Investeren in stenen. Geld beleggen in vastgoed

Investeren in stenen. Geld beleggen in vastgoed Bij investeren in stenen of woonruimte denkt u wellicht aan investeren in vastgoed en huurwoningen, maar ook investeren in studentenkamers, serviceflats en bedrijfsruimte behoort tot de mogelijkheden. Mensen die wat geld achter de hand hebben zoeken actiever naar mogelijkheid om rendement te behalen op hun geld, vooral als de rente laag is. Banken verlagen de rente immers steeds verder. Groei van spaargeld staat daardoor stil en zal op den duur zelfs verlies opleveren. Menigeen zoekt daarom naar alternatieven om hun geld in te beleggen zodat het geld weer kan stijgen in waarde. Beleggen is populair geworden naarmate steeds meer mensen op zoek zijn naar rendement op hun (spaar)geld. Mogelijkheden om het geld te investeren in allerlei beleggingsfondsen, worden steeds aantrekkelijker. Er zijn dan ook veel mogelijkheden om te beleggen. Woonruimte is een van die mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld uw vermogen beleggen in:
  • studentenwoningen of studentenkamers.
  • huurwoningen.
  • vastgoed algemeen.
  • overige.

Huizenmarkt

Belegen in huurwoningen en/of vastgoed is aantrekkelijk als de huizenmarkt weer aantrekt. In 2017 stijgen de prijzen van huizen. Sommige categorieën zijn consistent aantrekkelijk voor beleggers, zoals huurwoningen en woonruimte voor studenten. Dergelijke woonruimte wordt vaak aangekocht in stedelijke gebieden, op plaatsen waar veel mensen op zoek zijn naar woonruimte.

Hoe kunt u in huurwoningen beleggen?

Deelnemen kan al vanaf een paar duizend euro, oplopend tot zoveel u maar besteden kunt natuurlijk. Het rendement kan oplopen tot 8% tot 10% per kwartaal, terwijl banken op spaargeld nauwelijks nog rente geven. Maar zoals met elke investering is het natuurlijk wel zo dat er geen garantie kan worden gegeven. U kunt ook geld verliezen. Condities waaronder belegd wordt kunnen bijvoorbeeld zijn:
  • een bepaald percentage dividend per periode.
  • een bepaald te verwachten percentage rendement per periode.
  • deelname vanaf een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 5000,-.
  • woningen in een bepaald gebied, bijvoorbeeld de randstad.
  • maandhuur tussen de €700,- en €1200,-.
  • men richt zich op grondgebonden huurwoningen.
  • men koopt geen woonruimte aan in krimpgebieden.

Wat levert het op?

Afhankelijk van het bedrag wat geïnvesteerd wordt kan tussen de 6 tot 10% rendement per jaar haalbaar zijn. Dit is echter altijd onder voorbehoud, omdat resultaten bij beleggen nou eenmaal altijd tegen kunnen vallen. Het is echter een kwestie van kansberekening. In groeigebieden zoeken veel mensen huurwoningen, kamers of eenheden. In grote steden wordt eigenlijk altijd wel naar woonruimte gezocht, en vaak is er een tekort aan woonruimte waardoor de huurprijzen omhoog gaan. Er is altijd een risico dat het rendement lager is dan verwacht. De woningen zijn vaak gedeeltelijk gefinancierd. Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op rendement, en dat kan ook negatief uitpakken, bijvoorbeeld:
  • dalende prijzen van woningen.
  • stijgende financieringsrente.
  • leegstand binnen een bepaald gebied.
  • onderhoudskosten die tegenvallen.

Woningbelegging, risico's

Omdat corporaties huurwoningen blijven afstoten neemt de populariteit voor woningbeleggingen toe. Ook de nieuwbouwwoningmarkt neemt in 2016 en 2017 verder toe. Ondanks dat is er op veel plaatsen nog steeds een flink tekort aan huurwoningen. Beleggen heeft altijd risico's. Zekere als u weinig ervaring heeft met beleggen dient het aanbeveling om uw huiswerk goed te doen. Verdiep u in de markt, verdiep u in bedrijven die voor u beleggen en neem geen grote risico's als u zich dat niet kunt permitteren. Kies een beleggingsmarkt die u aanspreekt en waar u in gelooft, maar ook waarvan al gebleken is dat er nog steeds groei in zit. Laat u goed voorlichten voordat u geld investeert.

Kopen met het doel om te verhuren

Ook dit komt regelmatig voor. Er zijn immers veel mensen die woonruimte zoeken, vaak tijdelijk. Als u woonruimte koopt en dit kan verhuren voor een prijs hoger dan de maandlasten, maakt u (op den duur) winst. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar:
  • studentenkamers/woonruimte.
  • expatwoningen.
  • starterswoningen.
  • sociale huurwoningen.
  • vakantiewoningen.

Kleine woning verhuren

Kleine woningen zijn gemakkelijker te verhuren dan grote dure panden. Een eigen woning vergt ook onderhoud, en er zijn nogal wat kosten bij de aanschaf. Kopen met het doel om te verhuren is daarom vaak pas winstgevend na een bepaalde periode. Het kan echter behoorlijk wat winst opleveren en is interessant voor mensen die genoeg geld hebben om meerdere huizen te kopen en te onderhouden.

Beleggen in stenen

Met 'in stenen beleggen' wordt bedoeld om geld te investeren in vastgoed. Bijvoorbeeld huizen kopen waarvan u verwachten mag dat ze snel in prijs zullen stijgen. Uw bezit wordt dan meer waard en u kunt het verkopen als de winst optimaal is. Als u spaargeld hebt wat niet gebruikt wordt kan u het ook beleggen in vakantiehuisjes of appartementen. Als deze in een gebied liggen waar de prijzen van vastgoed stijgen, is de kans groot dat u winst zal maken op u investering.

Lees verder

© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggen in vastgoed: risico's en rendementBeleggen in vastgoed: risico's en rendementOnroerend goed heeft vaak nogal een saai imago. Niet veel beleggers hebben dan ook - behalve dan eventueel hun eigen hui…
Sparen: groen sparen & beleggen met belastingvoordeelSparen: groen sparen & beleggen met belastingvoordeelJe kunt je spaargeld wel storten bij een willekeurige bank die de hoogste rente geeft, maar je kunt ook kiezen voor een…

Notuleren: richtlijnen om een goed verslag te makenNotuleren: richtlijnen om een goed verslag te makenNotuleren is een vak. Wie er zeker van wil zijn dat een vergadering goed genotuleerd wordt kan een professionele notulis…
Failliet. Wat kun je doen?Failliet. Wat kun je doen?Bedrijven gaan failliet. Ook als zzp'er kun je aan de grond komen te zitten. Een faillissement heeft gevolgen voor je be…
Bronnen en referenties
  • http://landing.huurwoningenfonds.nl/
  • http://www.capitalvalue.nl/nl/nieuws/vastgoedjournaal-het-wordt-weer-leuk-om-in-huurwoningen-te-beleggen?news_id=215
  • http://key-bnb.com/kopen-om-te-verhuren/
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-08-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.