Wat is vermogensetikettering?

Om de winst uit onderneming te kunnen bepalen, is het eerst noodzakelijk om de vermogensbestanddelen de juiste vermogensetikettering te geven. Van een ondernemer wordt verwacht dat er een duidelijke indeling komt van het vermogen dat onder de noemer ondernemingsvermogen valt en het vermogen dat gezien kan worden als privévermogen. Hier tussen moet een keuze worden gemaakt. Voor bepaalde bestanddelen is het duidelijk, bijvoorbeeld het bedrijfspand, maar bij andere bestanddelen moet het bepaald worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een pand die wordt gebruikt voor de onderneming, en om in te wonen.

Bij een onderneming met als rechtsvorm een BV, is de vermogensetikettering duidelijk af te lezen door het juridische eigendom, maar voor een ondernemer die winst uit onderneming ontvangt (de ondernemer die onderhevig is aan de inkomstenbelasting) ligt de etikettering lastiger.

Soorten vermogensbestanddelen

Wat betreft de winst uit onderneming zijn er drie soorten vermogensbestanddelen, het vermogen valt namelijk onder:
  • Verplicht privévermogen, of
  • Verplicht ondernemingsvermogen, of
  • Keuzevermogen (het vermogen wordt voor beide doeleinden gebruikt)

Verplichte etikettering

Voor vermogen dat nagenoeg uitsluitend of uitsluitend voor privé- of ondernemingsdoeleinden wordt gebruikt, is de toebedeling duidelijk. De ondernemer is hierbij ook verplicht om het te zien als bestanddeel waar het voor gebruikt wordt. Een auto die uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, wordt dus gezien als ondernemingsvermogen.

Keuzevermogen

Het probleem is om het keuzevermogen op de juiste wijze toe te bedelen. Binnen de grenzen van redelijkheid moet de ondernemer het vermogen zo goed mogelijk toebedelen. Het probleem met toebedelen van het keuzevermogen doet zich vaak voor bij panden waarin de ondernemer woont en waar de onderneming vanuit wordt gedreven. In het geval het pand technisch splitsbaar is, kunnen de bestanddelen op een eenvoudige manier worden toegekend. Het woongedeelte valt onder het privévermogen, en het zakelijke gedeelte val onder het ondernemingsvermogen.

Keuzevermogen – pand is technisch niet splitsbaar

In dit soort gevallen zijn er drie mogelijkheden,namelijk
  • Optie 1: Het pand krijgt als vermogensetiket privé, of
  • Optie 2: Het pand krijgt als vermogensetiket ondernemingsvermogen, of
  • Optie 3: Het pand gaat administratief gesplitst worden

Het pand wordt als privévermogen gezien (optie 1)

De ondernemer kan profiteren van hypotheekrenteaftrek en het huis valt in belastingbox één. Bij het bedrijf wordt een huur in rekening gebracht. Bij verkoop van het pand valt de verkoopopbrengst buiten de belastingheffing van de onderneming. Het pand wordt vergelijkbaar behandeld als een regulier woonhuis.

Het pand wordt als ondernemingsvermogen gezien (optie 2)

Het pand wordt behandeld als een bedrijfspand. De kosten verlagen de winst en de hypotheeklasten gaan ten laste van de onderneming. Onder fiscale beperkingen kan er afgeschreven worden op het pand. De ondernemer krijgt een bijtelling in verband met het voordeel dat hij eigenlijk onttrekt aan het ondernemingsvermogen.

Het pand wordt administratief gesplitst (optie 3)

Het woongedeelte wordt gezien als privévermogen en valt voor dat gedeelte in box één van ons belastingstelsel. Voor dit deel kan de ondernemer profiteren van hypotheekrenteaftrek. De kosten voor het zakelijke gedeelte van het pand, gaan ten laste van de winst. Bij verkoop van het pand wordt de overwaarde ook verdeeld over privé en de onderneming.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudig zelf je jaarrekening opstellenOndernemers moeten aan het eind van ieder jaar een jaarrekening opstellen om een overzicht te krijgen hoe hun bedrijf er…
Financiele ratio: RentabiliteitFinanciele ratio: RentabiliteitFinanciële ratio geven inzicht in de financiële prestaties van een bedrijf. Financiële ratio kunnen onder andere betrekk…
FOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, de Fiscale OudedagsReserveFOR, oftewel de Fiscale OudedagsReserve is voor ondernemers een mogelijkheid om uitstel van betaling van belastingen te…
Kengetallen van een ondernemingMet de kengetallen kun je nagaan of een bedrijf wel gezond is. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorb…
Bronnen en referenties
  • Wet ib 2001
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.