Gehandicapten of Wajongers in dienst nemen loont
De overheid geeft bedrijven geld om Wajongers in dienst te nemen. Toch wordt daar nog niet heel veel gebruik van gemaakt. Terwijl het aantal Jonggehandicapten bijvoorbeeld wel heel snel toeneemt. In 2010 is een nieuwe wet in het leven geroepen. Daarbij wordt gekeken wat de Wajongers wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen. In 2011 worden de regels voor Wajongers nog meer aangescherpt.
Wat zijn de voordelen van het in dienst nemen van een arbeidsongeschikte werknemer?
Het doel van de Wajong (Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten) is om jongeren met een beperking terug te brengen in het reguliere arbeidsproces. De werkgever krijgt daarbij financiële tegemoetkomingen. Dit zijn:
- Premiekortingen
- Proefplaatsing
- Een no-risk polis
- Loonkostensubsidie
- Loondispensatie
Begeleiding Wajonger kost de eerste maanden meer tijd en geld
De begeleiding van Wajongers kost in de eerste maanden meer tijd en geld dan bij iemand die zonder beperking een bedrijf binnenkomt. Overigens verschilt dat ook per persoon. Maar juist in die periode is er een financiële overbrugging. Bovendien is er een vangnetconstructie bij ziekte. Wajongers zijn nu eenmaal vaker ziek dan mensen die niet arbeidsongeschikt zijn. Er is een opvangnet via het UWV dat 5 jaar geldig is. Voor bedrijven die mensen in dienst hebben genomen die toch wisselend ziek zijn, is dat een welkome oplossing.
Wat is de Wajong?
De Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen Jonggehandicapten (Wajong) is er sinds 1997. Het is de opvolger van de oude AAW. De uitkering is bedoeld voor mensen die al op jonge leeftijd arbeidsongeschikt zijn geworden. Zij kunnen daar overigens hun hele leven in blijven zitten en het betekent dus niet dat alleen jongeren in de Wajong zitten. Werkgevers die Wajongers een stage of arbeidsplek aanbieden kunnen gebruik maken van diverse subsidieregels op loonkosten. Ook is er een vangnetconstructie zoals een no-riskpolis en kunnen Wajongers 5 jaar lang gebruik maken van de ziektewet zonder dat hun opdrachtgever daar voor opdraait.
Hoeveel Wajongers zijn er?
- In 2008 telde Nederland zo’n 179.000 Wajongers die een uitkering kregen.
- Dat was 12.000 meer dan in 2007.
- In 2008 was 28 procent van hen aan het werk.
- In 2007 was dat 4 procent minder met 24 procent.
- Wajongers zijn vooral aan het werk in winkelbedrijven en de groothandel.
Het UWV helpt Wajongers aan het werk
Het UWV heeft in 2009 drieduizend Wajongers aan het werk geholpen. In 2010 is het doel om daar 6000 personen van te maken. Op 30 UWV-informatiepunten kunnen ondernemers terecht om het aannemen van Wajongers gemakkelijker te maken. Op deze punten wordt de administratie rondom het dienstverband van Wajongers gedaan door het UWV.
Voucher van 2500 euro van Ministerie van Sociale Zaken om bedrijven door te lichten
Bovendien geeft het Ministerie van Sociale Zaken vouchers van 2500 euro weg. Daarmee kunnen bedrijven worden doorgelicht om te kijken of er mogelijkheden zijn voor Wajongers.
Wat maakt een Wajonger anders dan een niet-arbeidsongeschikte werknemer?
De ervaringen met Wajongers zijn over het algemeen heel goed. Zij zijn over het algemeen:
- Plichtsgetrouw
- Heel gemotiveerd
- Creatief
- Brengen vaak een andere energie binnen een bedrijf
Wel zijn Wajongers vaak wat minder productief dan andere werknemers.