Belbin test / teamrollen

De Belbin test is een test die vooral effect heeft wanneer u in een groep werkt. De Beblin test gaat over de verdeling van teamrollen in een werkgroep. Na het maken van de test weet u wat voor persoon u bent en met welke personen u juist wel goed kunt samenwerken of juist niet. Door met de teamrollen rekening te houden tijdens een werkgroep kunt u veel problemen voorkomen en de samenwerking bevorderen.

De Belbin test

Tijdens de Belbin test moet u over enkele stellingen punten van 0 tot 10 verdelen. U kunt stellingen die zeer goed bij u passen bijvoorbeeld 3 punten geven en stellingen die helemaal bij u niet van pas komen 0 punten. Uiteindelijk wordt door het verdelen van deze punten uw teamrol beschreven. De test kunt u maken door hier te klikken.

Teamrollen

Er zijn in totaal 8 verschillende teamrollen. Sommige rollen zullen sterk op elkaar lijken terwijl andere juist heel verschillend zijn. Hieronder staan alle teamrollen in het kort beschreven:

Zorgdrager:

De zorgdrager is erg rustig en bewaard de kwaliteit. De zorgdrager kan zich erg veel zorgen maken om dingen die eventueel mis kunnen gaan maar zal altijd proberen op zijn mede groepsleden te letten. De zorgdrager kan moeilijk dingen aan iemand anders overlaten.

Plant:

De plant is een creatief persoon, vaak is een plant in een groep voldoende. De plant is een persoon met een gebruiksaanwijzing die als men hem goed behandeld zeker toegevoegde waarde heeft in een team. De plant is dominant en snel op zijn teentjes getrapt als men deze persoon kritiek geeft.

Waarschuwer:

De waarschuwer wil alles onderzoeken en begrijpen. De waarschuwer lijkt afstandelijk en bijzonder kritisch. Waarschuwers nemen vaak niet snel beslissingen aangezien ze eerst alles uit willen zoeken. Als een waarschuwer eindelijk een oordeel geeft is deze vaak juist aangezien hier veel onderzoek aan vooraf is gegaan.

Onderzoeker:

Onderzoekers zijn veelzijdig en een ster in informatie verzamelen op alle mogelijke manieren. Onderzoekers hebben vaak veel contacten waarbij ze aan kunnen kloppen om informatie te vragen. Onderzoekers maken niet altijd af waarmee ze beginnen. Een onderzoeker kan vooral bij de oriënterende fase erg belangrijk zijn aangezien hij veel informatie zoekt. In het verwerken van de informatie is een onderzoeker minder sterk.

Voorzitter:

Voorzitters laten de krachten van elk teamlid zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Hij moedigt mensen aan om mee te werken en weet altijd alles te verhelderen. De voorzitter hakt knopen door maar gaat vooral op zoek naar consensus.

Bedrijfsman:

Bedrijfsmannen zijn nuchter en hebben zelfvertrouwen. Bedrijfsmannen houden van doorwerken en niet teveel afgeleid worden tijdens het werk. Bedrijfsmannen zijn niet flexibel en willen soms wat te snel aan de slag.

Vormer:

Vormers zijn hardwerkende mensen toch twijfelen ze vaak aan eigen kunnen. Vormers zien alles als een uitdaging en zijn vaak erg ongeduldig. Vormers sporen mensen in de groep aan om door te werken.

Groepswerker:

Groepswerkers zijn geschikt voor een leidinggevende rol, ze kunnen goed luisteren naar andere mensen en helpen. Groepswerkers houden van sfeer in de groep en hebben een hekel aan conflicten.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De teamrollen van Belbin: Belbin theorieDe teamrollen van Belbin: Belbin theorieBij een oplevering van een project dient een goede en duidelijke organisatie uitgetekend worden. Meredith Belbin was een…
Persoonlijk ontwikkelplanPersoonlijk ontwikkelplanPOP staat voor persoonlijk ontwikkelplan. Tegenwoordig moeten haast alle studenten wel een keer een POP maken, maar ook…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…

Zakelijk sparen 2020 tegen de hoogste renteZakelijk sparen 2020 tegen de hoogste renteZakelijk sparen doet u in 2020 tegen een hoge spaarrente. Er zijn een aantal interessante zakelijke rekeningen voor onde…
Exporteren naar de Verenigde StatenExporteren naar de Verenigde StatenDe Verenigde Staten zijn een van de grootste handelspartners van Nederland. Er wordt veel geëxporteerd naar Amerika. Dit…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.