Gehandicapten of Wajongers in dienst nemen loont

De overheid geeft bedrijven geld om Wajongers in dienst te nemen. Toch wordt daar nog niet heel veel gebruik van gemaakt. Terwijl het aantal Jonggehandicapten bijvoorbeeld wel heel snel toeneemt. In 2010 is een nieuwe wet in het leven geroepen. Daarbij wordt gekeken wat de Wajongers wel kunnen en niet naar wat ze niet kunnen. In 2011 worden de regels voor Wajongers nog meer aangescherpt.

Wat zijn de voordelen van het in dienst nemen van een arbeidsongeschikte werknemer?

Het doel van de Wajong (Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorziening Jonggehandicapten) is om jongeren met een beperking terug te brengen in het reguliere arbeidsproces. De werkgever krijgt daarbij financiële tegemoetkomingen. Dit zijn:
 1. Premiekortingen
 2. Proefplaatsing
 3. Een no-risk polis
 4. Loonkostensubsidie
 5. Loondispensatie

Begeleiding Wajonger kost de eerste maanden meer tijd en geld

De begeleiding van Wajongers kost in de eerste maanden meer tijd en geld dan bij iemand die zonder beperking een bedrijf binnenkomt. Overigens verschilt dat ook per persoon. Maar juist in die periode is er een financiële overbrugging. Bovendien is er een vangnetconstructie bij ziekte. Wajongers zijn nu eenmaal vaker ziek dan mensen die niet arbeidsongeschikt zijn. Er is een opvangnet via het UWV dat 5 jaar geldig is. Voor bedrijven die mensen in dienst hebben genomen die toch wisselend ziek zijn, is dat een welkome oplossing.

Wat is de Wajong?

De Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen Jonggehandicapten (Wajong) is er sinds 1997. Het is de opvolger van de oude AAW. De uitkering is bedoeld voor mensen die al op jonge leeftijd arbeidsongeschikt zijn geworden. Zij kunnen daar overigens hun hele leven in blijven zitten en het betekent dus niet dat alleen jongeren in de Wajong zitten. Werkgevers die Wajongers een stage of arbeidsplek aanbieden kunnen gebruik maken van diverse subsidieregels op loonkosten. Ook is er een vangnetconstructie zoals een no-riskpolis en kunnen Wajongers 5 jaar lang gebruik maken van de ziektewet zonder dat hun opdrachtgever daar voor opdraait.

Hoeveel Wajongers zijn er?

 1. In 2008 telde Nederland zon 179.000 Wajongers die een uitkering kregen.
 2. Dat was 12.000 meer dan in 2007.
 3. In 2008 was 28 procent van hen aan het werk.
 4. In 2007 was dat 4 procent minder met 24 procent.
 5. Wajongers zijn vooral aan het werk in winkelbedrijven en de groothandel.

Het UWV helpt Wajongers aan het werk

Het UWV heeft in 2009 drieduizend Wajongers aan het werk geholpen. In 2010 is het doel om daar 6000 personen van te maken. Op 30 UWV-informatiepunten kunnen ondernemers terecht om het aannemen van Wajongers gemakkelijker te maken. Op deze punten wordt de administratie rondom het dienstverband van Wajongers gedaan door het UWV.

Voucher van 2500 euro van Ministerie van Sociale Zaken om bedrijven door te lichten

Bovendien geeft het Ministerie van Sociale Zaken vouchers van 2500 euro weg. Daarmee kunnen bedrijven worden doorgelicht om te kijken of er mogelijkheden zijn voor Wajongers.

Wat maakt een Wajonger anders dan een niet-arbeidsongeschikte werknemer?

De ervaringen met Wajongers zijn over het algemeen heel goed. Zij zijn over het algemeen:
 • Plichtsgetrouw
 • Heel gemotiveerd
 • Creatief
 • Brengen vaak een andere energie binnen een bedrijf
Wel zijn Wajongers vaak wat minder productief dan andere werknemers.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wajongers in dienst nemen: voordelen werkgeverDe overheid stimuleert middels diverse middelen werkgevers om Wajongers in dienst te nemen. Voor werkgevers zijn er voor…
Loondispensatie (Wajong)Loondispensatie houdt in dat de werkgever een werknemer met een Wajong of WWB uitkering minder loon hoeft te betalen dan…
Loonkostensubsidie wordt loondispensatie (2019): de gevolgenLoonkostensubsidie wordt loondispensatie (2019): de gevolgenPer 1 juli 2019 is de loonkostensubsidie afgeschaft en vervangen door de loondispensatie. Waar het inkomen van arbeidsbe…
Wajongers en de regelingenEen Wajonger zit niet thuis met een minimale uitkering, maar zet zich in voor de maatschappij, met een aantrekkelijk fin…

Zakendoen in het Midden-Oosten: Culturele OmgangsvormenZakendoen in het Midden-Oosten: Culturele OmgangsvormenHet Midden-Oosten heeft de naam een ingewikkelde regio te zijn, stereotypen maken een belangrijk deel uit van de beeldvo…
Curatele, onderbewindstelling en mentorschapCuratele, onderbewindstelling en mentorschapBewind: curatele, onderbewindstelling en mentorschap. Wanneer iemand niet goed in staat is om zijn eigen belangen te beh…
Bronnen en referenties
 • Kamer van Koophandel UWV Eigen Bedrijf
Reactie

Wim, 20-04-2010
De schrijver van dit artikel zou zich wat beter in de materie moeten verdiepen. Zo zijn Wajongers zeker niet vaker ziek dan de gemiddelde werknemer. Bovendien geldt de vangnetregeling onbeperkt en is deze niet gemaximeerd op vijf jaar. Tevens mis ik de rol die een jobcoach kan bieden in de begeleiding van deze medewerker. Dat is een essentieel onderdeel van het in dienst nemen van een Wajonger en neemt de werkgever de extra begeleiding voor een groot deel uit handen. Reactie infoteur, 21-04-2010
Bron: UWV

Hoe lang geldt de no-riskpolis?
De no-riskpolis geldt 5 jaar lang vanaf de eerste werkdag van de werknemer. Wordt de werknemer ziek binnen deze periode van 5 jaar? Dan betaalt UWV voor maximaal 2 jaar de Ziektewet-uitkering. In het eerste jaar ligt de uitkering tussen de 70% en 100% van het dagloon. In het tweede jaar is de uitkering 70% van het dagloon.
In bijzondere gevallen verlengt UWV de periode van 5 jaar met nog eens 5 jaar. Dit is het geval als de werknemer al een ernstige ziekte had:

bij het begin van het dienstverband óf;

bij het begin van de WIA-uitkering terwijl het dienstverband doorliep.

Het gaat hier om een zeer ernstige ziekte waarbij volgens de verzekeringsarts van het UWV binnen enkele jaren een langdurige uitval moet worden verwacht.

Heeft u een werknemer die een Wajong-uitkering krijgt of ooit heeft gekregen? Of heeft u een werknemer voor wie u subsidie ontvangt op grond van de WSW? Dan geldt de no-riskpolis niet voor de eerste 5 jaar, maar voor zo lang als de werknemer bij u in dienst is.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 31-10-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.