Intercedent: salaris, werkzaamheden & opleiding intercedent
Het beroep “intercedent” is afwisselend en de intercedent verdient een redelijk salaris. Wat zijn de werkzaamheden van een intercedent? Hoeveel verdient een intercedent? Welke opleiding moet je volgen om intercedent te worden?
Wat is een intercedent?
Een intercedent, ook wel “arbeidsbemiddelaar” of “consulent” genoemd, bemiddelt tussen werkzoekenden en bedrijven die vacatures aanbieden.
Arbeidsbemiddeling
Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met arbeidsbemiddeling. Sommige organisaties bemiddelen op commerciële basis: zij hebben het maken van winst als hoofddoelstelling. Andere organisaties worden gedeeltelijk gefinancierd door de overheid en streven niet naar winst.
Waar werkt een intercedent?
Een intercedent werkt voornamelijk bij uitzendbureaus. Dat kan een algemeen uitzendbureau zijn, maar ook een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in gezondheidszorg of techniek. Een intercedent kan ook werken bij andere commerciële organisaties zoals een detacheringsbureau, herplaatsingsbureau of commercieel re-integratiebureau, maar ook bij niet-commerciële organisaties: het CWI, de Sociale Dienst of het UWV. In de toekomst zal de intercedent waarschijnlijk steeds actiever worden op het internet.
Werkzaamheden intercedent:
De belangrijkste werkzaamheden van een intercedent zijn de volgende:
- Het inschrijven van flexkrachten. De intercedent voert een intakegesprek met de mensen die zich melden met het verzoek voor werk, noteert gegevens over opleiding, werkervaring en voorkeuren.
- Het selecteren van flexkrachten. Zodra de intercedent een goede “match” heeft gemaakt, stelt hij de kandidaat voor aan het bedrijf.
- Werven van nieuwe bedrijven: de intercedent pleegt acquisitie door het opstellen van mailings of telefonische enquête en onderhoudt het contact met bedrijven die reeds in het klantenbestand zijn opgenomen.
- Werven van flexkrachten. Door het plaatsen van vacatures in de krant en het maken van raambordjes werft de intercedent flexkrachten.
- Het beheren van de loonadministratie en de klantenportefeuille.
- Het opstellen van arbeidsovereenkomsten
- Het informeren van flexkrachten en bedrijven over rechten en plichten, sociale wet – en regelgeving
- Het verstrekken van informatie aan het UWV
- De intercedent adviseert flexkrachten over hun loopbaan, geeft sturing bij conflicten
- De intercedent voert beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken
Opleiding intercedent
Veel intercedenten hebben een opleiding gevolgd (HBO of WO) die niet veel raakvlakken heeft met het beroep van intercedent. Het beroep van intercedent is een toegankelijk beroep, waar mensen met verschillende opleidingen in terecht kunnen komen. Zo zal iemand met een opleiding in de gezondheidszorg na een aantal jaren werkervaring als intercedent kunnen gaan werken. Meestal is het wel nodig om een assessment te doen.
Personeel & Arbeid
Er bestaan echter ook opleidingen die rechtstreeks opleiden tot het beroep van intercedent. Met de opleiding Personeel en Arbeid moet er een keuze gemaakt worden tussen P&O (personeel en organisatie) en de zakelijke, commerciële arbeidsbemiddeling. Deze laatste variant is geschikt als je intercedent wilt worden.
Intercedent met MBO-opleiding
Met een MBO-opleiding, bijvoorbeeld “medewerker personeelszaken” of “sociaal juridisch medewerker personeel en arbeid”, aangevuld met meerdere jaren werkervaring, kun je ook opklimmen tot intercedent.
Wat verdient een intercedent? (Salaris intercedent)
Het salaris van een intercedent ligt tussen de €1.800 en € 2.250, afhankelijk van de werkervaring en het opleidingsniveau. Vaak krijgt een intercedent daarnaast bonussen.