InfoNu.nl > Zakelijk > Zakelijk > Belbin test / teamrollen

Belbin test / teamrollen

De Belbin test is een test die vooral effect heeft wanneer u in een groep werkt. De Beblin test gaat over de verdeling van teamrollen in een werkgroep. Na het maken van de test weet u wat voor persoon u bent en met welke personen u juist wel goed kunt samenwerken of juist niet. Door met de teamrollen rekening te houden tijdens een werkgroep kunt u veel problemen voorkomen en de samenwerking bevorderen.

De Belbin test

Tijdens de Belbin test moet u over enkele stellingen punten van 0 tot 10 verdelen. U kunt stellingen die zeer goed bij u passen bijvoorbeeld 3 punten geven en stellingen die helemaal bij u niet van pas komen 0 punten. Uiteindelijk wordt door het verdelen van deze punten uw teamrol beschreven. De test kunt u maken door hier te klikken.

Teamrollen

Er zijn in totaal 8 verschillende teamrollen. Sommige rollen zullen sterk op elkaar lijken terwijl andere juist heel verschillend zijn. Hieronder staan alle teamrollen in het kort beschreven:

Zorgdrager:

De zorgdrager is erg rustig en bewaard de kwaliteit. De zorgdrager kan zich erg veel zorgen maken om dingen die eventueel mis kunnen gaan maar zal altijd proberen op zijn mede groepsleden te letten. De zorgdrager kan moeilijk dingen aan iemand anders overlaten.

Plant:

De plant is een creatief persoon, vaak is een plant in een groep voldoende. De plant is een persoon met een gebruiksaanwijzing die als men hem goed behandeld zeker toegevoegde waarde heeft in een team. De plant is dominant en snel op zijn teentjes getrapt als men deze persoon kritiek geeft.

Waarschuwer:

De waarschuwer wil alles onderzoeken en begrijpen. De waarschuwer lijkt afstandelijk en bijzonder kritisch. Waarschuwers nemen vaak niet snel beslissingen aangezien ze eerst alles uit willen zoeken. Als een waarschuwer eindelijk een oordeel geeft is deze vaak juist aangezien hier veel onderzoek aan vooraf is gegaan.

Onderzoeker:

Onderzoekers zijn veelzijdig en een ster in informatie verzamelen op alle mogelijke manieren. Onderzoekers hebben vaak veel contacten waarbij ze aan kunnen kloppen om informatie te vragen. Onderzoekers maken niet altijd af waarmee ze beginnen. Een onderzoeker kan vooral bij de oriënterende fase erg belangrijk zijn aangezien hij veel informatie zoekt. In het verwerken van de informatie is een onderzoeker minder sterk.

Voorzitter:

Voorzitters laten de krachten van elk teamlid zo goed mogelijk tot zijn recht komen. Hij moedigt mensen aan om mee te werken en weet altijd alles te verhelderen. De voorzitter hakt knopen door maar gaat vooral op zoek naar consensus.

Bedrijfsman:

Bedrijfsmannen zijn nuchter en hebben zelfvertrouwen. Bedrijfsmannen houden van doorwerken en niet teveel afgeleid worden tijdens het werk. Bedrijfsmannen zijn niet flexibel en willen soms wat te snel aan de slag.

Vormer:

Vormers zijn hardwerkende mensen toch twijfelen ze vaak aan eigen kunnen. Vormers zien alles als een uitdaging en zijn vaak erg ongeduldig. Vormers sporen mensen in de groep aan om door te werken.

Groepswerker:

Groepswerkers zijn geschikt voor een leidinggevende rol, ze kunnen goed luisteren naar andere mensen en helpen. Groepswerkers houden van sfeer in de groep en hebben een hekel aan conflicten.
© 2011 - 2019 Dobel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Persoonlijk ontwikkelplanPersoonlijk ontwikkelplanPOP staat voor persoonlijk ontwikkelplan. Tegenwoordig moeten haast alle studenten wel een keer een POP maken, maar ook…
Samenstellen van een projectgroepHet samenstellen van een projectgroep is vaak niet zo lastig. Het samenstellen van een effectieve projectgroep vraagt ec…
Shuttle run testIedereen heeft wel eens gehoord van de shuttle run test of de piepjestest. Deze test wordt wereldwijd gebruikt en aanger…
Wat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntWat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntIQ is een afkorting voor intelligentiequotiënt en het is een meting om te kijken hoe intelligent iemand is. Er wordt vaa…
Waarom testen op hoogbegaafdheid?Waarom testen op hoogbegaafdheid?Waarom moet je testen op hoogbegaafdheid? Dit is een vraag die mensen zich waarschijnlijk stellen. Het is goed mogelijk…

Reageer op het artikel "Belbin test / teamrollen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dobel
Gepubliceerd: 01-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Schrijf mee!