Exporteren naar Duitsland
Het grootste deel van de Nederlandse export gaat naar Duitsland. Het is erg aantrekkelijk voor Nederland om handel te drijven met onze oosterburen. Dat komt onder andere doordat wij gunstig liggen, maar ook omdat Duitsland de grootste en meest welvarende afzetmarkt is binnen Europa. Ook zijn er steeds meer particuliere Nederlanders die een eigen webwinkel gaan opzetten in Duitsland.
Het grootste deel van de Nederlandse export gaat naar Duitsland. Bijna een kwart van de export gaat naar onze oosterburen. In 2009 ging het om een bedrag van 73, 2 miljard euro. Een jaar eerder, in 2008 voordat de kredietcrisis uit was gebroken, was de export nog 90,6 procent. Duitsland is erg populair onder Nederlandse ondernemers. Ten eerste komt dat natuurlijk door de ligging. Het is dichtbij, maar ook veel goederen van overzee die bestemd zijn voor onze oosterburen worden via de Nederlandse havens, met name Rotterdam, ons land ingevoerd. Ten tweede heeft Duitsland de grootste bevolking en een van de sterkste economieën van Europa. Daardoor is het een aantrekkelijk exportland.
Exporteren naar Duitsland
De export zou overigens nog een stuk hoger kunnen liggen als Nederlanders meer kennis op zouden doen van de Duitse taal en cultuur. Dit stelt De Nederlandse Handelskamer. In 2007 liet zij onderzoek doen door de exportorganisatie Fenedex die becijferde dat daardoor jaarlijks 7,8 miljard aan omzet verloren gaat. Volgens hen onderschatten Nederlanders het belang van etiquette en omgangsvormen voor de Duitse relaties. Deze zijn vaak ook zakelijker ingesteld dan Nederlanders. Nederlanders kunnen wel voor Duits kiezen op de middelbare school, maar het is geen verplicht vak. Daarom spreekt een groot deel van de bevolking geen Duits. Zeker omdat de Duitse markt weer aan het aantrekken is kan daardoor net dat klein beetje extra verloren gaan wat het aantrekkelijk voor Duitsers maakt om zaken te doen met Nederland.
Duitse markt
Omdat Duitsland ook deel uitmaakt van de Europese Unie zijn er nauwelijks handelsbarrières voor Nederlandse bedrijven om te exporteren naar Duitsland. Doordat er een gemeenschappelijke munt is, de euro, zijn er ook op dat gebied weinig problemen. Het is aan te raden om vooraf marktonderzoek te doen als u op grote schaal producten wil exporteren naar Duitsland. Een instelling die u daarbij kan helpen is het NL EVD Internationaal. Dat is het handelsgenootschap van het Nederlands ministerie van Economische Zaken en is speciaal opgericht voor Nederlandse ondernemers die in het buitenland willen ondernemen, of andersom, voor buitenlandse ondernemers die zaken willen doen in Nederland. Zij kunnen u verder helpen met bijvoorbeeld contacten of tips.
Webwinkel opzetten in Duitsland
Steeds meer Nederlanders beginnen ook een online-handel op het internet. Het is een aantrekkelijke markt, om eerder genoemde redenen. Het Duitse taalgebied is ook kleiner dan bijvoorbeeld het Engelse geloof, dus de concurrentie is ook kleiner. Dat is een van de redenen waarom Nederlanders kiezen voor de Duitse markt. Ook zijn de verzendkosten vaak lager. Het is voor Nederlanders mogelijk om een de.-domein te registeren via de Deutsches Network information Center. Niet in Duitsland geregistreerde personen en bedrijven kunnen echter alleen een Duits domein krijgen wanneer ze een administratieve aanspreekpartner hebben die in Duitsland een geregistreerd woonadres heeft. Dit kan bijvoorbeeld ook een advocatenkantoor zijn. Nederlanders hoeven pas belasting te betalen in Duitsland als ze meer dan honderdduizend euro verdienen. Anders moeten ze het gewoon in Nederland opgeven bij de belasting.