De nieuwe trend op de werkvloer – Het Nieuwe Werken

De nieuwe trend op de werkvloer – Het Nieuwe Werken Er zijn via Microsoft al vele YouTube-filmpjes gemaakt over "het nieuwe werken". een nieuwe manier van werken waar geen kantoren zijn en geen vaste werkplekken. Er zijn overal plekken ingericht waar je met je laptop kunt zitten en daar kunt werken, of je blijft gewoon thuis om te werken. In enkele bedrijven wordt dit al steeds meer in de praktijk gebracht.

Wie heeft het nieuwe werken opgezet?

In oktober 2011 werd er een campagne gelanceerd door de overhead en het ministerie van Natuur en Milieu tezamen met verschillende bedrijven dat “Het nieuwe werken doe je zelf” heet. Met deze campagne worden bedrijven geïnspireerd om ook gebruik te maken van de mogelijkheden die Het Nieuwe Werken met zich meebrengt om zo het milieu te sparen en ook om kosten te besparen. Microsoft heeft in het kader van HNW een filmpje gemaakt over wat het nu inhoudt. Dit filmpje is ook via YouTube te bekijken.

Wat houdt het nieuwe werken precies in?

In het kort werkt het als volgt: In plaats van het hebben van je eigen kantoor met daarin je desktop PC en allerlei andere apparatuur krijg je de beschikking over een laptop met internet/server aansluiting en een netwerk van mobiele software die het mogelijk maakt om al je werk (programma’s en documenten) online beschikbaar te hebben en (eventueel) met anderen te delen. Op deze manier heb je geen vaste werkplek meer nodig en zou je je werk vanaf thuis kunnen doen. Bedenk bijvoorbeeld dat je in plaats van een telefoon ook het Skype-programma kunt gebruiken, tezamen met webcam, om elkaar te spreken en te zien. In plaats van een vaste PC heb je je eigen laptop die je overall mee naartoe kunt nemen. Bovendien kun je overal gebruik maken van het internet om zo bij je programma’s en documenten te kunnen komen. Alles is hierbij digitaal bereikbaar, dus een papieren archief bijhouden is niet meer nodig.

De voordelen van HNW

Mobiel werken betekent dat je altijd en overal je werk kunt doen, of het nu vanaf thuis is, vanaf een kantoor of zelfs onderweg ergens naartoe. Hier zijn veel voordelen aan verbonden:
 • Je kunt werk en privé beter combineren. Omdat je niet per sé op je kantoor hoeft te zijn, die vaak verder weg is van huis, scholen, winkels, kun je voor privé aangelegenheden kiezen om thuis te werken, zodat je tussen het boodschappen doen, kinderen van school halen, je werk vanuit thuis kunt doen.
 • Werknemers voelen meer betrokkenheid tot hun werk en bedrijf en krijgen meer verantwoordelijkheidsgevoel omdat ze meer vrijheid hebben. Dit geeft ze een gevoel van vertrouwen, waardoor dit weer ten goede komt aan de productiviteit. De werknemer zal door dit vertrouwen meer zijn best doen om de vrijheid en het vertrouwen te behouden.
 • Voor werkgevers zijn de voordelen dat de hogere productiviteit zorgt voor een hogere winst. Ook is het ziekteverzuim een stuk lager omdat de werknemers zich een stuk beter voelen in hun werk. Verder bespaar je kosten doordat je minder kantoren nodig zult hebben en hierdoor minder kosten voor energie.
 • Op een kantoor heb je wel eens dat degene die je nodig hebt, op dat moment niet op zijn plek zit, waardoor sommige taken zouden moeten wachten. Omdat je nu overal en op elk moment beschikbaar bent en hiervoor geen vaste plek nodig hebt, kun je je collega's / werknemers beter bereiken. Je hoeft ze niet meer te gaan zoeken.
 • Ook een groot voordeel is dat je niet elke (werk)dag weer die afstand van huis naar werk en andersom hoeft af te leggen. Dit scheelt niet alleen in reiskosten, maar ook in tijd. Je hoeft niet meer in de file te staan, wat onnodige tijd kost. Dit is ook weer beter voor het milieu.

De nadelen van HNW

Natuurlijk brengt het nieuwe werken ook nadelen met zich mee.
 • Het sociale aspect is iets wat met het nieuwe werken minder wordt. Meer mensen zullen gaan kiezen om thuis te werken waardoor ze niet meer met hun collega's zullen gaan koffiedrinken of lunchen. Er wordt alleen nog maar contact met elkaar opgenomen voor zakelijke dingen. Men vergeet dan al snel dat het sociale aspect eigenlijk net zo belangrijk is voor de werksfeer. Omdat je niet meer op een vaste plek zit, zullen mensen je minder snel opzoeken om te gaan socialiseren. Ze weten immers niet precies meer waar je bent.
 • Voor werkgevers is een groot nadeel dat ze nu minder controle hebben op hun werknemers, hoe weten ze immers zeker dat ze hun taken doen en ook goed doen? Hiervoor moet je veelal op je werknemers vertrouwen.
 • Om ervoor te zorgen dat de werknemers inderdaad overal en altijd kunnen werken, moet hiervoor de juiste apparatuur beschikbaar zijn. Dit brengt ook kosten met zich mee. Denk maar eens aan de verstrekking van laptops, iPads, smartphones of het inrichten van een thuiswerkplek.
 • Het nieuwe werken is niet voor iedereen weggelegd. Het vergt aanpassingen zoals het gebruik van de nieuwste technologieën waar de oudere werknemers moeite mee zouden kunnen hebben. Verder kan thuiswerken een goede combinatie zijn tussen privé en werk, sommigen zullen door hun privé aangelegenheden thuis eerder afgeleid worden en zich niet volledig kunnen concentreren. Je zult ook eerder geneigd zijn om privé voor te laten gaan dan het werk.

HNW niet geschikt voor ieder bedrijf

Het nieuwe werken is niet geschikt voor alle typen bedrijven. Voor veel bedrijven is het juist belangrijk dat mensen op vaste tijden op vaste plekken aanwezig zijn, Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die cursussen geven, universiteiten en scholen. Ook andere service bedrijven zullen op een vaste tijd op een vaste plek aanwezig moeten zijn. Vooral als er sprake is van klanten die persoonlijk langskomen op elk moment van de dag. Denk bijvoorbeeld aan een bank of een belastingkantoor. Hier moet er fysiek iemand aanwezig zijn om vragen van klanten te kunnen beantwoorden.
© 2012 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Het nieuwe werken is enorm populair onder zowel werkgevers als werknemers. Maar wat is het nieuwe werken nou eigenlijk p…

Verbeter de werksfeer door je chef te corrigerenmijn kijk opVerbeter de werksfeer door je chef te corrigerenDe verhouding tussen manager en werknemer is niet altijd optimaal. Wat kun je er zelf aan doen als je regelmatig op gesp…
Wat zijn competenties? En hoe werkt u eraan?Wat zijn competenties? En hoe werkt u eraan?U hoort tegenwoordig het woord competent vallen. Tijdens de studie wordt er voordurend naar gevraagd. Maar wat zijn nu e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • www.managementsupport.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 06-01-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.