Zonnepanelen, maar niet op je eigen dak

Zonnepanelen, maar niet op je eigen dak Lagere woonlasten door zonnepanelen. Dat lijkt voor niet iedereen weggelegd, want niet iedereen heeft een dak waar hij zonnepanelen op mag plaatsen en sommige daken zijn ook niet geschikt voor de milieubewuste manier van energie opwekken. Maar ook mensen zonder een goed dak kunnen zonnepanelen inzetten om hun kosten te verlagen.

Het hoogste rendement met zonnepanelen: salderen

Het hoogste rendement wordt gehaald als iemand zonnepanelen op zijn eigen dak plaatst. In dit geval mag namelijk de opgewekte stroom direct verrekend worden met de stroom die wordt afgenomen van het elektriciteitsbedrijf. Met een moeilijk woord wordt dit salderen genoemd.

Geen geschikt dak voor zonnepanelen

Maar niet iedereen heeft een dak waar hij zonnepanelen op mag plaatsen of de woningbouwcorporatie vindt dat geen goed plan. Soms is ook de ligging niet goed of zitten dakramen of dakkapellen in de weg. Ook in het appartement is het vaak moeilijk om de energieplaten te bevestigen omdat anderen het daar niet mee eens zijn.

Salderen op afstand

Toch is er een mogelijkheid om dan toch gebruik te maken van zonnepanelen. Dit heeft salderen op afstand. Bij salderen op afstand worden zonnepanelen op iemand anders dak geplaatst. Dat kan op het dak van een bedrijf zijn of in een open veld. Mensen verdienen daar wel minder mee dan als het op hun eigen dak staat, maar toch is er nog veel voordeel met salderen op afstand te behalen.

Hoe werkt salderen op afstand?

De prijs die een kilowattuur stroom kost is ongeveer 8 eurocent voor de geleverde stroom. Maar er wordt ook nog eens 14 eurocent in rekening gebracht voor de belasting. Bij zonnepanelen op het eigen dak mag iemand één-op-één salderen voor de stroomprijs en de energiebelasting. Bij zonnepanelen op afstand kan de stroomprijs wel één-op-één verrekend worden, maar geldt dat niet voor de energiebelasting. Daarop krijgt iemand overigens wel 50 procent korting. Dat scheelt per kilowattuur in 2014 dan dus 7 cent. Daarbij is de verwachting dat de energiebelasting in de jaren na 2014 alleen nog maar zal gaan stijgen.

Voorwaarden voor zonnepalen op afstand

Zoals altijd is er wel een addertje onder het gras. De overheid heeft namelijk bepaald dat salderen alleen mag in een postcodegebied waarin de zonne-installatie staat en de daarom ringende postcodegebieden. Dit wordt ook wel een postcoderoos genoemd. Voordeel bij verhuizing binnen dat gebied is wel dat de voordelen gewoon blijven bestaan. Wie zelf zonnepanelen op het dak heeft, heeft dat voordeel niet.

Terugverdientijd van zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen bedraagt tussen de 7 en 9 jaar. Dit hangt overigens wel samen met de ontwikkeling van de prijs van elektriciteit. De verwachting in 2014 is dat die wel gaat stijgen, dus dan is de terugverdientijd nog korter. Zonnepanelen gaan daarbij tussen de 20 en 25 jaar mee. Uitgaande van 9 jaar, is in de resterende 11 tot 14 jaar alleen maar pure winst te behalen.

Offerte opvragen

Zoals met alles heeft iedere leverancier zo zijn eigen prijs. Dat geldt voor zonnepanelen op het eigen dak, maar ook die op het dak van een ander. Goed informeren naar de prijzen en voorwaarden kan dan ook weer heel veel opleveren.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo werkt een zonnepaneelZo werkt een zonnepaneelDoor zonne-energie is er leven mogelijk op aarde, omdat alles groeit en bloeit onder invloed van de zon. De zon is een z…
Zonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen kosten en subsidieZonnepanelen zijn goed voor het milieu maar verdienen zichzelf doorgaans ook terug. Belangrijk hierbij is de opbrengst v…
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…
Kun je als huurder zonnepanelen gebruiken?Kun je als huurder zonnepanelen gebruiken?Als huiseigenaar is het relatief eenvoudig om zonnepanelen aan te schaffen. Als huurder ligt het iets anders. Levert het…

Verkopen is een vakVerkopen is een vakHet klinkt zo logisch en eigenlijk ook eenvoudig. Als je verkoopt moet je in kansen en mogelijkheden denken en inderdaad…
Exporteren naar FrankrijkExporteren naar FrankrijkFrankrijk is een erg aantrekkelijk land om naar te exporteren voor Nederlandse ondernemers. Er wonen veel mensen, dus he…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Huiskoopadvies
  • Taxateurs
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.