komen. Je kunt beter vanaf het begin op meerdere functies inzetten. Zoek bijvoorbeeld om mee te beginnen een stuk of zes vacatures bij elkaar die voor jou interessant zijn en stuur op allemaal een sollicitatiebrief compleet met cv in. Word je door meerdere bedrijven uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek dan kun je natuurlijk naar allemaal gaan. Krijg je van meerdere bedrijven een baan aangeboden dan kun je kiezen. Het is geen enkel probleem om werk te weigeren met als reden dat je elders bent aangenomen en je de voorkeur geeft aan een andere werkgever. Wanneer je het goed uitspeelt kan het zelfs je onderhandelingspositie versterken, maar wees voorzichtig met het spelen van de hard to get-kaart. Wanneer je een sollicitatiecommissie verteld dat je ook elders een aanbod hebt gekregen kan dit ook overkomen als arrogant en kan dit net het detail zijn dat zorgt dan de baan naar een ander gaat.

Ga een extra opleiding doen

Komt het vaak voor dat je van potentiële werkgevers te horen krijgt dat je opleiding niet volledig aansluit bij wat ze zoeken? Misschien moet je overwegen om een extra opleiding te gaan doen, eventueel in deeltijd. Met de invoering van het instellingscollegegeld is weg voor velen inmiddels afgesloten. Heb je echter alleen een hbo of wo-bachelor opleiding afgerond dan is de mogelijkheid nog open om een master te gaan volgen. Wil je in een andere sector aan de slag en heb je je diploma voor 1990 gehaald, ook dan heb je geluk. Je kunt dan nog tegen het lage collegegeldtarief een nieuwe opleiding gaan volgen. Zeker wanneer je aan slag wilt in de journalistiek of communicatie is het van belang dat je bedreven bent in het gebruik van de nieuwe media. In de techniek is het natuurlijk ook van groot belang dat je vaardigheden met de nieuwste technologieën niet onder doen voor die van de jongere generatie. Een jaar in de schoolbanken zitten is bovendien een manier om een jaar van de crisis te overbruggen. Wellicht gaat het volgend jaar beter met de economie en is het makkelijk om werk te vinden.

Ga vrijwilligerswerk doen

Zoek je werk in een competitieve sector en krijg je vooral veel te horen dat je onvoldoende werkervaring hebt dan kan dit heel frustrerend zijn. Je hebt geen werkervaring en je kunt geen werkervaring opdoen omdat je geen werkervaring hebt, het is de bekendste vicieuze cirkel voor starters op de arbeidsmarkt. Het is daarom van belang dat je iets op je cv hebt staat dat je eruit doet springen. Vrijwilligerswerk dat gerelateerd is aan de sector waarin je uiteindelijk een betaalde baan wilt vinden is een goede manier om een streepje voor te krijgen. Uiteraard is deze optie alleen voorbehouden aan hen die voldoende spaartegoed hebben opgebouwd om deze periode te overbruggen. Wellicht is het een optie om één of twee dagen in de week betaald werk te gaan doen als medewerker in een callcenter of postbezorger. Dit is weliswaar niet de baan waar je op hoopt wanneer je net een mooi diploma hebt behaald maar wanneer je het maar voor een paar uur in de week doet is het wel makkelijk vol te houden en je kunt dan je focus houden op het solliciteren naar banen die wel in je straatje passen.

Neem tijdelijk simpel werk aan

Voortbordurend op de voorgaande tip is een advies om tijdelijk simpel werk aan te pakken, ongeacht of je dit naast eventueel vrijwilligerswerk doet. Wanneer je een werkgever kunt laten zien dat je niet te beroerd bent om je handen uit de mouwen te steken en bijvoorbeeld simpel productiewerk te doen, al sta je aan de lopende band of verkoop je krantenabonnementen, je laat hiermee wel zien wat je instelling is. Werkgevers zijn op zoek naar aanpakkers die hun focus kunnen houden op hun belangrijkste doelen. In een sollicitatiegesprek kun je je brief extra kracht bij zetten door te benadrukken dat je ook de vervelende klusjes doet indien nodig. Dat is het soort instelling waar men naar op zoek is. Een half jaar werk als fietskoerier of kassière kan zo dus absoluut in je voordeel werken.

Ga ervaring opdoen in het buitenland

Ervaring is vaak de sleutel tot succes in de zoektocht naar een baan. Internationale ervaring is vaak nog beter. Waarom zou je niet wat tijd en geld investeren in het opdoen van ervaring in het buitenland. Werken in een weeshuis in Peru of kinderen Engels leren in China klinkt misschien als een leuke avontuur dat je doet tijdens je studie maar wanneer je zoektocht naar passend werk je niets brengt en je er hopeloos van wordt is het misschien net de break die je nodig hebt. Er een paar maanden of een jaar tussenuit kan dienen om je die opfrisser te geven die je nodig hebt en wanneer je terug komt heb je een waardevolle toevoeging op je cv. Ga je bijvoorbeeld werken in Zuid-Amerika dan leer je er zonder veel moeite een aardig woordje Spaans en ook dit kan weer goed van pas komen voor op je cv. Zou je in het onderwijs willen werken, bijvoorbeeld als docent Engels op een vmbo of mbo maar heb je geen Engels gestudeerd? Een jaar les-ervaring in het buitenland kan ervoor zorgen dat een school overtuigd raakt van jouw kwaliteiten en je een baan aanbiedt en je gaat helpen om snel je lesbevoegdheid te halen.

Lees verder

© 2012 - 2023 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…
Wat doet een bemiddelingsmedewerker?Wat doet een bemiddelingsmedewerker?Als bemiddelingsmedewerker koppel jij werkzoekende aan de geschikte werkgever. Jij helpt mensen aan een baan. In de welz…

Geld verdienen: Bijbaantjes voor jongeren van 13 jaarGeld verdienen: Bijbaantjes voor jongeren van 13 jaarJe bent net dertien geworden of ondertussen al veertien en je bent klaar voor je eerste bijbaantje of vakantiewerk. Er i…
Geen vast contract? Lastig om hypotheek te krijgenGeen vast contract? Lastig om hypotheek te krijgenBanken vragen zekerheden bij het verstrekken van hypotheken. Een van de zekerheden is een vast contract. Een probleem is…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.