Hoe moet ik netwerken?

Werknemers met een goed netwerk, zijn over het algemeen ook succesvoller in hun carrière. Ze weten net iets gemakkelijker de carrièreladder te beklimmen. Het gaat allemaal om de mensen die u kent en de mensen die u kennen. Door het opbouwen van een zakelijk netwerk heeft u vaak een kruiwagen naar succes. Dit geldt voornamelijk voor werknemers op managementniveau en voor werknemers met commerciële beroepen. Werknemers die zonder een baan zitten kunnen hun netwerk ook goed gebruiken om een nieuwe functie te zoeken. In de praktijk blijkt dat 70 procent van de beschikbare functies, vergeven worden binnen netwerken. Dit hoeft niet altijd via een zakelijk netwerk te gebeuren. Mensen in uw omgeving kunnen u ook via via aan een andere baan helpen.

Tips om uw netwerk optimaal te benutten

Online netwerken

U kunt tegenwoordig niet meer zonder de online netwerken op het internet. Internet is de belangrijkste tool geworden om contacten te onderhouden met vrienden, maar ook met zakelijke relaties. U kunt sociale netwerken zoals Facebook ook gebruiken om uw zakelijke relaties te onderhouden. Er zijn ook online netwerken die meer gericht zijn voor zakelijke doeleinden. De bekendste en meest gebruikte is LinkedIn. Door een account bij deze website aan te maken en ook goed bij te werken, kan dit een toegevoegde waarde zijn om uw netwerk te onderhouden.

Kijk verder dan uw eigen netwerk

Het voordeel van een netwerk is dat uw bereik zeer groot is. U kunt namelijk ook gebruik maken van het netwerk van de personen die in uw netwerk zitten. Ga ook eens kijken binnen het netwerk van de personen binnen uw netwerk. De gezamenlijke “kennis” is de link die jullie verbind. Toch moet het niet een doel opzich zijn om uw netwerk steeds maar verder uit te breiden. U kunt beter uw netwerk zuiver houden door uitsluitend personen toe te voegen die iets aan uw netwerk toevoegen.

Zoeken binnen online netwerken

De kracht van het online netwerken is het feit dat alle actieve personen eenvoudig te benaderen zijn. U kunt gericht gaan zoeken naar bepaalde kenmerken die u verder kunnen helpen in het te bereiken doel. U kunt ook actief op zoek gaan naar potentiële nieuwe klanten. Een freelancer kan zich bijvoorbeeld in de kijker spelen bij eventuele opdrachtgevers. U kunt bijvoorbeeld via een omweg in contact proberen te komen met deze opdrachtgever. Dit kan bijvoorbeeld zeer eenvoudig door een vraag te stellen, waar geen rechtstreekse commerciële bedoelingen achter zitten. U moet juist voorkomen dat u uw reputatie gaat vernielen door in de wilde weg te gaan “spammen”.

Besteed de nodige aandacht aan uw profiel, of begin er niet mee

Door een slecht bijgewerkt profiel aan te houden kunt u meer stukmaken dan bereiken. Het is ontzettend slordig, om verouderde gegevens op uw profiel te laten staan. Uw account zegt namelijk iets over uzelf.

Netwerken, is tijd investeren

Een netwerk opzetten, doet u niet binnen een paar weken. U moet er veel tijd en energie in steken om het tot een succes te maken. Iedereen heeft een netwerk, maar om een goed netwerk op te zetten en te houden, moet u ook proberen om de contacten daadwerkelijk te onderhouden.
© 2010 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat mag er niet ontbreken op je LinkedIn profiel?Het virtuele sociale media netwerk LinkedIn is sinds kort ook in het Nederlands beschikbaar. LinkedIn bestaat al sinds 2…
Wat is LinkedIn en waar kun je het voor gebruiken?Wereldwijd gebruiken 34 miljoen het professionele virtuele netwerk LinkedIn. Hoe werkt het en wat heb je er aan?
LinkedIn vergroot kansen nieuwe baanLinkedIn vergroot kansen nieuwe baanDoor actief te zijn op LinkedIn vergroot u uw kansen op het vinden van een andere baan. U kunt uw netwerk inzetten om u…
4 populaire sociale media netwerken4 populaire sociale media netwerkenSociale media zijn heel populair geworden. Niet alleen in Nederland of België, maar wereldwijd. Ze maken deel uit van on…

Nieuwe klanten werven met meer plezierNieuwe klanten werven met meer plezierWie een product succesvol wil verkopen dient nieuwe klanten te benaderen, het zogenaamde acquireren. Veel verkopers vind…
Geld verdienen met de Nijmeegse Vierdaagse!Geld verdienen met de Nijmeegse Vierdaagse!De Nijmeegse Vierdaagse is het bekendste wandelevent van Nederland en begon al in 1909. De Nijmeegse Vierdaagse duurt va…
Esmee (672 artikelen)
Laatste update: 01-07-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.