Persoonlijke groei binnen de eigen onderneming

Persoonlijke groei binnen de eigen onderneming Bij veel ondernemingen zijn er mogelijkheden om binnen specifieke programma’s een persoonlijk groeiprogramma te volgen. Dit ligt natuurlijk wat genuanceerder voor de zelfstandig ondernemer. Toch zijn daar ook mogelijkheden voor, je moet het alleen meer vanuit je zelf laten komen én handelen.

Ontplooien

Het is een mooi woord en zeker zinvol om hier aandacht aan te schenken, want een mens in zijn/haar groei kan kanten van zichzelf leren kennen die hij/zij nog niet of nauwelijks van zichzelf kende en andere keren bevestigd het je dat je op de goede weg bent. Het kan je de spiegel doen voorhouden en je leert gemakkelijker van je fouten.

Maar alles staat of valt met jezelf zijn, want alleen als je jezelf kunt zijn – en niet de ballast van een rol spelen met je meedraagt – kom je tot mooie dingen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Doe waar je goed in bent, waar je passie ligt…

Het begint feitelijk altijd bij de mens van binnen. Als je gaat voor waar je blij van wordt en waar je talent ligt, dan ben je in staat grotere stappen te zetten. Benadruk waar je goed in bent en probeer niet overal goed of goed genoeg in te zijn. Het voegt weinig toe als je ergens gemiddeld in bent en al helemaal niet als het je veel energie kost. Het zal nooit meer dan de ‘gemiddelde’ status opleveren. Terwijl als je doet waar je goed in bent, je veel nadrukkelijker stappen kunt zetten. Je ontwikkeling werkt anders en je wordt er als mens blij van (ook niet verkeerd voor je omgeving).

Laat je mindere dingen door iemand anders doen en focus je op je hetgeen je goed kunt en waar je blij van wordt.

Succes trekt succes aan

Sommige mensen geloven er niet in, maar omring je met succesvolle mensen. Het stimuleert de meeste mensen als ze in de omgeving van succesvolle mensen zijn. Soms omdat ze inderdaad inspirerend zijn, soms als stimulans het ook zo goed te doen en soms kopieer je wat gedragingen van de succesvolle ondernemer. Als dat in je persoonlijke plaatje past, kan je je voordeel er mee doen.

De spiegel!

De spiegel voorhouden is in ieder ontwikkeltraject belangrijk en zo ook voor de ondernemer. Sta je er echter alleen voor, dan kan het wat moeilijker worden … of lijkt dat maar zo? Het lijkt inderdaad alleen maar zo, want er zijn altijd mensen in je omgeving die je spiegel kunnen zijn. Je moet er alleen wat bewuster mee omgaan én je moet feedback willen ontvangen.

Voor de vorm heeft het geen zin, je moet echt wat willen doen en goed nadenken over wat mensen in je omgeving zeggen. Denk aan vrienden, maar waarom niet je klanten. Verder kan iemand die verder bij je vandaan staat wel eens een zinvolle rol vervullen.

Maak gebruik van de overheid

Je kunt mopperen op de overheid over het geld wat je af mag dragen, maar er zijn ook nog steeds tal van mogelijkheden om geld terug te halen. Denk hierbij aan het volgen van een cursus, workshop, opleiding die aantoonbaar helpt in het proces met je werk. Dit wordt als zakelijke kosten gezien en zijn volledig aftrekbaar van de belasting. Maak er gebruik van!

Focus

Je focus goed houden klinkt zo eenvoudig, maar menig ondernemer schuift gaandeweg toch meer naar links of rechts, gaat er dingen bij doen en langzaam verlies je de focus. Belangrijk is om goed te bekijken waar je werkelijk naar toe wilt en bij iedere afwijking hiervan nadenken of het iets toevoegt aan de focus, of het past c.q. zinvol is etc. Je kunt best eens iets doen wat niet in de lijn ligt, maar beperk dit. Dat is de enige manier om het doel goed voor ogen te houden. Een bijkomend voordeel is dat je aandacht niet zo versnippert raakt en een minder versnipperde focus, is nu eenmaal productiever.

Tot slot

Als je bewust met jezelf in je onderneming bezig bent, dan kan de buitenwereld je helpen met je persoonlijke ontwikkeling. Soms is het niet meer dan een aantal zaken op rit zetten en je mond open doen en er naar vragen. Als ondernemer mag je denker zijn, maar ook zeker doener. Gebruik deze kwaliteit.
© 2012 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een persoonlijke brief schrijven in het DuitsEen persoonlijke brief schrijven in het DuitsVoor school hoef je niet alleen zakelijke brieven voor Duits te schrijven, maar ook persoonlijke brieven. Ondanks dat he…
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Coöperatie oprichten: fiscaal voordeel en aansprakelijkheidCoöperatie oprichten: fiscaal voordeel en aansprakelijkheidU kunt een coöperatie oprichten, daardoor minder belasting betalen en minder risico lopen. Maar wat is de coöperatie voo…

ZZP en arbeidsongeschiktheidHet afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een lastige zaak voor ZZP’ers. Aanbiedingen zijn vaak onduide…
Werken in loondienst of werken als ZZP-er, freelancerWerken in loondienst of werken als ZZP-er, freelancerIn veel beroepen kun je in loondienst aan de slag of als ZZP-er. De keuze tussen werken voor een baas of als zelfstandig…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.