Goud kopen? Investeren en beleggen in goud

Goud kopen? Investeren en beleggen in goud Steeds meer mensen kopen goud, vaak bij wijze van belegging, bijvoorbeeld omdat de goudprijs in de loop der jaren enorm gestegen is, of omdat men verwacht dat de prijs van goud zal stijgen. Is beleggen in goud verstandig? En als u besluit om goud te kopen, waar kunt u dan terecht? Goud is te koop via de bank, maar ook via speciale handelaren in goud. U kunt goud al kopen vanaf 0,5 gram, tot baren van 1 kilo of zelf nog zwaarder. Hoe groter de baar, hoe lager de uiteindelijke prijs die u per gram betaalt. Ook gouden sieraden behouden hun waarde. De waarde van goud is wel afhankelijk van de actuele goudprijs. Goud is te koop in baren, munten, maar ook als sieraden. Mensen die serieus geld willen beleggen in goud kiezen veelal voor baren en/of munten. Men gaat ervan uit dat goud redelijk waardevast is en wellicht steeds verder in waarde zal stijgen. Om goud te kopen verdiept u zich eerst in de actuele goudprijs. Als u daarvan al op de hoogte bent kunt u bepalen hoeveel geld u om wilt zetten in goud en in welke vorm u goud wilt aankopen. Goudstaven zijn in verhouding goedkoper dan munten. Munten zijn in verhouding goedkoper dan sieraden. Dit heeft te maken met de bewerking, en uiteraard met de bewerking en toevoegingen (zoals edelstenen) aan sieraden. Als u puur in goud wilt investeren koopt u waarschijnlijk het liefst goudbaren of munten.

Hoeveel is 1 ounce goud?

De verkoop van fysiek goud wordt berekend per ounce. 1 ounce goud is 31.1034768 gram.

Goud kopen bij de bank

Als u goud koopt bij de bank, moet het goud misschien eerst besteld worden. U maakt hiervoor een afspraak bij uw bank, om een en ander te bespreken. Sommige banken hebben goud op voorraad, andere banken bestellen het goud voor u. Binnen een afgesproken tijd betaalt u het goud en wordt het bij de bank bezorgd.

Goud kopen op een veiling

Als u goud wilt kopen op een veiling vergewis uzelf er dan van dat wat u koopt echt is en dat er geen namaakgoud verkocht wordt. Ook goud via een online veiling zoals eBay is niet aan te raden. De kans dat u niet krijgt wat op het plaatje beloofd wordt, is helaas niet ondenkbaar.

Online goud kopen

Steeds meer mensen bestellen goud gewoon online bij webwinkels die zich gespecialiseerd hebben in het verkopen van gouden munten, goudbaren per gram of meer. Ook daar kunt u zelfs goudstaven met een gewicht van 10 kilo (of hoger) kopen. Uiteraard moet u dan wel veel geld hebben, want goud is niet goedkoop. U kunt goud verkrijgen in kleine en grote baren, tot zelfs wel een baar van 12,5 kilo puur goud.

Goudprijs

Zoals eerder genoemd: hoe groter de baar, hoe goedkoper de prijs wordt. Voor 1 kilo goud moeten echter (afhankelijk van de actuele goudkoers) al snel rondom enkele tienduizenden euro's neergelegd worden. Als u kleine hoeveelheden goud koopt, zijn er al goudbaren vanaf een halve gram te koop. De prijs ligt voor 0,5 gram goud dan (afhankelijk van de actuele goudprijs) bijvoorbeeld rond een paar tientjes.

Is goud kopen verstandig?

Of goud kopen verstandig is hangt af van de waardevastheid. Als goud in waarde stijgt is het zinvol om goud te kopen, enige tijd vast te houden en pas weer te verkopen als de waarde nog verder gestegen is. Als goud in waarde daalt, wat na jaren van stijging ook vaak voorkomt, verliest het aan waarde. Dan kost het dus geld. Maar daarna komt er vaak weer een periode dat de prijs weer gaat stijgen. Of de goudprijs gaat stijgen of dalen is o.a. afhankelijk van de vraag naar goud op de markt. Hoewel de goudmarkt ook regelmatig slechter wordt, stijgt de waarde van goud na een tijdje ook vaak weer.

Wanneer beleggen in goud?

Economische invloeden spelen vaak een rol. Als men bang is dat geld snel in waarde daalt, is beleggen in goud interessant. Als de goudprijs stijgt en de tendens lijkt zich voort te zetten, is goud kopen ook interessant om winst te maken. Maar als de goudprijs daalt, kopen mensen met de financiële mogelijkheden, ook dan juist goud. In dat geval met het oog op de toekomst, omdat de prijs later wellicht weer zal stijgen. Voordat u goud koopt doet u er in elk geval verstandig aan om u te verdiepen in de verwachting van experts. Ook is het zinvol om u te verdiepen in inflatie, renteschommelingen en valutaschommelingen. U kunt op die manier een afweging maken wat de beste manier is om uw geld te investeren. Goud kopen biedt echter geen enkele garantie dat het goud zijn aankoopwaarde houdt of dat de waarde zal stijgen. Het is echter onwaarschijnlijk dat het ooit waardeloos zal zijn. Er zijn ook regelmatig mensen die edelmetaal kopen omdat banken geen rente meer geven op spaargeld. Omdat de waarde van edelmetalen zoals goud, zilver en platina vaak schommelt en stijgt, kan men daar wel winst behalen. Als het tegenvalt kan men ook geld verliezen, maar de waarde van goud en edelmetalen is behoorlijk vast aangezien in tijden van crisis geld steeds minder waard wordt maar edelmetalen behouden altijd een bepaalde waarde.

Waar kunt u goud kopen?

Goud kopen kan op verschillende manieren:
  • bij een bank
  • via particuliere goudverkopers
  • juweliers, in de vorm van gouden sieraden
  • handelaars in goud
  • internet

Munten of baren?

Gouden munten hebben het voordeel dat u ze gemakkelijk bij u kunt dragen. Ze zijn in verhouding tot baren duurder, maar klein en onopvallend en kunnen dus gemakkelijk verstopt worden. Zowel zilveren als gouden munten hebben wereldwijd waarde als ruilmiddel.

Lees verder

© 2014 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Goud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud & wie in de wereld heeft het meeste goudGoud kan steeds meer waard worden door een toenemende vraag naar goud. Dat geldt voor uw gouden sieraad, maar ook voor d…
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde…
In goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen: CFD's kopen en verkopenIn goud handelen en geld verdienen met beleggen in CFD's? De handel in goud is vooral aantrekkelijk voor wie de goudprij…

In de flow komen: 10 tipsIn de flow komen: 10 tipsIn de flow (of in the flow) zijn betekent opperste concentratie, doelgericht en effectief werken, en daar tegelijkertijd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevebidmead, Pixabay
  • www.leerwiki.nl/Goud_kopen_voor_beginners:_tips
  • http://www.spaarbaak.nl/vraagbaak.php?zw=waar+kan+ik+goud+kopen
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-06-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.