ZZP en arbeidsongeschiktheid

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een lastige zaak voor ZZP’ers. Aanbiedingen zijn vaak onduidelijk. Stichting ZZP Nederland is van mening dat er duidelijkheid dient te komen. Daarom geeft de Stichting een boekje uit over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen met een begrijpelijke uitleg zonder vakjargon. Duidelijke uitleg voorkomt problemen
Volgens Johan Marrink, directeur van ZZP Nederland kan een duidelijke uitleg veel problemen voorkomen. Marrink: “Budgetverzekeringen worden helaas vrijwel alleen op prijs beoordeeld, zonder te weten waarvoor men eigenlijk verzekerd is. Zelfstandigen zijn er vaak trots op dat ze voor een laag bedrag per maand verzekerd zijn, totdat men ziek wordt en wil claimen. Dan blijkt de goedkope polis beperkende voorwaarden te hebben waardoor zaken uitgesloten zijn van dekking. Bij onze helpdesk komen veel klachten binnen over verzekeringen die niet uitkeren. Achteraf blijkt dan dat de uitsluitingen juridisch correct in de voorwaarden staan maar veelal onleesbaar voor een buitenstaander. Dat moet anders”.

Zelfstandigen zijn bijna nooit ziek

Het boekje dat getiteld is “Zelfstandigen zijn bijna nooit ziek” geeft uitleg over alle belangrijke onderwerpen voor het afsluiten van een verzekering. Het boekje behandelt onderwerpen in een logische volgorde. Het begint met de kans dat iemand ziek wordt en de vraag of een verzekering wel echt noodzakelijk is. Alle onderwerpen komen aan bod zoals uitsluitingen, verzekeren via het UWV, gezondheidsverklaring, beroepsarbeidsongeschikt of gangbare arbeid, uitkeringspercentage, uitkeringsdrempel, belastingen etc.

Gratis beschikbaar voor ZZP’ers

Het boekje is gratis beschikbaar voor zelfstandigen via de website van ZZP Nederland (www.zzp-nederland.nl).

Stichting ZZP Nederland

ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dit betekent dat iemand die ZZP’er wordt als privépersoon een bedrijft start en ondernemer wordt. Het is daarbij in eerste instantie niet de bedoeling personeel aan te nemen (maar als het bedrijf floreert kan dat natuurlijk veranderen).
Onderzoek heeft uitgewezen dat drang naar vrijheid de belangrijkste reden is om ZZP'er te worden.

Jaarlijks starten ca 100.000 mensen een eigen bedrijf. Daarbij zijn twee groepen te onderscheiden: verreweg de grootste groep start vanuit een loondienstverband een eigen bedrijf omdat ze vindt dat ze aan aantal zaken zelf beter kunnen. Ook is starten vanuit een uitkeringssituatie populair .

Stichting ZZP Nederland helpt u op weg

ZZP'ers wordt aangeraden zich aan te sluiten bij de Stichting ZZP Nederland. De helpdesk voor aangesloten ZZP’ers helpt met raad en daad. De leden ontvangen advies op alle gebieden van zelfstandig ondernemen: zakelijk advies, juridische voorlichting, financiën etc. Aangesloten ZZP’ers (slechts € 20,- per jaar) ontvangen automatisch een modelcontract voor het vastleggen van opdrachten en algemene voorwaarden.

Eigenschappen van de ZZP'er

Waarover dient een ZZP’er te beschikken? De stichting stelt:
Durf, doorzettingsvermogen, vakkennis en ondernemersgeest. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een startende ondernemer. Durf is absoluut noodzakelijk omdat u alle veilige wegen los gaat laten, u handelt voor eigen rekening en risico. Geen werk betekent geen inkomen. Doorzettingsvermogen is een must omdat het niet altijd mee zal zitten. Er zijn goede tijden en slechtere tijden, een beetje doorzettingsvermogen maakt het een stuk prettiger. Zonder vakkennis heeft het geen enkele zin om te starten als ondernemer. Als uw product of dienst die u aan gaat bieden geen kwaliteit heeft valt u snel door de mand bij opdrachtgevers. Ondernemersgeest tenslotte, is veelal aangeboren maar ook best een beetje aan te leren. U zult een gevoel voor ondernemen moeten ontwikkelen. Vroeger in loondienst werd alles voor u geregeld, nu moet u dat zelf doen, ook het binnenhalen van klanten, prijzen vaststellen etc.

Maak een plan en wees kritisch

Zomaar in het diepe springen wekt bewondering maar maakt de kans op verdrinken groter. Daarom is het goed een plan te maken, al is het maar op de achterkant van een sigarendoos. Maak een inventarisatie van uw sterke punten, zwakke punten, een lijst van benodigdheden zoals gereedschap, auto, kapitaal, automatisering etc. kijk welk inkomen u beslist nodig heeft, kijk of er vraag is naar uw product of dienst, kijk wat er betaald wordt in de branche etc. Bespreek uw plannen ook goed met uw partner, kijk welk risico u neemt en of dat realistisch is. Vraag ook eens iemand anders die kritisch is om naar uw plan te kijken. Kritiek is nooit leuk maar het opent wel uw ogen. Als u dan nog positief bent ga er dan voor met volle inzet.
© 2012 - 2024 Palberts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arbeidsongeschiktheid - Regelingen en verzekeringenArbeidsongeschiktheid is een breed begrip. De kern bestaat eruit dat u, als gevolg van ziekte, ongeval of andere oorzaak…
Wat is een woonlastenverzekering?Wat is een woonlastenverzekering?De woonlastenverzekering wordt onder diverse namen verkocht. Dit is een verzekering die een deel van de hypotheeklasten…
Alternatieven voor arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)Alternatieven voor arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) moet worden afgesloten door zelfstandigen om risico’s af te dekken. Zij zijn…
Arbeidsongeschiktheid in 7 soorten en matenArbeidsongeschiktheid in 7 soorten en matenJe kunt arbeidsongeschikt worden door verschillende aandoeningen en oorzaken. Ook kun je op verschillende manieren beoor…
Persoonlijke groei binnen de eigen ondernemingPersoonlijke groei binnen de eigen ondernemingBij veel ondernemingen zijn er mogelijkheden om binnen specifieke programma’s een persoonlijk groeiprogramma te volgen.…
Bronnen en referenties
  • www.zzp-nederland.nl
Palberts (22 artikelen)
Laatste update: 30-10-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.