Exporteren naar de Verenigde Staten
De Verenigde Staten zijn een van de grootste handelspartners van Nederland. Er wordt veel geëxporteerd naar Amerika. Dit komt door de sterke historische band die Nederland heeft met de VS. Deze is mede als gevolg van de Tweede Wereldoorlog zo sterk. Het is goed om de koers van de Amerikaanse dollar in te gaten te houden wanneer u handel drijft met de VS. Wees u zelf ook bewust van de Amerikaanse cultuur.
De Verenigde Staten heeft, samen met China, een van de grootste afzetmarkten ter wereld. Daarom willen veel Nederlanders hun producten ook exporteren naar de Verenigde Staten. Nederland heeft vanuit de geschiedenis een historische band met de VS waardoor wij sterk op Amerika zijn gericht. Nederland was een van de eerste kredietverstrekkers kort na de onafhankelijkheid van Amerika in 1776. Mede dankzij het Nederlandse krediet slaagden de Amerikanen er uiteindelijk in om het juk van de Engelsen van zich af te werpen. Door de Tweede Wereldoorlog, toen de Amerikanen ons samen met de Engelsen kwamen bevrijden, is die band nog eens versterkt. Ook is de ligging gunstig. Er zit weliswaar een oceaan tussen Nederland en de VS maar deze is relatief makkelijk over te steken. Nederland ligt in ieder geval gunstiger voor de VS dan veel andere landen.
Exporteren naar de Verenigde Staten
In 2009 ging 4,4 procent van de totale Nederlandse uitvoer richting de VS. Voor de Verenigde Staten ging het om 0,8 procent van hun totale invoer die vanuit Nederland komt. Andersom kwam 10 procent van de Nederlandse import vanuit de Verenigde Staten. Voor de VS is dat 2,6 procent van hun totale uitvoer. Nederland exporteert vooral vervoersmateriaal, chemische producten en machines naar de VS. De belangrijkste handelspartners van de VS zijn Canada, Mexico, Japan en China. In totaal draagt de buitenlandse handel voor 8 procent bij aan het Bruto Binnenlands Product (BBP). Wie gaat handelen met de VS moet ook goed de koers van de Amerikaanse dollar in de gaten houden. Deze kan fluctueren ten opzichte van de euro. Daardoor kunt u wel winst maken in dollars, maar verlies maken in euro's, doordat de dollar bijvoorbeeld in waarde daalt. Andersom kan natuurlijk hetzelfde gebeuren, namelijk dat de dollar meer waard wordt en u een grotere winst maakt. Eventueel kunt u zich tegen grote koersschommelingen laten verzekeren.
Zakelijk contact met Amerikanen
Let er op dat u goed verzorgd gekleed gaat en op tijd bent wanneer u handel drijft met Amerikanen. Zij zijn erg gesteld op goede manieren. Amerikanen lijken in de omgang wel informeel, maar in de werkelijkheid valt dat tegen. Meestal stellen ze zichzelf voor met de voornaam, maar houden er toch niet van om vervolgens ook daadwerkelijk getutoyeerd te worden. Meestal geldt des te belangrijker het bedrijf, des te minder informeel de contacten zijn. Bij de eerste kennismaking worden meestal ook direct visitekaartjes uitgedeeld. U zou er goed aan doen als u een Engelstalige folder heeft van uw bedrijf. Zorg er dan wel voor dat het taalgebruik Amerikaans Engels is en niet Brits Engels. Verder doen Amerikanen vaak zaken bij een ontbijt of lunch. Wanneer u voor een diner wordt uitgenodigd gaat het echt om het sociale contact.
Engelstalige webwinkel starten
Veel Nederlanders starten ook een webwinkel en proberen op die manier naar de Verenigde Staten te exporteren. Amerikanen zijn huiverig om producten in het buitenland te kopen. Het beste kunt u nog via Ebay spullen verkopen, of een Amerikaanse partner vinden die de handel in Amerika voor haar rekening neemt en dat u eventueel handel drijft met deze partner, en niet rechtstreeks met de klant.