Een geldige overeenkomst sluiten

Een geldige overeenkomst sluiten Overeenkomsten worden overal op grote en op kleine schaal gesloten. Maar wat maakt een overeenkomst tot een geldige overeenkomst en wanneer kan men deze nietig verklaren. Het Burgerlijk wetboek regelt een heleboel rondom overeenkomsten. Afwijken van de regels die de overheid heeft gemaakt is tot op zekere hoogte toegestaan. Het maken van een geldige overeenkomst bevat de volgende vier punten als basis. Dit zijn de fundamentele eisen die ten grondslag liggen aan een geldige overeenkomst. Zodra men hier van afwijkt is voor de wet de overeenkomst nietig.

De partijen zijn handelingsbekwaam

De wet stelt dat iedereen die 18 jaar of ouder is handelingsbekwaam is, en wordt geacht de gevolgen van zijn keuzes voldoende te kunnen overzien. Echter zijn er wel een paar uitzonderingen. Er zijn mensen die door een geestelijke handicap of een ernstige verslaving niet in staat zijn voldoende voor hun belangen op te komen en de gevolgen van hun daden kunnen inschatten. Deze mensen worden door onze overheid beschermt met wetten, regels en beperkingen. In de hiervoor genoemde gevallen zal men handelingsonbekwaam worden gemaakt. De rechter is hiervoor bevoegd, en kan tevens de persoon onder curatele stellen. Een koopovereenkomst met een handelingsonbekwame koper maakt de overeenkomst niet ongeldig. Echter als de persoon nadeel van zijn overeenkomst ondervindt kan de overeenkomst worden vernietigd.

Overeenkomst gesloten uit vrije wil

Eén van de definities van een 'overeenkomst' is dat deze door beide partijen uit vrije wil zijn gesloten. Is er sprake van wilsgebrek dan is er de mogelijkheid om onder de overeenkomst uit te komen, mits je de onwil kan aantonen. Wilsgebreken zijn onder de volgende vier begrippen ingedeeld:
  • Bedrog; je bent opzettelijk door de verkoper misleid.
  • Bedreiging; je bent onder bedreiging gedwongen een overeenkomst te sluiten.
  • Misbruik van omstandigheden; je bent in een situatie belandt waarin je even de gevolgen van je daden niet overziet, in een normale omstandigheid had je de overeenkomst nooit aangegaan.
  • Dwaling; de verkoper heeft (niet altijd doelbewust) verkeerde informatie verstrekt
Onder wilsgebrek uitkomen is alleen mogelijk mits je dit kunt aantonen.

Overeenkomst is niet in strijd met de wet, openbare orde en goede zeden

Het kopen van gestolen goederen is verboden bij wet. Als u dit vooraf niet wist en u bent toch een overeenkomst aangegaan dan is de overeenkomst bij wet nietig. De verkoper heeft haar rechten verloren met betrekking tot deze overeenkomst en u kunt de overeenkomst annuleren. U wordt geacht de politie op de hoogte te brengen van de gestolen goederen.

Duidelijke afspraken en doelstellingen

Een overeenkomst kan alleen worden uitgevoerd als duidelijk is wat de rechten en plichten zijn. Als je niet weet wat er van je wordt verwacht dan kan je dit ook niet nakomen. Een overeenkomst waarbij de rechten en plichten niet eenduidig omschreven zijn is daarom nietig.

Tot slot

Aan de hand van de hierboven omschreven punten moet het voor beide partijen in de overeenkomst duidelijk zijn waar een overeenkomst fundamenteel aan moet voldoen. De informatie die wordt verstrekt moet berusten op feitelijke kennis en tevens moet de nakoming reëel haalbaar zijn. Mits beide partijen op de hoogte zijn van de basis van een overeenkomst, zal de overeenkomst voor beide partijen niet uitlopen op een fiasco.
© 2010 - 2024 Erudio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een overeenkomstEr worden in de winkel de hele dag overeenkomsten gesloten. Iedere keer als een klant iets koopt wordt er een overeenkom…
De koopovereenkomstDe koopovereenkomstEen koopovereenkomst is een overeenkomst waarbij de verkoper een product/dienst moet leveren aan de koper en waarbij de…
Inhoud van de overeenkomstInhoud van de overeenkomstDe inhoud van een overeenkomst wordt door meerdere factoren bepaald. In dit artikel zal de inhoud van een overeenkomst d…
Overeenkomst van opdrachtOvereenkomst van opdrachtBij een overeenkomst van opdracht voert de opdrachtnemer een opdracht uit voor de opdrachtgever in ruil voor loon. In te…

MarktsegmentatieMarktsegmentatieIedere onderneming zal aan marktsegmentatie doen, om zodoende een goed beeld te krijgen van haar diverse afnemers. Ook h…
Hoe haal je als ondernemer meer omzet?De economie kent haar hoogtepunten en dieptepunten. Een ondernemer probeert natuurlijk zich in te dekken voor de dieptep…
Bronnen en referenties
  • Literatuur mbt recht, verzekeringen en belastingen.
Erudio (39 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.